keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Syksyinen UtöJo keväällä varasimme majoituksen Utöstä syys- lokakuun vaihteeseen. Hannan upseerikerho tuntuu jotenkin kotoisalta.  Aikaisempina syksyinä on tuo ollut parasta aikaa saarella. Toissa vuonna oli saldona isokirvinen, kaksi prota ja jokunen ino. Tänäkin vuonna oli odotukset siis korkealla. Näin pinnapaineisena on viikon reissu ulkoluodolla pitkä aika. Reissu voi onnistua todella hyvin tai se voi mennä aivan munilleen.
 Matkamme alkoi ma 28.9. Aamulla starttasimme Mikan kanssa Karkkilasta. Kävimme Kaarinassa ruokaostoksilla jonka jälkeen jäi vähän aikaa ihmetellä Kaarinassa ollutta pohjantikkaa. Lintu löytyi hetkessä. Lauttarannassa olimme hyvissä ajoin. Tavarat eivoriin ja kannelle nauttimaan upeasta aurinkoisesta säästä. Eivor starttasi ajallaan klo 11:05. Kaikki ryhmämme jäsenet olivat mukana: Itseni lisäksi Teivosen Mika , Virtasen Isto , Vuorisen Kari ja Lindemanin Kalle. Perillä olimme noin 16 maissa. Saaressa oli paikalla paljon tuttuja lintumiehiä ja heiltä kuulimme että Itäniityllä on ollut koko päivän isokirvinen. Sitä lähdimme lähes välittömästi etsimään . Olisihan se Kallelle elis. Lintu löytyi melko pian ja lenteli tuttuun tapaan yläpuolellamme laskeutuen takaisin niitylle. Jonkin huonon kuvankin sain linnusta. Itäniityllä teki myös jänkäkurppa pienen pyrähdyksen. Sitten iltatoimet ja nukkumaan. Tänään tuli Helsinkiin palsasirri...

Isokirvinen vastavalossa syksyistä raripuskaa vasten


Ti 29.9. Alkoi aamiaisella ja aamustaijilla luotsimäellä. Staijin parhaimpia lajeja edustivat 3 harmaasorsaa, nuori muuttohaukka ja varisparvessa muuttanut mustavaris. Paikallislinnusto oli kuulemma tyhjentynyt valtavasti edellisestä päivästä kirkkaan korkeapaineyön saattelemana. Saaressa oli 3 pikkusieppoa ja jokunen muu hysy. muuten melko hiljaista. Kuusitiaisia on jonkin verran. Tänään olisi ollut Säpissä ruskouunilintu ja Helsingissä edelleen palsasirri. 


Nuori muuttohaukkaKe 30.9. alkoi normirutiineissa. Aamiaisen jälkeen Staijille luotsiasemalle. Siellä saimme mielenkiintoisen tiedon Jurmosta kun saaren oli ohittanut anserparvi jossa oli metsähanhien mukana 3 tundrahanhea ja yksi lyhytnokkahanhi. Joidenkien minuuttien odottelun jälkeen Urmin takaa tuli esille hanhiparvi kohti länttä josta vain vaivoin pystyi erottamaan tundrahanhet ja yhden vaaleaselkäisen lyhytnokkahanhen. Olisi toki saanut tulla hieman lähempääkin, mutta kyllä saaripinna maistuu aina makoisalle. Saari tuli jälleen kompattua melko tarkkaan. Iston kanssa löysin eteläniemestä yhden lapinsirkun. Iltapäivä vietettiin Kattrumpanilla petoja staijaillen. Jälleen ylitsemme lensi hienosti aikuinen ja nuori muuttohaukka.


Aikuinen muuttohaukka.


Lapinsirkku piilottelee


To 1.10 aamiaisen jälkeen staijille. Tällä kertaa lähdin melko pian saarta komppaamaan. Kaunis, lämmin ja aurinkoinan sää kuitenkin aina vain tyhjentää saarta. Parhaita lajeja edustivat ylös kompattu suopöllö, yksi pikkusieppo ja melko myöhäiset 2 keltavästäräkkkiä. Tänään tuli hieman kuvailtua saaressa viihtyviä kuusitiaisia. Tänään kävi porukka mantereella bongaamassa Kristiinankaupungissa harjalinnun ja palsasirri olisi edelleen Helsingissä. Jo 4. päivä ilman vuodenpinnaa.


Kuusitiainen Pe 2.10. lähti Kari ja Kalle kotiin aamulautalla. Aamiaisen jälkeen jätin aamustaijin jälleen vähemmälle ja lähdin komppaamaan saarta. Hotellialueelta nousi ilmaan Isokokoinen kirvinen joka ei päästänyt ääntä. Lintu lensi rivareiden yli ja katosi ilmeisesti Finnskärin suuntaan kun ei kukaan enään lintua löytänyt. Tänään näkyi paikallisena jälleen 2 muuttohaukkaa. Isolepinkäisiä on koko ajan ollut saaressa vähintään 3. Päivän laji oli kuitenkin piekana joita staijattiin jälleen iltapäivällä kattrumpanilla. Saldo oli 26 muuttavaa. muukava määrä Utössä.  Illalla jälleen tutut toimet. Loistavan illallisen jälkeen tiira ym. tietokonenäpyttelyt ja nukkumaan. 


Isolepinkäinen


La 3.10. Maittava aamiainen ja hetkeksi majakalle staijille. Tämänkään päivän lajilista ei paljoa muutoksia tuonut. Pari muuttohaukkaa, muuttavana 5 sinisuohaukkaa joista yksi jäi paikalliseksi. Mukavasti varpushaukkoja ja muitakin petoja. Päivän mielenkiintoisin anti oli kun Laaksosen Juha löysi omalta pihaltaan trististiltaltin eli idäntiltaltin. Kaikki näimme ja kuulimme linnun hienosti, mutta kovin piilottelevana ei juuri mitään dokumenttia linnusta saatu. Päivän kuvaksi vielä lammashaassa ruokailevia kuusitiaisia.


Kuusitiainen

Su 4.10. aamiaisen jälkeen siivosimme kämpän ja laitoimme kaikki kamat peräkärryyn odottamaan kuljetusta Eivorille. Olisi viimeinan aamu mahdollisuus löytää jokin vuodenpinna. Lähdin hotellialueelle etsimään sitä trististä , mutta lintua ei enään löytynyt. Hotellialueella oli yksi lapinsirkku.
 Kimi tuli vastaan ja sanoi että Jurmosta oli löytynyt ruskouunilintu. Lintutiedotus oli nurin joten tiedotusta ei ollut tullut, mutta silti alkoi armoton järjestely jos vaikka ehtisi vielä Jurmoon bongaamaan linnun. Tore oli onneksi juuri laskenut veneensä huollosta vesille ja oli valmis heittämään meidät Jurmoon. Mika ja Isto tuli mukaan sekä 2 muuta ornia. Salosen Markku ja Hyvärisen Ismo ansaitsevat suuren kiitoksen kun hoitivat tavaramme peräkärrystä Eivoriin. Jurmoon saavuimme 3 tuntia ennen Eivorin saapumista saareen. Paikalle päästyämme lintu oli tietenkin kateissa. 2 tunnin kuumeisen komppaamisen ja etsimisen jälkeen sain Lindroosin Tompalta vinkin mennä kylälle päin. Sinne suuntaan oli lintu kuulemma mennyt. Kylän rantaan saavuttuani taksutteli lintu isossa pajupuskassa aivan rannassa. Huusin kaikki muut paikalle ja jokainen onnistui näkemään tai kuulemaan vilkkaasti liikkuvan linnun. Jes! Paljon kaivattu vuodenpinna ja hyvä paikko kun en edellisille bongauksille päässyt lähtemään. Tyytyväisenä lautalle ja kohti kotia. Jurmosta jäi muistoksi sataman rannassa ollut teeri. 


Koiras teeri taitaa sanoa minulle ettei askeltakaan lähemmäksi.

Sellainen tiivistelmä mukavasta viikosta hyvien ystävien seurassa Utön saarella. Saldona 1 vuodenpinna ja 1 Utönpinna. Kiitos vielä seurasta Mika , Isto , Kari ja Kalle. Sekä kaikki Utön vakioporukka. Ehkä ensi vuonna uudestaan. Ja palsasirrikin on aina vain jaksanut odottaa minua Helsingissä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti