sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Mukava lintuilu viikonloppuLähes mustakaularastas


Monesti bongaillessa törmää huonoon onneen. Menet etsimään lintuja joiden pitäisi olla paikalla, mutta tulet kotiin luu kädessä. Tänä viikonloppuna ei käynyt näin, vaan kaikki onnistui kuin rasvattu. Aina välillä kun harrastus vastustaa, pitäisi muistella näitä viikonloppuja. No mistä iloitsen?

La 3.12. lähdin yksin liikenteeseen. tavoitteena pari kk-pinnaa. Aloitin ensimmäisestä eli kuikka Espoossa. Ajoin Suvisaariston päähän ja etsiskelin lintua rauhallisesti. Eipä löytynyt. Tässä ajattelin että eipä taas onnistu. Katsoin merelle vielä kahdesta paikasta, mutta ei kuikkaa.  5/1 uivelon parvi sai kuitenkin hyvälle tuulelle. Ehkä sen kuikan vielä saan.. 
Seuraavaksi kävin katsomassa järripeippoa Soukassa. Lintu löytyi heti. Siitä sain (huvittavaa) joulukuunpinnan ja kk-ässän.

Sitten Lähdin etsimää luhtakanaa Helsingin puolelta. Sekin löytyi heti ja sain siitä muutaman kuvan räpsäistyä ennen kuin se taa katosi. Kk-pinna napsahti. Ja jo nyt tiedoksi, olen luvannut olla kertomatta linnun paikkaa jotta sen elinpaikka ei häiriinny näin talvella. 


Luhtakana Helsinki


Samalla kun odottelin että lintu tulisi vielä paremmin kuvattavaksi, piippasi Helsingin Lauttasaaresta mustakaularastas. Sinne siis. Lintu oli mukavasti paikalla ja olihan siellä jo monta tuttua lintumiestä hymyssä suin. Lintu ruokaili koristeomenapuussa mustarastaiden kanssa. Rauhaa se ei saanut, sillä noin puolen tunnin aikana teki varpushaukka kolme saalistusyritystä tuohon puuhun. Viimeisellä tämä lintu lensi jonnekin , eikä sitä enään sen jälkeen löydetty.nuori mustakaularastas koiras jossa risteymän piirteitä


Mustakaularastaalla pitäisi olla selvästi harmaampi selkäpuolen sävy, ei saisi olla valkoista siipipaneelia eikä oranssia sävyä pyrstössä. Myös vatsan ja kupeiden kuviointi tuo mieleen ruosterastaan. Todennäköisesti tämä on ruosterastaan ja mustakaularastaan risteymä, mutta viisaammat päättäköön siitä.

Vielä illan valoissa kävin katsomassa vinkistä sitä kuikkaa Haukilahden rannasta ja sieltähän se löytyi. Päivän kolmas kk pinna ja sitten kotiin saunomaan.

Su 4.12. aamu alkoi kovassa päänsäryssä , niin voimakas että meinasin oksentaa... Outoa. Jäin siksi kotiin nukkumaan vielä muutamaksi tunniksi. Olo oli parantunut kun 11 maissa piippasi pikkuruokki hangosta. Sinne olin jo menossa , kun se varmistui tavalliseksi ruokiksi. 
Siitä suuntasin Mikan seuraksi Vantaalle Pitkäsuon täyttömäelle etsimään lintuja. Mäellä oli hiljaista, jokunen urpiainen kierteli mäkeä. Mika halusi mennä vielä katsomaan sitä luhtakanaa. Sekin löytyi nopeasti. Kk pinna myös Mikalle. 

Sitten piippasi Loviisan Pernajasta koiras mäntysirkku. Elis molemmille. Äkkiä sinne. Perillä olimme juuri kun aurinko oli laskemassa. Lintu oli hallussa jonkun kaukoputkessa, ja näin napsahti elis. JES!
Äkkiä kameraa virittämään. Samalla keltasirkkuparvi putosi puimattomalle kaurapellolle näkymättömiin. Pian osa sirkuista nousi , otti korkeutta ja katosi. Osa parvestä jäi vielä pellolle. Pian loputkin nousivat, mutta onneksi läheisten koivujen latvaan. Tästä sain pari todella huonoa dokkarikuvaa, mutta eipä pimeässä voi enään muutakaan saada. ISO 8000 ei tee kovinkaan hyvää jälkeä.. sitten parvi otti myös korkeutta ja katosi näkyvistä idän suuntaan.
Tässä pari surkeaa dokkaria.


Koiras mäntysirkku kuvan keskellä. 

Olihan jälleen viikonloppu! 4 kk pinnaa, 2 vuodaria 1 tringan vuodari ja 1 elis. Seuraavaksi olisi vuorossa itsenäisyyspäivän pinnojen keruu. Täytyy huomenna suunnitella päivän reitti tarkkaan. Siitä mahdollisesti seuraava kirjoitus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti