lauantai 10. kesäkuuta 2017

Arktika 2017 Virolahdella


Tänä vuonna aloitimme perinteisen arktikan pe 12.5. Töiden jälkeen nopea siirtyminen Virolahdelle. Ajoin suoraan Leerviikkiin katsomaan mustakaulauikkua. Lintu oli paikalla ja siitähän napsahti virolahdenpinna. Siitä suoraan mökkirantaan Siikasaareen. Mökille päästyäni oli Reijo Kumpulainen (Retu) jo lämmittänyt saunan. Tänä vuonna olimme mökillämme kahdestaan Retun kanssa.  Ennen saunaa kuitenkin hetki staijia mökkirannassa. Nopea tarkistus paikallisiin lintuihin ja pian löytyikin Lapurin itäkärjestä komea koiras kyhmyhaahka. Kolli yritti jallittaa naarashaahkaa, joka tästä hermostuneena otti siivet alleen. Koiraat tietenkin perään. Linnut tekivät kivan kaarroksen editsemme iltavaloissa. 


koiras kyhmyhaahkaKyhmyhaahka koiras kahden haahkan välissä Taustalla Suuri-Pisi.
Sitten saunaan,  iltapalalle ja nukkumaan.


13.5. la aamuna menimme Saukkolan kallioille staijille. Hämmästykseksi olimme ainoat paikalla. Alkaa ilmeisesti hiipumaan innostus arktikan seuraamiseen. Kieltämättä itsellenikin jo 28 kerta peräkkäin, joten harvoin tästä enään suuria fiiliksiä saa. Varsinkin kun valkoposkihanhi on jo niin pullasorsa Suomessa. Hanhia meni jokunen tuhat ja kuikkalintuja muutama sata. Mukavaa tämä silti on näissä maisemissa.


Näkymä kalliolta kohti Harvajanniemeä

ja kohti etelää Lapuria päin.

Tänä vuonna päätimme myöskin keskittyä hieman enemmän paikallisten lintujen komppaamiseen. Siihen mitä olemme alueella paljon tehneet aikaisempina vuosina. Toki nopea staiji pyrähdys Elokallioilla. Petorintamalla oli hiljaista joten pusikoihin. Kylmän kevään takia myös hysyrintamalla on aivan kuollutta. Harjulla oli yksi hernekerttu risukasassa.


Hernekerttu etsi ruokaa risukasasta.


Illalla mökille grillaamaan ja iltastaijille omaan rantaan. Taivaalla lipui joitakin lauttoja mustalintuja kohti siperiaa. Leppoisaa katseltavaa. 

su 14.5. herääminen normaaliin tapaan. Aamupala ja aamustaijille Saukkolan kallioille. Hanhiparvia meni mukavasti. Joitakin vapoja , mutta suurimmaksi osaksi ansereita. Myös jonkin verran pikkukuoveja oli liikkeellä . Myös suokukkoja ja liroja muutti vielä. 


Anser sekaparvi Rossicus metsähanhia ja yksi tundrahanhi

pikkukuoveja
Iltapäivällä ajelimme metsäautoteitä. Metsoa ihmeellisempää emme kuitenkaan löytäneet. 7-tien pohjoispuolella kaunis LS-alue. Monta peukaloista lauloi paikalla, mutta muuta ei ollut. Illalla taas mökille grillaamaan ja saunomaan. Iltamuutolla meni kymmeniätuhansia alleja ja mustalintuja.


Ma 15.5. oli hieman sateinen aamu. Ajatukset sekoitti Lohjalta Hyvelänjärven tulvalta löytynyt keltajalkaviklo. Hetken tuskailin asian suhteen , kunnes päätin lähteä ajamaan Lohjalle. Vettä satoi aina välillä ja välillä paistoi aurinko. Reilu 1/2 tuntia ennen kun pääsin paikalle tuli linnusta viesti että se otti korkeutta ja poistui paikalta.. Kävin kuitenkin etsimässä lintua, mutta turhaan. Hylsyn kanssa on aina mukava ajella takisin mökille. Paska päivä..  Illalla käytiin vielä etsimässä eilen Tammion lähellä ollutta kyhmypilkkasiipeä, mutta turhaan. 
Iltapala syötiin ja painuin nukkumaan.  Ketutti niin paljon ettei edes viina maistunut.

Ti 16.5. alkoi taas aamiaisella. Edelleen mieltä kaihersi eilinen hylsyreissu. No näissä täytyy itseään aina lohduttaa sillä että hylsyjä kuuluukin tulla, muuten bongaaminen olisi liian helppoa. Jurppii se silti. Aamustaijille kuitenkin. Lintuja ei ollut paljoa liikkeellä, muutamia hanhiparvia ja vesiäisiä. 
Aamustaijin jälkeen päätimme käydä Kotkassa. Jos vaikka sieltä löytyisi jotain piristävää. Hovinsaaren patotiellä oli kaunis sinirinta. muuta ihmeellistä ei löytynyt.Koiras sinirinta on kaunis lintu.

Iltapäivällä kävimme etsimässä Leerviikissä lauleskellutta keltahemppoa. Emme löytäneet sitä, mutta turturikyyhky oli paikalla. Lintu oli arka eikä päästänyt lähelle kuvaamaan, tämäkin puun takaa hiipimällä.

turturikyyhky Illalla kävimme vielä ottamassa yhdet paikalliset oluet Klamilan baarissa. Maistoin Takatalo& Tompurin KASKI- merkkistä lageria. Ihan hyvä olut. Siitä mökille ja grilli-sauna-ym. rutiinit ja nukkumaan. 


Ke 17.5. Aamupala ja aamustaiji. Lintuja oli liikkeellä mukavan paljon. Hanhia muutti yhteensä yli 80 000 ja vesilintuja yli 150 000 , valtaosa mustalintuja , jonkin verran alleja sekä hieman  lapasotkia ja pilkkasiipiä. 
Iltapäivällä kävimme staijilla elokalliolla, mutta eipä siellä mitään liikkunut. Paikallisilta päätimme etsiä peltosirkun. Kovin alkaa tämäkin käymään harvinaiseksi.


Peltosirkku Länsikylän pelloilla


Illalla katselimme vielä vesilintujen menoa mökillä grillauksen yhteydessä. Rannassamme viihtyi päivittäin arka kulorastas, sitä yritin hieman kuvata. 


Kulorastas


To 18.5. aamiaisen jälkeen aamustaijille Lapuriin Vuorisen Karin ja Ullan,  Hynysen Liisan ja Eeron, Tanen sekä Pasurin Jarin kanssa, mutta tänään olikin rauhallisempi päivä. Menomatkalla lauloi pikkusieppo Lapurin kuusikossa. Muutamia parvia valkoposkia ja vesilintuja. Jokunen kuikkaparvi. Lapurista kepitimme vuodenpinnaksi karikukon kaukaa Laminluodoilta. Hyvän näkyvyyden ansiosta näimme luodolla 2 lintua. Kuvasin taas Lapurin työhtistä.Töyhtötiainen Lapurissa


Staijin jälkeen oli tarkoitus lähteä taas paikallisille. Retu halusi kuitenkin jäädä mökille rentoutumaan. Ajoin aluksi Harjulle, puhdistamon lammikoille. Sieltä löysin liejukanan. Virolahdenpinna itselleni. Tästä jatkoin matkaani Haminaan. Sieltä löytyi kauniista rantalehdosta pähkinänakkeli, joka oli minulle toukokuunpinna ja näin sain tuon lajin myös kk-ässäksi. 
Pähkinänakkeli Hamina

Paikalla oli myös valkoselkätikka, pikkutikka, kultarinta, lehtokerttu ja nokkavarpunen. Mukavia retkipinnoja kaikki. Haminassa kävin vielä nauttimassa paikallisessa autogrillissä maukkaan lihapiirakan kahdella jahtimakkaralla ja tietenkin kaikilla mausteilla. Illalla päätimme lähteä Retun kanssa kuuntelemaan yölaulajia. Kovin oli vielä hiljaista. Lintuladella soidinsi upeasti jänkäkurppa. Ruokosirkkalintu edelleen äänessä. 

Pe 19.5. Aamiaisen jälkeen aamustaijille saukkokallioille. Nyt olikin paikalla porukkaa kuin meren mutaa. Ei meinannut kalliolle mahtua. Muutolla meni leppoisasti vajaa 20 000 hanhea. Vesilintuja myös mukavasti. Lapasotkia paineli kivasti pienissä parvissa yht. yli 3000. Myös muita vessuja  yli 10 000. Ajatukset taas sekoitti kova häly Utöstä, nokitasku. Päätin kuitenkin olla hötkyilemättä sen kanssa tänään. 

Päivällä menin staijille elokalliolle mistä Mika hyppäsi kyytiimme. Retu jäi taas mökille. Elokallion staijin keskeytti häly lintulahdelta. Siellä oli koiras punapäänarsku paikallisena. Sen kävimme pikaisesti bongaamassa. sain siitä virolahdenpinnan ja kk-pinnan. Takaisin elokalliolle, mutta koska siellä ei juuri mitään tapahtunut lähdimme hakemaan Mikalle liejukanasta pinnaa. Myös Retu tuli kyytiin Hoville. Kävimme vielä pyörähtämässä Haminassa kunnes palasimme mökille.

Teimme päätöksen , että jos aamulla tulee päivitys nokitaskusta Utössä, lähdemme sitä bongaamaan. Illalla saunoimme ja grillailtiin tuttuun tapaan ennen nukkumaan menoa. 

la 20.5. Söimme aamiaista kun se päivityshäly tuli. Päätimme siivota mökin nopeasti ja lähteä liikenteeseen. Retu lähti kotiin ja minä ja mika suuntasimme kohti Paraista. Joni järjesteli taksivene kyytiä, mutta saimme sen vasta illaksi. Näin päättyi tämän vuotinen arktika lomamme Virolahdella. 

Tänä vuonna ei mitään yllättävää jytkyä tullut, mutta mukava loma silti. Muutama virolahtipinna: Mustakaulauikku, liejukana ja punapäänarsku. Vuoden päästä jälleen uudestaan. 

Kiitos Retulle jälleen kärsivällisyydestä ja mukavasta lomaseurasta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti