Vuoden aloitus Suomessa ja kuvapinnavuosi.
Viimeaikaiset blogit ovat olleet pelkästään ulkomailta, joten nyt kun vuosi alkaa olemaan jo puolessa välissä, niin keskitymme hetkeksi kotimaan retkeilyyn.
Tänä vuonna kokeilen leikkimielisesti , kuinka monta lintulajia saan kuvattua vuodessa Suomessa. En käy kuvapinnoja kovin hanakasti bongaamassa, mutta aina kun lintukuvalle tarjoutuu tilaisuus, yritän sen käyttää hyväksi. Tämä samalla aktivoi kameran ulkoilutusta, joka tässä viime aikoina on hieman jäänyt vähemmälle.
Viimevuoden elokuussahan vaihdoin jälleen kuvauskaluston Sonystä Canoniin ja sekin on hieman lisännyt kuvausintoa.
Vuosi aloitettiin kuitenkin ilman kameraa keräämällä ekaekaa pinnoja. Tänä vuonna suuntasimme Turun alueelle. Siellä olisi muutama pinna tarjolla.
Aloitimme aamun Jandan kanssa ajamalla Nousiaisiin Akkoistentielle. Mika ja Teijo olivat omalla kyydilla ja Joni paineli yksin edellä. Tähän on nyt tultu...
Nousiaisissa on koko talven viihtynyt lapinsirkku keltasirkkuparvessa. Vajaan 2 tunnin odottelulla ja komppaamisella kylmälä pellolla jäi luu käteen. Ei lapinsirkkua.
Tästä suuntasimme Turkuun Hirvensaloon Jänessaareen. Siellä oli pyörinyt jokunen vuorihemppo urpiaisparvessa. Hetken parvea etsittyämme lösimme crduelikset ja vuorihempot. Iloksemme ylitsemme lensi myös harmaapäätikka joka minulta puuttui pinnalistalta. tästä suuntasimme vielä Ruissalon puolelle hakemaan pähkinänakkelin ruokinnalta.
3 ekaekaa-pinnaa nyt plakkarissa. Sitten saimme tiedon, että joku oli nähnyt lapinsirkun Turun Saramäessä, joten vauhdilla sinne. Matkalta saimme tiedon , että matkanvarrella Piipanojalla on 2 kiurua. Ne kävimme pinnaamassa ensin ja sitten Saramäkeen.
Siellä olikin paljon porukkaa ja valtava keltasirkkuparvi hujan hajan varpushaukan sekoittaessa soppaa. Pitkältä tuntuvan ajan etsimme calkkaria, mutta eipä vain löytynyt. Täällä saimme tiedon , että Salossa oli nähty lapinsirkku Halikonlahdella keltasirkkuparvessa. Joni oli lähes perillä ja kävi tsekkaamassa tilanteen. Lapinsirkku löytyi, joten päätimme suunnata Saloon vielä viimeisillä valoilla.
Mika ja Teijo oli meitä hieman edellä ja he ajoivat auton puhdistamon parkkiin. Minä ja Janda ajettiin auto Meriniitynkadulle koivukujan päähän parkkiin. Joni oli nähnyt calkkarin lähellä siltaa olevan ruokinnan yläpuolella, joten menimme katsomaan sitä ruokintaa. Eipä näkynyt muuta kuin valtavasti keltasirkkuja ahmimassa kauraa. Pian Mika soittaa , että he näkevät lapinsirkun Teijon kanssa maissipellon toisella puolella olavalla ruokinnalla.
Hullun raivolla juosten sinne. Eipä näy sirkkua. Äijät lähtevät tyytyväisinä kotiin ja minä jään tuijottamaan ruokintaa kaukoputkella. Aika kuluu, kylmä hiipii varpaisiin, aurinko laskee ja valot hiipuvat. Ketutus alkaa ottamaan vallan. Hitto mitä tuuria. Aina väärässä paikassa. Pian lapinsirkku näkyy hetken ruokinnan yläpuolen pajussa. Jes! työvoitto.
Äkkiä autolle lämpimään. Janda odottelee Blinin kansa autolla umpijäässä, kun auton avaimet jäivät minun taskuun. Kurja juttu, mutta ei tämä sairas pinnahimo anna armoa. Onneksi autossa lämpeni.
Ekaekaa pinnasaldo kasvoi tänävuonna 5:llä uudella lajilla. Vuorihemppo, harmaapäätikka, pähkinänakkeli, kiuru ja lapinsirkku.
Vuoden ensimmäinen kameraretki tuli tehtyä loppiaisena la 6.1. Kävimme hakemassa Mikalle loppiaispinnoja ja samalla oli hyvä aloittaa kuvavuodarien kerääminen. Teijo oli myös matkassa. Ensimmäinen kohteemme oli Lauttasaaren Myllykallion ruokinnan pikkusirkku. Hetken odoteltua, sirkku tuli ruokinnalle ja sulattelemaan läheiseen mäntyyn,
pikkusirkku |
Myllykalliolta menimme etsimään rautiaista Länsiulapanniemeen. Rautiainen löytyi hetken odottelun jälkeen ja samoin talvehtiva punarinta.
Larusta suuntasimme Tokioinrantaan. Tokoinrannassa on talvehtinut silkkiuikku sinisorsien seassa. Hetken sitä etsittyämme löysimme seasta myös mm. harmaasorsan, tukkasotkan, tavin ja kanadanhanhia. Viikissä kävimme vielä pyörähtämässä. Vanhalla puhdistamolla oli tavi ja kuvapinnoihin tallentui kanahaukka. Niin sammui valot ja suuntasimme kotiin. Kuvasaldo 24.
silkkiuikku |
Su 7.1. Lähdimme Mikan kanssa lähiretkelle Vihdin Selkiin. Siellä onkoko talven ollut hyvin koppanokkia siemeniä syömässä. Aamu aloitettiin Metsäläntieltä , missä on iso puimaton rypsipelto. Täältä löytyi vuorihemppo isosta tikli/urpiaisparvesta.
Vuorihemppo, tikli ja urpiainen |
Metsäläntieltä siirryttiin Hakalantielle. Tällä puolella on iso riistapelto ja paljon keltasirkkuja, joiden seasta voisi löytyä mitä vain. Nyt kameran eteen löytyi pulmunen ja tunturikiuru. Yllättävää oli se kuinka paljon napakassa pakkasessa lumihangen pinta väreilee. Skarppeja kuvia ei syntynyt. Kuvasaldo 31.
pulmunen |
tunturikiuru |
Seuraava lintutykitys oli la 13.1. kun mentiin Mikan kanssa kantahämeen talviralliin. Valosen Arttu oli joukkueemme johtaja ja Perttu oli 4. jäsen. Kamera jäi taas kotiin johtuen pinnarallin kiihkeästä vauhdista. Tultiin kisassa toiseksi 35 lajin turvin. Voittajilla 39. Meidän parhaina lajeina oli löytämämme lapinpöllö Lopelta, turkinkyyhky Janakkalasta, pikkutikka riihimäeltä, koskikara Janakkalasta ja tundraurpiainen Riihimäen sammalistosta. Pahimmat puutteet olivat nuotitetut sarvipöllö, varpuspöllö, teeri, pyy ja valkoselkätikka...
Seuraavan kerran ulkoilutin kameraa ma 15.1. Työpäivä oli lyhyt, joten kävin kuvaamassa Helsingin kohteita töiden jälkeen. Helsingin Mustapurolla on jälleen talvehtinut ainakin 2 kuningaskalastajaa. toinen niistä sattui eteeni hetken etsimisen jälkeen.
kuningaskalastaja |
Myllypurosta siirryin VKL:n lammassaareen. Viitatiainen oli löydettävissä, mutta varpushaukka pörräsi alueella ja kaikki linnut kyyhöttivät paikallaan oksistossa. Niin teki myös viitatintti. Sarvipöllö nukkui päiväunia tutussa isossa kuusessa. kuvasaldo 35.
viitatiainen |
sarvipöllö |
Ti 16.1. oli jälleen hiljainen työpäivä. Aamuksi olin ajellut Porvooseen, joten iltapäivällä kävin siellä kuvaamassa pari lajia. Keskustan Pappilanmäellä on joka vuosi nokkavarpusia, niin nytkin.
nokkavarpunen |
Keskustan alueelta siirryin Kilpilahden puolelle. Siellä on hyvä sulana pysyvä olja josta jänkäkurppa on ottanut talvireviirin itselleen. Pakkasta oli melko reilusti, joten monet linnut ovat näillä keleillä kovilla. Tämäkin jänkis oli aivan kuurassa selkäpuolelta.
Jänkäkurppa |
Iltapäivällä ajelin yrittämään Helsingin länsi-Herttoniemessä ollutta pähkinänakkelia. Eipä tullut nyt ruokinnalle, mutta kuvailin kaikkea muuta. Tavallinen varpunen on kaunis lintu.
koiras varpunen |
Lopuksi ehdin vielä hyvin ajamaan Munkkiniemen kartanon puistoon kuvaamaan talvehtivaa hiiripöllöä. Kuvasaldo nyt 41.
hiiripöllö |
Seuraavan kerran käytiin retkellä Jandan kanssa la 20.1. Tällä kertaa pysyttiin Vantaan puolella. Hakunilassa Ojangon ruokinnalla on nähty valkoselkätikkapari. Sinne käytiin kävelemässä. Koiras vaseti tuli hetkeksi ruokinnan lähelle.
koiras valkoselkätikka |
Hakunilan kartanon liepeillä on ollut pähkinänakkeli ruokinnoilla. nyt näimme sen puiston puissa.
pähkinänakkeli |
Iltapäivän viimeisillä valoilla kävimme vielä kuvaamassa koskikaran Vantaankoskella. Tämä yksilö tykkäsi uida joessa todella paljon. Nakkelia emme nähneet uimassa.
koskikara |
Su 21.1. lähdettiin Jandan kanssa Helsinkiin retkelle. VKL:n alue on aina kiinnostava, ja tänäkin vuonna siellä on ollut paljon lintuja talvehtimassa ruokinnoilla. Ensin käveltiin vanhalta puhdistamolta Keinumäen ruokinnoille. Siellä on nähty päivittäin mm. pyrstötiaisia.
pyrstötiainen |
Seuraavaksi siirryimme Pornaistenniemeen. Parkkipaikalla käppäili varis. Janda komensi kuvaamaan sitä. Komea lintu on tämäkin. =)
varis |
Parkkipaikalta me käppäilimme Lammassaareen hakemaan Jandalle vuodaria viitatiaisesta. Nyt tämä oli paljon paremmin esillä. kuvasaldo nyt tasan 50.
viitatiainen |
Seuraavan kerran pöllöiltiin Helsingin alueella Mikan ja Teijon kanssa La 27.1. Aamu aloitettiin Selkin carduelisparven seurannassa. Kuvan sain mm. ampuhaukasta, varpushaukasta ja harmaapäätikasta. Vihdistä ajelimme Helsinkiin VKL:n Pornaistenniemeen. Siellä oli nukkumassa helmipöllö.
lehtopöllö |
Tammikuun viimeinen linturetki tehtiin Mikan ja Teijon kanssa Su 28.1. Tällä kertaa suunnattiin aamuksi Hankoon. Kuvavuodareita kertyi useita, mutta mitään erikoista emme nähneet. Laulujoutsenia, merikotkia, alleja, isokoskeloita. Parhaana hangonkylän turkinkyyhky ja tammisaaren viiksitimali.
pähkinähakki |
metso |
Seuraavaksi vuorossa vähemmän helteinen helmikuu...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti