tiistai 19. tammikuuta 2021

Vuosi vaihtui ja tammikuussa tuli talvi.


Niin se vuosi taas vaihtui 2020-->2021. Retkeilyn aloitimme heti vuoden vaihteen jälkeen 1.1. klo 01:20 kun Mika ajoi pihaani Lerbackaan. Vuoden ensimmäinen laji oli laulujoutsen. Vanjärvellä talvehti vuoden alussa vajaa 300 joutsenta ja niiden mekastus kuului läpi yön. Pihaltani ajoimme Vanjärven eteläpäähän missä pienen houkuttelun jälkeen innostui huuhkaja huhuilemaan klo 01:34. Tästä suuntasimme Lohjan ABC:lle missä siirryimme Jonin kyytiin. Ensimmäinen kohteemme oli yrittää etsiä Salon naurulokkeja yöllä. Ei löytynyt kuten ei myöskään tundrahanhia jotka olivat talvehtimassa Salossa. 

Tästä suuntasimme Naantaliin Luolalanjärvelle etsimään jalohaikaraa. Lämpökiikareilla näkyi järven itäpuolen puissa kaksi haikaraa. Siirryimme lähemmäs katsomaan kun haikaran etsimisen keskeytti lähipuissa nukkuva liejukana. Tehokkaalla taskulampulla ei määrittämisessä ollut ongelmaa. Samoin hoitui myös tuo jalohaikara joka oli toinen noista kahdesta vastarannan linnuista. Haikarat säikähtivät kirkasta valoa jo siirtyivät jonnekin, emmekä jallua enää löytäneet uudestaan.

Naantalista siirryimme rauhassa Valkeakoskelle viidennumeron sillalle etsimään edellisenä päivänä löytynyttä mustakurkku-uikkua. Paikalla olimme hieman ennen auringonnousua ja hämärä-vaihe tuntui kestävän ikuisuuden. Rauttunselän sulat alkoivat olemaan kovin pienet. Sulassa ui iso parvi isokoskeloita, mutta uikkuja ei enää näkynyt. Pieniä sulia oli siellä -täällä ja kaikissa sukelteli isokoskeloita. Uikusta ei tietoakaan. Nyt olimme tuhlanneet aikaa tähän jo lähes 2 tuntia, joten oli jatkettava matkaa. 

Seuraava kohteemme oli Hämeenlinnan Katumajärven eteläpässä ollut kuikka. Paikalle päästyämme näimme kuikan uimapaikan laiturin edustalla todella pienessä avannossa jonka kuikka oli itselleen tehnyt. Koko järvi oli kauttaaltaan sohjon peittämä, eikä kuikka juurikaan päässyt liikkumaan. Lintu vaikutti väsyneeltä ja huonokuntoiselta.

Soitin pelastuslaitoksen paikalle. He olivat yrittäneet kuikkaa kiinni, mutta eivät onnistuneet. Tekivät sille isomman avannon jotta se pääsi uimaan ja sukeltelemaan. Parin päivän päästä merikotka kävi nappaamassa linnun. Sen pituinen se.


Hämeenlinnan Katumajärven kuikka


Hämeenlinnasta suuntasimme Lahteen Ali-Juhakkalan puhdistamon altaalle. Paikalla on viihtynyt jo pitkään virtavästäräkki ja pari pikku-uikkua. Uikut löytyi heti , mutta virtaväiskin kanssa sai hieman siristää silmiä. Altaasta nouseva höyry vaikeutti valtavasti näkyvyyttä vastarannalle. Onneksi löysin linnun betonirumpuputken suulta ja pääsimme jatkamaan matkaa.

Seuraavaksi oli suunniteltu mustalintua ja pilkkasiipeä Lahdesta, mutta Riihimäeltä tullut tieto töyhtökiurusta muutti suunnitelmat. Riihimäelle siis. 
Riihimäen Peltosaaren k-marketin takana ruokinnalla oli töki kuulemma ollut jo jonkin aikaa. Nyt kävimme bongaamassa linnun nopeasti klo 12:40, jotta ehtisimme vielä valoisaan aikaan seuraaville kohteille.

Riksun töyhtökiuru


Saimme tiedon että Helsingissä olisi bongattavissa viirupöllö. Sinne siis. Helsingin Puotilassa olimme klo 13:45. Pöllö oli hankalassa paikassa tiheässä kuusikossa, mutta onneksemme meillä oli opastajia paikalla. Nopea dokkari ja eteenpäin. 


Helsingin Viirupöllö


Seuraava kohteemme oli Porvoo Pappilanmäki. Perillä olimme 14:30. Vanhankaupungin OKT- ruokinnalla olisi mustapääkerttu ja nokkavarpusia. Muke löytyi hetken etsinnän jälkeen ja samoin nokkanisset. Nyt alkoi jo hämärtämään ja oli kiire seuraavaan nuottiin. 

Naaras mustapääkerttu Porvoossa

Olimme kuulleet ja nähneet tiiraan merkatun kaulushaikaran Porvoon LTY:n alueella . Arvelimme että se voisi olla Loviisan puolella Pernajan Sarvsalössä. Perille pääsimme hieman auringon laskun jälkeen ja staijailimme kaislikkoa viimeiseen valoon asti. Ei näkynyt bottea . Paras laji oli kaislikosta kuuluneet viiksitimalit. 

Yritimme vielä lopuksi etsiä pimeässä Pukkilan peltopyitä, mutta se oli todellakin turhaa yrittämistä. Pitäisi tietää minne peltopyyt menevät nukkumaan. Silloin ne kyllä löytyisi helposti. 

Vielä olisi Jonilla melkoinen ajolenkki edessä kun Minun auto kököttää Lohjan ABC:n pihassa. Sinne suuntasimme ja ajelimme kotiin melkoisen väsyneinä raskaasta retkestä. Jonilla tuli ajomatkaa hieman reilut 1000 km. HUH HUH! Hullua. No jäihän taskuun ihan mukavat ekaekaa pinnat : huuhkaja, jalohaikara, kuikka, virtavästäräkki, pikku-uikku, töyhtökiuru, viirupöllö, piekana, mustapääkerttu, nokkavarpunen ja viiksitimali.  Loppuun vielä suuntaa antava kuva ajomatkastamme 1.1.


Porvoo - Naantali- Valkeakoski- Hämenlinna- Lahti, Riihimäki, Helsinki, Loviisa , Pukkila, ...2.1. kävin katsomassa Rollen Vanjärveltä löytämää tunrahanhea. Siellä se ruokaili joutsenten seurassa. Olisihan sekin ollut ekaekaapinna...

Nuori 2-kv laulujoutsen Vanjärvi.

Tässä tammikuun kahden ensimmäisen päöivän retket. Tammikuu jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti