keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Balsamia haavoihin toukokuun lopun rareilla


La 20.5. siis matkattiin kohti Utötä suoraan Virolahdelta. Kautosen Joni varaili taksivenettä, mutta eipä se ollutkaan niin kovin helppoa. Vasta useamman soiton jälkeen saimme varattua kyydin, sekin lähtisi vasta illalla klo 17 Pärnäsistä. No siihen oli tyytyminen, joten eipä ollut kiirettä ajella Paraisille. Matkan varrella pysähdyimme mm. Porvoon ruskikselle, Salon Halikonlahdelle, Paimion puhdistamolle ja Piikkiönlahden tornille.  Nauvossa kävimme tekemässä viimehetken ostokset ja klo 17 olimme kaikki venekyytiläiset odottamassa taksivenettä. Vene tuli n. 10 min. myöhässä, mutta ei se haitannut. Saaresta saimme tiedon, että nokitasku on rauhallisesti edelleen paikalla.  

Venekyydin aikana emme nähneet 4 ruokkia ja muutamaa pilkkasiipeä kummempaa. Utössä olimme n. 18:30. Nopea marssi Itäniityn hautausmaan taakse ja siellä se upea lintu odotteli meitä. Mukava elis tästä harvinaisesta linnusta. Tämä oli vasta Suomen 2. havainto lajista samoin 2. havainto koko läntiseltä Euroopan alueelta. Edellinenkin havainto on Suomesta lokakuulta 2010 Kristiinankaupungista. Kyprokselta on 2 havaintoa ja lähi-idän maista 11. Kyllä tuntui mukavalta keltajalkaviklo hylsyn jälkeen. Tasku viihtyi lammasaitauksessa jonka sisäpuolelle ei ollut asiaa mennä kuvaamaan. Ulkopuolelta dokkarikuvat plakkariin ja nopeasti etsimään jokin muu kiva laji saaresta. 


Nokitasku joka on harvinainen laji koko Euroopassa


Edellispäivänä paikalla ollutta rusorintakerttua emme löytäneet joten vielä nopeasti koululle sepelsieppoa etsimään. Lintu löytyi lähes välittömästi hiittailemassa lepikossa. Sieppo viihtyi vain puiden yläoksilla, joten siitäkään ei kummoista kuvaa tullut.


Sepelsieppo koiras

Takaisin mantereelle päin pääsimme lähtemään n. klo 20 ja Pärnäsissä olimme 21:30 aikoihin. Vielä uuvuttava ajo kotiin. Matkalla oli pakko pysähtyä ottamaan pienet tirsat, muuten olisin varmasti nukahtanut rattiin. Kotona oltiin joskus 03 aikoihin. 


La 27.5. tuli heti aamusta lisää mannaa piippariin. Olin juuri ottanut puhelimen käteeni aamulla kun sen näytölle läjähti keltajalkaviklo Lohja Hyvelänjärvi, sama paikka kuin edelliselläkin kerralla. Södersvedin Janne oli löytänyt saman linnun uudestaan samalta paikalta! Nyt tuli todellinen äkkilähtö. Alle puolessa tunnissa oli jo pelipaikalla ensimmäisenä bongarina ja Janne näytti putkestaan linnun. Kiitos! Todella hyvältä tuntuva paikko edellisen linnun hylsyämisen jälkeen. 
Pian alkoi paikalle valua muitakin bongareita sekä maanomistaja Markku Mela. Kaikki saivat linnun hoidettua. Lintu viihtyi paikalla vielä 2 seuraavaa päivää, mutta hävisi juuri ennen kesäkuun alkua. Dokkarikuvat kaukaa...
Keltajalkaviklo joutsenten seurassa.


Tulvalla oli myös muutama jänkäsirriäinen, heinätavi, lapinsirrejä ja heuglini- tyyppinen selkälokki. Tällä hetkellä Salmenhaka meisemaniitty on nautaeläinten valtakuntaa eikä sinne ole toivottavaa mennä seikkailemaan. Viklopaikalta kävin Tuukkasen leipomolla eliskahvilla ja ostin tuoretta pullaa lapsille aamupalaksi. Sieltä ajelin kotiin herättämään lapset ja syötiin heidän kanssa vielä elispullakahvit. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti