sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Lappi, täältä tullaan.


Tämän vuotinen lapinmatkamme oli ajalla 21.-30.6. Ajankohta oli hieman myöhäinen koska työ ym. kiireet siirsivät lähtöä ja matkailuauton saimme vasta 21.6. su illalla. Joten matka alkaa Mikan kanssa su aamulla klo 4:00 Vaskijärveltä. Oma maksimi tavoitteeni oli kunnianhimoiset 13 vuodenpinnaa ja 3 elistä. Koskaanhan ei kaikki onnistu 100% joten katsotaan kuinka käy. Ensimmäinen kohteemme oli Jyväskylän Vaarunvuoret missä on jo kauan laulanut sinipyrstö, tavoitelaji nro1. Paikanpäälle käveltyämme oli se lähes heti äänessä. Kättelyt ja pinnakahvit niissä maisemissa. Hyvinhän tämä alkaa.Töyhtötiainen Jyväskylä Vaarunvuoret

Särkijärvi Jyväskylä Vaarunvuoret

Nyt pääsen myös kokeilemaan ja opettelemaan uuden hankintani käyttöä. Teki melkoisen loven lomabudjettiin , mutta minkäs sille mahtaa kun ostokuume iskee..Canon 500/4 IS USM + 1.4 ext.

Jyväskylästä lähdimme liikkeelle kohti pohjoista, mutta piippari piippasi rantakurvin Porissa, joten koska aikaa oli , niin sinne siis. Eipä löytynyt kurvia porista mutta jokunen kuva sieltä tuli.

Pyrstötiainen aikuinen. on sillä suuri suu

Pyrstötiainen nuori

Porissa näimme myös loppu matkaseurueemme eli Virtasen Iston ja Paavo Harrin. Tästä jatkoimme yhdessä kohti pohjoista. Matkailuauton haimme su illalla klo 22 Kaustiselta Timmerbackoilta. Henkilöautot parkkiin, tavarat kyytiin ja matkaan. Koska vielä ei väsyttänyt päätimme ajaa Raaheen katsomaan matkamme toista tavoitelajia amerikanhaapanaa. 10 min etsinnän jälkeen löysin nukkuvan linnun kiven päältä ja siitä sain ensimmäisen elikseni. Kello oli n. 1:00 yöllä joten näkyvyys oli hyvä eikä väreilyä ollut. 


Raahe Hurnasperä , lintu jossain tuolla taustalla sekä Mika , Paavo ja Isto

Raahesta matkamme jatkui seuraavaan etappiin, Liminkaan. Perillä joskus 3-4 välillä ja nyt hieman unta. n.4 h unien jälkeen  marssimme Liminganlahden Virkkulan torniin. Kolmas tavoitelaji hietatiira olikin jo haastavampi. Lintu löytyi klo 15:20 reilun 7  uuvuttavan staijitunnin jälkeen . Välissä satoi vettäkin ja olimme siirtyneet alatasanteelle sateensuojaan. luovutusfiiliksissä Mika blokkasi lentävän hietatiiran lahden päältä. Hyvä Mike! Välissä ehdimme jo hieman innostua kun tornin editse lensi mustanokkainen kalatiira. Kuinkakohan moni on tästä ottanut pinnan?? no tässä maisemaa ja kuvia sieltä:Liminganlahti Virkkulantornin maisemaa. Hietatiira lentää tuolla jossain Temmesjokisuistossa.

Keltavästäräkki

Lapasorsa poikue.


Limingasta siirryimme Ouluun etsimään retken neljättä tavoitelajia rantakurvia. No eipä löytynyt vaan matkamme jatkuu kohti pohjoista. Kuusamossa olimme ma iltana 22.6. Illan ja yön liikuimme kuvaillen pöllöjä. Lapinpöllö oli ed pesällään sitä kävimme ihmettelemässä.


Lapinpöllö hoivaa poikuettaan.

Kuvattavia suopöllöjä emme löytäneet kuin yhden ja sekin melko kaukana ja pahassa valossa. 


Suopöllö lähes suorassa vastavalossa yön pimeimpään aikaan.

Suopöllön jatkaessa saalisteluaan siirryimme untenmaille. Seuraavana aamuna oli vuorossa viides tavoitelaji mustapääsirkku. Lintu oli viihtynyt erään maatilan pihalla jo lähes 3 viikkoa joten eiköhän mekin se pian hoideta. 12 tunnin etsimisen ja staijin jälkeen luovutimme. Kyllä nyt on huonoa tuuria. lintu oli häipynyt edellisenä yönä kun nukuimme asuntoautossa maatilan pihalla.


Kuusamo. Tämä maisema ei heti unohdu...

Onneksi kävimme mustapääsirkun etsimisen välissä hieman tuulettumassa ja yrittämässä retkemme 6. tavoitelajia pohjansirkkua. Pienen etsimisen jälkeen löysin varoittelevan pariskunnan jolla oli maastopoikaset. Itselleni mukava kuvapinna kun ei viimevuonna ollut kuvaajaystävällinen lintu. Nyt onnistui.

Pohjansirkku vanha naaras


Kuusamossa siirryimme vielä illalla Tolpanniemeen missä oli kuultu ed. päivinä retkemme 7. tavoitelaji pikkusirkku. Aamulla heräsin ensimmäisenä ja lähdin komppaamaan maastoa. Tunnin etsimisellä ei pihahdustakaan, joten takaisin autolle. Ärinää ja hyttysenpistoja.. GRRRR!!! Autolle päästyäni lintu lauloi aivan vieressä . Kaverit saikin heräillä pikkusirkun lauluun. siitä aamukahville ja sitten Rukalle. Rukalla oli virtavästäräkki ja muuttohaukka paikalla. Siitä Valtavaaran ja Konttaisen parkkipaikalle katsomaan retken pakolliset kuukkelit. Niille maistui jo hieman huonoksi mennet jauhelihapaihvit mainiosti. 


Kuukkeli ja jauhelihapihvi 


Tästä matkamme jatkui kohti seuraavaa määränpäätä, mutta siitä kerronkin seuraavassa osiossa...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti