Alkusyksyn retkiä 2022
Syksy päästiin polkaisemaan käyntiin la 3.9. Tuolloin lähdettiin yrittämään Mikan, Teijon ja Jandan kanssa isohaarahaukkaa kuukausipinnaksi Kouvolan suuntaan, tarkemmin Luumäen Nuppolaan, missä lintua oli nähty edellisenä kuutena päivänä.
Odotukset oli tietenkin korkealla, mutta jälleen käteen jäi vain karvas hylsy. Lounas oli onneksi maittava läheisessä kievarissa josta muistan lapsuudesta hauskan viiksekkään kassamiehen joka ilmoitti hinnat aina penneissä. Siitä oli kuulemma vierähtänyt jo tovi... Pari kuvaa kuitenkin reissusta muistoksi.
Ohi lentävä sinisuohaukka |
Läheisellä nurmikolla oli 2 lehtokurppaa |
Seuraava Bongaus tehtiin Jandan kanssa Raaseporiin Karjaalle Finbyn kylään seuraavana päivänä su 4.9. Käytiin bongaamassa punakottarainen Jandalle elikseksi. Nuori lintu näkyi kaukana kottaraisparvessa melkoisessa väreilyssä mullospellolla ja välillä ilmassa kun ampuhaukka kävi pölläyttämässä parven ilmaan. Samalla pellolla oli myös suokukkoja ja kapustarintoja.
Seuraava bongaus oli ma 5.9. Vihdin Taka-Siippooseen. Sieltä oli löytynyt jo 3.9. isolepinkäinen joka 4.9. otetuista kuvista jälkimääritettiin mustaotsalepinkäiseksi. Kävimme jo illalla 4.9. sitä etsimässä, mutta lintua ei löytynyt. 5.9. lintu löytyi hienosti keskeltä peltoa hyönteisiä saalistamasta.
Mustaotsalepinkäiselle maistui ainakin heinäsirkat |
6.9. lähdin viikoksi Georgiaan joten Suomiretkeilyyn taukoa.
Heti lomani jälkeen ti 13.9. kävimme Jandan kanssa bongaamassa Malmin hautausmaalta siellä jo pitkään viihtyneen heinäkurpan. Lintu löytyi heti kuvaajien saartamana. Ei tuo tuntunut juurikaan välittävän kameroiden surinasta vaan hetken nukuttuaan jatkoi matojen kaivamista nurmikolta ja niitähän löytyi yllättävän paljon.
päikkärit |
isoja lieroja lötyi hyvin |
Ja vielä heinäkurpan poseeraus |
Samalla reissulla käytiin bongaamassa Tikkurilasta palmukyyhky ja Vihdistä Oinasjoelta sinirinta Jandalle elikseksi.
Seuraavan retken tein Helsinkiin VKL Hakalan torniin su 18.9. Lietteillä oli paikalla mm 5 jalohaikaraa mustaviklo ja kuovisirri. Hiirihaukkoja muutti 16, sinisuohaukkoja ja ruskosuohaukkoja 3.
Seuraavan kerran retkeilin illalla ke 21.9. Virtasen Isto tuli kuvaamaan mustaotsaa Vihtiin ja kävin ottamassa muutaman kuvan illan viimeisissä valoissa.
Mustaotsalepinkäinen oli saanut kihlat jalkaansa |
To 22.9. Staijailtiin Mikan kanssa petoja Lerbackan lavalla illan viimeisissä valoissa. Perus petolajit näkyi joista ampuhaukka oli paras.
Ma 26.9. kävin Hakemassa Paraisilta syyskuunpinnaksi etelänkiislan, joka oli ihan hienosti kuvattavissa. Erikoinen lintu joka äänteli kovaa aika-ajoin. Ääni kuului hyvin autolle asti , joten autopinnakin tuli hoideltua.
Pe 30.9. kävin vielä kuvaamassa Helsingin Kaisaniemen (ykp) puistossa hippiäisuunilinnun. Lintu oli ollut hetkeä aikaisemmin hienosti kuvattavissa, mutta nyt liikkui vilkkaasti korkeiden lehtipuiden latvuksissa, joten hyvää kuvaa en onnistunut saamaan.
Hippiäisuunilintu höyhenten siistimis puuhissa |
Siinä oli syyskuun retket. Nyt hyppäys lokakuun puolelle. Heti 1.10. la lähdin hakemaan lokakuunpinaksi ensin Helsingin kaarelasta pohjansirkku. Lintu löytyi hienosti ruokailamasta siirtolapuutarhan polulta.
Pohjansirkku |
Ja seuraavaksi VKL pornaisten niemestä kehrääjä, joka löytyi viimein hyvien nuottien avulla nukkumasta pajupensaasta.
Eipä ollut kehrääjää helppoa löytää |
Pornaistenniemestä siirryin ensin Lammassaaren torniin hakemaan kuovisirristä kuukausipinnaa, mutta noin 2 tunnin etsiminen ei tuottanut tulosta. Paikalla vain 3 suosirriä ja pikkusirri. Lammassaaresta siirryin vielä Hakalan torniin etsimään kuovisirriä. Kolmen tunnin etsimisellä mm. Lankilan Petrin ja Tuomelan Samin kanssa sama tulos, 3 suosirriä ja yksi pikkusirri. Tämä oli todella outo tilanne , sillä samana päivänä kävi useat ottamassa lokakuunpinnan kuovisirristä samalta paikalta, missä minä ja Sami sitä etsittiin herkeämättä 5 tuntia! Kovasti ihmettelen mistä linnusta kuukausipinnan ottivat??? No leuka rintaan ja tänä vuonna uudestaan...
Su 2.10 otettiinkin sitten kunnon linturetkipäivä Mikan , Päivin ja Teijon kanssa. Aamu aloitettiin Helsingin Kaarelasta jälleen ja pohjansirkku pinnaksi muillekin.
Kaarelan pohjansirkku ed.p. |
Helsingistä siirryttiin länteen Inkoon ja Siuntion alueelle staijaamaan arosuohaukkaa joita oli ed. päivänä näkynyt tuolla alueella. Saldona oli kyllä petoja, mutta ei macroa. sinisuohaukkoja 7, tuulihaukkoja, ampuhaukka, kunnes Tuomelan Sami löysi paikallisen macron Inkoon Innanbäckistä.
1 kv arosuohaukka isyui rauhallisesti pellossa |
Tästä siirryimme Kirkkonummen Ravalsiin bongaamaan Damskin Saken pihaltaan löytämää taigauunilintua. Pienen odottelun jälkeen lintu tuli hetkeksi näytille.
Taigauunilintu |
Seuraavaksi piippasi Siuntiosta punajalkahaukka. Sami jälleen asialla. Perille päästyämme lintu oli kadonnut isolle peltoalueelle kuin pieru saharaan. Aloitimme kovan etsimisen kiertelemällä peltoa. Löytyi mm muuttohaukka, ampuhaukka, tuulihaukkoja ja sinisuohaukkoja, mutta ei vesparia. Kierrellessämme löysimme lisää etsijöitä, mm. Terhin. Muutaman tunnin etsimisen jälkeen blokkasin linnun istumassa yhden kuusi-metsäsaarekkeen puun latvassa. Kaikki porukastamme näkivät linnun , kunnes se taas katosi jonnekin. Mukava kk-pinna vielä tästä.
Seuraava sydämen tykytystä aiheuttava piippi tuli Mikalta Maarin tornista ke 5.10. Tornin yli oli lentänyt ilmeinen pikkumerimetso! Ja minä olen Porvoossa töissä. Pian lintu löytyi paikallisena Espoon Hanasaaren pohjoispuolelta. Nyt ei enää työstä tullut yhtään mitään, vaan oli pakko lähteä liikkeelle. Stressaava ajo pitkin kehä I ruuhkaa, mielessä jyskyttäen viime kesän hylsyreissut Siilinjärvellä. Paikalle päästyäni siellä oli jo jokunen muukin bongari. Lintu oli rauhallisesti Klippanin päätykivillä ja sain muutaman dokkarin otettua linnusta.
Pikkumerimetso Espoo Klippan |
Mahtava fiilis kun sain eliksen kuitattua tästä lajista. Kesäinen hylsy ei enää maistunut läheskään niin karvaalta suussa. Jonikin oli jo ehtinyt paikalle ja kävimme maittavalla elislounaalla.
Seuraava mukava linturetki tehtiin Mikan ja Jandan kanssa kauniissa säässä Helsingin Isosaareen su 9.10. Saareen päästiin Santahaminan kautta Jandan hyvän ystävän Kallen vanhalla luotsikutterilla. Perille päästyämme staijailimme merelle Itäpään avokalliolta. Nähtiin mm. riskilä, muuttohaukka, 2 piekanaa, ampuhaukka ja tundrakurmitsa. Saari kierrettiin lähes kokonaan rantoja pitkin. Välillä nautittiin eväitä ja kuunneltiin lintufaunaa. Mitään kovempaa emme löytäneet, mutta saaren potentiaali tuli hyvin esille. Monipuolisesta biotoopista luulisi joskus löytyvän ties mitä harvinaisuuksia. Saaren hysyistä voisi mainita mm. 11 peukaloista, 7 puukiipijää, 5 tiltalttia, 25 punarintaa, ja kymmeniä hippiäisiä.
Näkymä itään |
Mika |
näkymä länteen |
To 13.10. kävin vielä bongaamassa Kotkasta Kymijoen suulta pikkumerimetson kylyn-pinnaksi. Lintu istui tovin oksan karahkan päällä isokoskeloiden seurassa , kunnes pyrähti siivilleen kadoten jonnekin etelään meren suuntaan.
pikkumerimetso Kotkassa |
Seuraavaksi onkin vuorossa tuplaretki Utöhön. Ensin Aplan porukan kanssa vkl ja siitä seuraava viikko äijien kanssa. Niistä ja muista loppuvuoden retkistä seuraavassa osassa jotta ei tule ähky.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti