Syksyinen Kreeta
Tänä vuonna vetäisin ensimmäisen ulkomaanretkeni Tringalle lintuyhdistyksemme oppaana. Matka suuntautui itselleni jo tutuksi tulleelle Kreetan saarelle Kreikkaan. Nyt lähdettiin liikkeelle syksyllä, joka oli minullekin uusi kokemus. Retken osallistujamäärän pidän pienenä. 7 hlöä ja opas, jotta mahdumme hyvin pikkubussiin ja liikumme vain yhdellä autolla. Kreetan reissun erikoisuus on myös se, että täällä keskitytään lintujen lisäksi kulinaristisiin nautintoihin todella hyvän paikallisen ruuan merkeissä.
Pilottimatkoilla on taipumus olla hieman ennalta arvaamattomia. Näin oli tälläkin kertaa. Lintuja oli mielestäni odotettua vähemmän. Valtaosa saarella pesivistä mukavista lajeista oli jo siirtynyt Afrikan puolelle ja keskeisen Euroopan lajit olivat myös muuttaneet saaren yli Afrikkaan. Syksyn pitäisi olla jo tähän aikaan kosteampaa ja rehevämpää, mutta koko kesän yli jatkunut kuivuus koetteli saarta. Myöskään virtaukset pohjoisesta eivät osuneet meidän viikolle, vaan tuuli oli lähinnä etelän puoleisilta suunnilta. Ei niin hyvä juttu pohjoisesta tuleville linnuille.
Saarella oli jonkin verran meille tuttuja lajeja kuten peippoja, kiuruja, niittykirvisiä ymv. Jokunen kiva laji oli vielä kuitenkin lähtökuopissaan syysmuutolle, kuten välimerenhaukat, joita näimme kymmeniä. Mm. ruskohaikarat olivat jo vaihtuneet harmaisiin serkkuihin.
Toisaalta, jos kerää esim. Kreikan- tai Kreetanpinnoja, on tällainen retki hyvin mielenkiintoinen, koska saarella näkee lajeja joita ei kesällä siellä näe. Siksi monet paikalliset odottaa syksyä vesi kielellä. Esim. sellainen laji kuin jänkäkurppa on heille upea laji, meille toki tutumpi. Löysimme myös porukalla yhden suurharvinaisuuden saarelle. Hypää kyytiin, nyt mennään...
1. päivä, la 21.10. aamulla aikainen siirtyminen Vantaalle lentokentälle klo 4:00. Retkiporukkamme löytyi mukavasti lähtöaulasta jossa tulostettiin kimpassa liput ja laput matkalaukkuihin. Kamat hihnalle ja siirtyminen turvatarkastuksen läpi odotteluaulaan. Perinteiset ylihintaiset sämpyläkahvit odotellessa ja sitten pääsimmekin ajallaan koneeseen. Lähtö oli hieman myöhässä.
Perillä Hanian lentokentällä olimme n. 10:30. Kuskimme Kim oli meitä odottamassa ja ripeästi pääsimmekin matkaan kohti Plataniasta. 1 pariskunta jäi läheiseen Esthisis hotelliin ja loput House Kastriin. Molemmat ylä- Plataniaksen alueella. Minä sain huoneeksi ns. rotanloukun , eli alakerran huoneen joka on suurimmaksi osaksi maan alla. Ihan siisti ja mukava huone. Pikainen asettuminen taloksi ja heti mennään.
Lähdimme noin yhden maissa ensimmäiselle lounaalle upeaan Drakiana ravintolaan jonne on n. 3 km kävely. Keli oli kuuma ja hiki virtasi jo heti alussa. Kävelymme kesti toista tuntia, koska useaan otteeseen oli pakko pysähdellä lintuja katsomaan ja kuuntelemaan. Lajeja mm. mustapääkerttuja runsaasti, sikkikerttusia, virtavästäräkki ja reissumme ainoa nuolihaukka. Sitten pääsimmekin ravintolaan. Pöytä oli meille katettu ulos lehtipuiden keskelle aivan joen rantaan josta saimme syödessä ihailla mm. kuningaskalastajia, sillkkihaikaroita ja virtavästäräkkejä. Ruoka oli todella hyvää ja sitä oli paljon!
Nuolihaukka (Falco subbuteo) |
Jänkäkurppa (Lymnocryptes minimus) |
Päivälevon jälkeen pidimme ensimmäisen iltahuudon House Kastrin kattoterassilla auringon laskiessa ja sitten lähdimmekin illalliselle läheiseen Agiokliman ravintolaan. Mahat täyteen herkkuja ja hotellille nukkumaan.
2. päivä su 22.10. Aikainen herätys ennen auringon nousua ja yhteinen aamiainen House Kastrin alakerrassa. Tästä lähdimme aamun sarastaessa ensimmäiselle retkelle saaren länsipäähän Falassarnan alueelle. Matkalla kuitenkin pari pysähdystä Tavronitiksen alueelle. Jokisuusta kaikille reissulajiksi jänkäkurppa. Kuningaskalastaja pyrähti myös jokisuulla. Niityt olivat tyhjiä linnuista. Kaikkialla on rutikuivaa.
Kuningaskalastaja (Alcedo atthis) |
Tavronitiksen pelloilla ihmeteltiin mm. paikallisia varpusia. Ainoa laji mitä täällä pitäisi olla harvalukuisen pikkuvarpusen lisäksi on italianvarpunen, mutta ei alla oleva siltä näytä.
Jokin pensasvarpunen... ( Passarella .. jotain |
Falassarnan alueella oli pääasiassa tavalliset lajit. Sinirastaita ainakin 2 , harmaasirkkuja, töyhtökiuruja, hemppoja, merellä useita välimeremliitäjiä sekä mustapäätaskuja.
Mustapäätasku koiras ( Saxicola rubicola) |
Nälän saapuessa kävi Kim etsimässä meille hyvän ravintolan mistä saimme tuoretta paikallista kalaa, sekä kalmaria ja mustekalaa.. Olihan hyvää ja kallista.
Tästä siirryimme pikkuhiljaa kohti Balos- uimarannan parkkipaikkaa petostaijille Gramvousan niemimaalle. Hanhikorppikotkia näimme jokusen, Hiirihaukkoja, muuttohaukan ja useita välimemrenhaukkoja. Paikallisia pikkulintuja todella vähän . Ainoastaan jokunen töyhtökiuru näkyi maastossa. Niemimaan alun upea niittyalue oli jäänyt valtavan parkkipaikan alle joten eipä siinä enää ollut linnun lintua. Pysähdyimme vielä Kissamoksen viljelys alueilla, mutta mitään uutta lajia retkelle ei tullut. Illalla jälleen hetken rauhoittuminen kämpillä, suihku ja valmistautuminen iltahuutoon. Sen jälkeen jälleen illalliselle ja ähkynä nukkumaan. Retken pituus 114 km ja 10h 18 min. Päivän lajimäärä 42
3. päivä ma 23.10. Aikainen herätys ja liikkeelle kohti Kissamoksen satamaa ennen auringon nousua. Ajomatkaa olisi n puoli tuntia ja tänään edessä olevalle meriretkelle olisi tarkoitus startata auringon nousun aikaan. Meriretki siirrettiin heti matkan alkuun vallitsevien tuuliolosuhteiden takia. Tänään olisi tyyntä, mutta loppuviikosta tuuli yltyy.
Merelle päästiin aikataulussa. Matkattiin hissukseen kohti ulompia saaria. Aamupala nautittiin veneessä menomatkalla. Nyt kierrettiin 2 saarta ympäri. Sekä Agria Gramvousa ja Imeri Gramvousa. Agria on villi saari jossa ei ole mitään asutusta. Saarta asuttaa lähinnä villiintyneet vuohet jotka saavat tarvittavan juomaveden rannan kivenkoloista minne kerääntyy sadevettä ja kasveista. Imeri on ollut asuttu jo satoja vuosia. Nykyään Venetsialaisten linnasta on jäljellä enää rauniot ja asumukset lähinnä kesämökkejä.
Retkellä olisi ollut tarkoitus nähdä merilintuja, mutta ensimmäistäkään emme nähneet. Sen sijaan tästä muodostui upea välimerenhaukkaretki. Haukat olivat vielä reviireillään ruokkimassa jälkikasvua. Haukkoja näimme yli 40 yksilöä. Nuoria haukkoja oli paljon.
Välimerenhaukka (Falco eleonorae) 1-kv |
Välimerenhaukka (Falco eleonorae) 1-kv |
Veneestä päästyämme suuntasimme vielä iltapäiväretkelle läheiselle Agia- järvelle. Mukavimmat havainnot olivat 2 pikkukotkaa, 5 ruskosotkaa, ja pikkuhuitti, jonka kaikki näkivät hyvin. Tutut pikku-uikut, liejukanat ja merimetsot kirjattiin reissulajeiksi, sekä muutolla olevat tukka- ja punasotka.
Vaalean muodon pikkukotka (Aquila pennata) |
Leppoisan järviretken jälkeen palailimme takaisin holleille ja tutut kuviot, pesulla käynti ja iltahuuto House Kastrissa ja sen jälkeen taas syömään. Retken pituus 159 km ja 11h 6 min. Päivän lajimäärä 51.
4. päivä ti 24.10. Tänään olisi siirtyminen saaren poikki etelärannikolle kohti Ioanniksen kylää, mutta sitä ennen on paljon retkeä edessä. Aamulla herättiin n, puoli tuntia ennen auringon nousua. Porukka kasaan ja siirtyminen Agia järvelle. Kim kävi hakemassa meille aamupalasämpylät ja kahvit. Järvellä pörräsi satoja haarapääskyjä, Nähtiin yksi rytikerttunen ja pari ruokokerttusta. Kahdella silkkikerttusella taisi olla jotkin kosiomenot meneillään, kun eivät välittäneet meistä mitään. Harvoin saa näitä kuvata niin avoimesti. 4 silkkihaikaran seassa oli 1 jalohaikara.
Silkkikerttunen (Cettia cetti) |
Agia - järveltä siirryttiin Georgiopolin kosteikolle. Kosteikolla touhuaa paljon pikku-uikkuja, liejukanoja ja jokunen luhtakana. Paras havainto oli kuitenkin saarella jo 11 vuotta yksinään hengaillut pikkumerimetso. Nyt oli liian kaukana väreilyssä kunnon kuvaan. Sen sijaan mustapäätaskuja on joka puolella.
Mustapäätasku (Saxicola rubicola) |
Iltapäivä ajettiin rauhallisesti muutaman kerran pysähdellen , jos vaikka partakorppikotka näkyisi reissulajiksi, mutta ei näkynyt. Useita hanhikorppikotkia näimme. Lounaalle pysähdyttiin nyt Anopolin kylään. Reissulajilistaan kirjattiin mm tiltaltti. Aradenan rotkolla pysähdyttiin katselemaan maisemia ja käppäiltiin raunioilla, mutta lintuja todella vähän.
Iltapäivällä päästiin perille Ioanniksen kylään jossa buukkaaminen hotelliin alonia guesthouseen ja iltapäivä kävelylle kylälle. Sanoin porukalle kuulleeni tagauunilinnun ääntä, mutta en ollut ihan varma. 2 maakotkaa lentelivät vuoren rinteillä.
Minun ja Kimin yhteinen huone Alonia guesthousessa |
Illalla syötiin vielä maittava ja tuhti päivällinen auringon laskettua hotellilla. Paikallista Sfakialaista ruokaa, mm vuohen kareita. Vuohi oli vähän ennen meidän tuloa teurastettu takapihan laumasta.. Voiko tuoreempaa tai parempaa enää toivoa. Illalla aloittivat kyläpöllöset tutun konserttinsa. Kylläisinä iltahuudon jälkeen nukkumaan. Retken pituus 126 km ja 11 h 23 min. Päivän lajimäärä 53.
5. päivä ke 25.10 Aamulla heräiltiin pitkien yöunien jälkeen ennen auringon nousua. Kyläpöllöset olivat edelleen äänessä. Aamukävelylle lähdettiin yhdessä ennen aamupalaa. Käppäiltiin kylän reunaa ja palanmatkaa läheiseen pieneen rotkoon. Pari peukaloista, mustapäätasku ja peipot pitivät elämää.
Takaisintulomatkalla kuulin oliivilehdosta jälleen taigauunilinnun tsiyi- kutsuääntä. Olin varma että se on jossain lähellä. Pian Henna äkkäsi linnun läheisessä pusikossa. Näin itsekin sen hyvin, mutta nopeasti. Lintu katosi oliivilehtoon enkä saanut kuvaa. Oli pakko mennä aamupalalle hotellille. Päätin vielä yrittää linnusta kuvaa aamiaisen jälkeen. Onnistuihan se , vaikka lintu oli äärimmäisen vikkelä tiheissä lehtipuissa. Hieno havainto! Ilmeisesti Kreikan 8. ja Kreetan toinen havainto lajista.
Taigauunilintu (Phylloscopus inornatus) |
Hynmyssäsuin palattiin hotellille. Buukkasimme itsemme ulos ja siirryimme autoon. Matkattiin takaisin päin, Aradenan rotkon yli rautasiltaa pitkin. Pysähdyimme Ekklisia Agia Ekaterini kirkon parkkipaikalle. Yksi hanhikorppikotka lensi läheltä, mutta kamera ei ollut valmiina . Kangaskiuru oli ainoa lintu maastossa.
Tästä ajelimme Fragkokastellon linnoitukselle. Staijailimme merelle, Joku kävi uimassa ja komppasimme hetken rannan kosteikkoa. Merellä lensi yksi idänpikkuliitäjä, kosteikossa oli yksi kähmy virtavästäräkki, rannassa ui 2 karimetsoa. Muuten kovin hiljaista. Kim kävi sillä aikaa tsekkaamassa ravintolan meille. Maittava lounas syötiin tutussa Oasis tavernassa.
Matka jatkui rannikkotietä itään. Kuivilla pelloilla oli kovin vähän lintuja. Yhteen kohtaan pysähdyimme missä näin jonkin lepinkäisen. Tämä osoittautui nuoreksi pikkulepinkäiseksi.
Pikkulepinkäinen (Lanius collurio) 1-kv |
Käppäilimme läheisen pellon halkovaa tietä rantaa kohden, koska tässä tuntui olevan edes jokunen lintu. Pian porukat blokkasi edessämme piikkilangalla toisen lepinkäisen. Tämä oli 1-kv punapäälepinkäinen..
punapäälepinkäinen (Lanius senator) |
Pelloilla oli myös ainakin 4 töyhtökiurua ja 4 harmaasirkkua.
Harmaasirkku (Emberiza calandra) |
Niinpä tuli aika jättää etelärennikko taaksemme ja suunnata kotia kohti vuorten toiselle puolelle. Matkalla pysähdyimme vielä Georgiopolin kosteikolla, Nyt pikkumerimetso oli paremmin kuvattavissa.
Pikkumerimetso (Phalacrocorax pygmecus) |
Iltapäivällä jälleen kämpillä suihku ja kokoontuminen iltahuudolle kattoterassille. Huudon jälkeen päivälliselle Plataniakseen. Retken pituus 157km ja 11h 4min. Päivän lajimäärä 45.
6. päivä to 26.10. Tänään vuorossa upea Omaloksen retki. Aamulla kuitenkin herätys ennen auringon nousua ja suunta Agia järvelle. Järvellä hyönteisjahdissa jälleen paljon haarapääskyjä, joiden seasta löysimme muutaman ruostepääskyn. Rannan lehtipuissa istui vaalean muodon pikkukotka. Muuten aika lailla samat linnut järvellä. Aamupalapatongit ja kahvit nautittiin jälleen järven rannassa.
Tästä suuntasimme kohti vuoria ja Omaloksen ylänkö tasankoa, kilometrin korkeuteen. Tasangolla oli jälleen mukavan rauhallista. Kangaskiurut lauloivat. Hanhikorppikotkia leijui taivaalla n. 70, muutama välimerenhaukka saalisti myös taivaalla. Niityllä näimme myös muutaman niittykirvisen ja kiurun. Samarianrotkon suulla katselimme kalliopääskyjen saalistuslentoa ja kuulimme alppivaristen ääntelyä kaukaisuudesta.
Kalliopääsky (Ptyonoprogne rupestris) |
Samariarotkon lähtöpaikka |
Lounaalla kävimme paikallisessa tavernassa. Nyt söimme hieman kevyemmin paikallista piirakkaa ja salaattia. Loppupäivän katselimme ja komppasimme tasangon lampareita joilla oli kyllä vettä, mutta ei oikeastaan yhtään lintua. Mustapäätaskuja jokunen. Kun saimme riittävästi ulkoiltua tasangolla, lähdimme kotimatkalle kohti Plataniasta.
Omaloksen kylä syksyn värejä jo näkyvissä |
Kämpillä suihkun kautta kattoterassille iltahuudolle ja syömään. Tänään söimme Plataniaksen kylällä Qizz ravintolassa paikallista kalakeittoa. Hyvää oli. Illalla takaisin kämpille ja nukkumaan kylläisenä. Retken pituus 90km ja 10h 55 min. Päivän lajimäärä 59.
7. päivä pe 27.10. Tänään oli vuorossa extra-retkipäivä. Retki oli vapaaehtoinen ja maksoi kuluineen 50 euroa/hlö. Vuorossa olisi piloottiretki vuorille yli 1700 m korkeuteen. Nähtäisiin varmasti petolintuja. Aamulla startattiin lähes kaikki liikkeelle aikaisin 2h ennen auringon nousua. Ajomatkaa olisi edessä reilu 3 tuntia. Aamukahvilla käytiin huoltamolla Rethymnonissa. Tästä lähdettiin ajelemaan kohti vuoria ja Skinakas observatoryä. Matkalla teimme yhden pysähdyksen. Tässä lauloi pensassirkku. Maastossa vilisi paljon lintuja. Lähinnä peippoja, tiklejä ja hemppoja.
Perille päästyämme edessämme avautuivat huikeat näkymät joka suuntaan. Ylhäällä oli aluksi kova tuuli ja melko viileää, alle 10 astetta. Pian tuuli rauhoittui ja aurinko alkoi lämmittää, Myös väreily lisääntyi voimakkaasti. Se pilasi kuvien laadun lähes täysin.
Skinakas observatorio |
Petolintuja näimme ihan mukavasti. Hanhikorppikotkia kymmeniä, maakotkan, muuttohaukan, hiirihaukkoja, tuulihaukan. Lammergeieriä tai vuorikotkaa emme löytäneet. Alppinaakkoja ja alppivariksia lenteli jokunen.
Riittävästi staijattuamme, lähdimme kotia kohti. Matkalla pysähdyimme jonnekin vuoristokylään lounaalle. Erittän maukkaita paikallisia ruokia. Vielä piipahdimme Arkadin luostarin kautta. Siellä kävimme kahvilla ja katselimme lintuja. 2 mustaleppälintua hyppi muureilla, naakkaparvi touhusi pellolla ja ylitsemme lipui haarahaukka. Tästä suuntasimme takaisin Plataniakseen kämpille suihkuun ja iltahuutoon House Kastrin kattoterassille.
Iltahuudon jälkeen menimme illalliselle läheiseen Agioklima ravintolaan. Vatsat täyteen herkullista ruokaa ja hotellille nukkumaan kylläisenä. Sängyssä maatessani kuului etupihalta minervanpöllön ääntelyä. Eikä se kuulemma ollut atrappi , jollaiseksi sen aluksi ajettelin. Mukava laji vielä reissulajistoon. Retken pituus 315km ja 11h 58min. Päivän lajimäärä 44
8. päivä la 28.10. Tänään on kaikilla kotiinlähtöpäivä ja vapaapäivä, kun lento Suomeen tuli varattua Norskilta ja se lähtee vasta vähän ennen puoltayötä. Niinpä päätin lähteä yksin retkelle kohti tuntemattomaa kaatopaikkaa. Kaikilla kuitenkin vielä yhteinen aamiainen House Kastrin alakerrassa ja sitten kyselyä, missä sijaitsee paikallinen kaatopaikka. Kukaan ei meinannut tietää missä se sijaitsee. Google maps ei tiedä asiasta yhtään mitään. Kim kävi kysymässä yhdeltä paikalliselta joka osasi neuvoa kylän missä se on.
Ajelin Kimin ja Railan autolla lentokentän taakse pikku kylään. Onnekseni näin jäteauton ajavan edelläni ja päätin seurata sitä. No sehän johdatti minut suoraan kaatopaikalle. Jes! Lokkeja valtavasti!
Hanian kaatopaikka |
Harmikseni olin jo pakannut kaukoputken matkalaukkuun, enkä voinut etsiä lokkimassasta harvinaisuuksia. Mutama selkälokki kuitenkin löytyi tuhansien etelänharmaalokkien seasta. Pari mustaselkäistä intermedius tyyppistä ja yksi tummanharmaaselkäinen heuglini tyyppinen. Kattohaikara oli myös jäänyt herkuttelemaan kaatopaikan antimilla.
Kattohaikara (Ciconia ciconia) |
selkälokki ( Larus fuscus intermedius) mielestäni |
Selkälokki samaa intermedius tyyppiä? |
kaatopaikan kippi |
nuoren etelänharmaalokin sulka |
Kaatopaikalta kävin tsekkaamassa vielä yhden potentiaalisen lampareen Lake Maheridan Hanian lentokentän takana. Maasto oli muutenkin mielenkiintoista viljelys aluetta. Lampi oli täysin tyhjä linnuista... Uskoisin kuitenkin , että muuttoaikoina täällä voisi olla lintuja.
Lake Maherida |
Tästä kiirehdin takaisin kämpille tankkiaseman kautta. Kävin pikalounaalla ravintola Red lipsissä. Taisin olla viimeisiä asiakkaita tänä vuonna. Olutkin jonka tilasin oli kolmanneksi viimeinen jääkaapissa. Kesäloma paikallisilla häämöttää. Vielä tuliaisostokset ja kämpille.
Viimeiselle yhteiselle illalliselle lähdimme klo 18. Ennen sitä pieni huili House Kastrin uima-altaalla. Dinner oli ravintolassa 50 shades of grill. Minä keräsin porukat kyytiin ja ajoimme autolla ravintolalle, kaikki matkatavarat mukana. Ruoka oli jälleen älyttömän hyvää. Ravintolassa jätimme jäähyväiset Kimille ja Railalle. Ajelimme lentokentälle. Porukat aulaan ja ajoin auton parkkiin, minne vuokra-autot palautetaan.
Lento lähti ajallaan ja kotona Suomessa olimme 3:30. Janda oli minua vastassa lentokentällä.
Kiitos vielä kaikille Tringalaisille osallistujille ikimuistoisesta retkestä ja seurasta. Timolle erityiskiitos gps tietojen jakamisesta. Mukava nähdä päivän retkien ajot ja kilometrit. Sekä tietenkin matkamme houstaajat Kim ja Raila. Te teette nämä reissut mahdollisiksi. Reissun kokonaislajimäärä jäi 90:een
Ensi keväänä huhtikuussa on jo tiedossa seuraava retki Kreetalle. Se ei ole Tringan retki, joten sinne pitää varata paikka Kreetan maun sivujen kautta ja hommata lentoliput itse.
Myös ensivuoden syksylle on jo suunnitteilla Tringan retki Kreetalle. Ajankohta on muutaman viikon aikaisempi joten ehkä lintuja on enemmän, tiedä häntä. Tsau.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti