maanantai 13. heinäkuuta 2015

Kuusamo kun taakse jäi...Ke 24.6. siis lähdimme ajelemaan ylöspäin kohti seuraavaa tavoitelajia nro 8. Pellossa on viihtynyt jo ties kuinka kauan 2 koiras mandariinisorsaa. Siitä sitten matkanvarrella helppo vuodenpinna. No paikka oli kyllä komea, paikallinen timpurikin sanoi että tuossa kivellä ne eilen istui, mutta linnut olivat tehneet katoamistempun edellisenä yönä. paikalla kiertelimme jokusen tunnin kunnes jouduimme taas toteamaan että hylsy tuli. No nyt ei kyllä kulje niin kuin Porin pojilla. Alkaa hiipimään niskaan sellainen tunne, että jos tätä vauhtia vielä jatketaan on 300 lajia tänä vuonna vain kaukainen haave. Leuka rintaan ja kohti pohjoista. 

Olihan siellä paikalla västäräkki


Ja komeat maisemat

Pellosta lähdettyämme, ajelimme länsireunaa kohti pohjoista. Enontekiöllä huomasimme tien läheisyydessä hiiripöllöpoikueen. Sitä oli tietysti päästävä hieman kuvaamaan.

Hiiripöllö nuorukainen

Samana iltana ajelimme vielä ylös määränpäähämme Kilpisjärvelle. Paikalla pitäisi olla retkemme pääkohdelaji nro 9. Tunturihaukka. Melko pian näimme taivalla lentävän tämän jyhkeän komean falcon. Siitä muutama kuva ja nyt jouduimme paukuttamaan kuohuvaa eliksen kunniaksi. Nyt eivät enää edelliset hylsytkään painaneet mieltä.Aikuinen tunturihaukka

Shampanjaa kavereille eliksen kunniaksi


 Koska ei väsymys valtavasti painanut , lähdimme vielä komppaamaan Pikku-Jehkakselle missä pitäisi olla tavoitelajit 10. ja 11. Eli tunturikihu ja lapinsirkku. Molemmat löytyi. Pikku-Jehkas on mukava kompata koska nousua ei kerry tieltä valtavasti ja sekin on loivaa. Sieltä löytyi kivasti kuvattavaa, mm. kiirunoita, kapustarintoja, keräkurmitsoja , riekkoja, tunturikihuja, lapinsirkkuja, pikkukuoveja ja sopuleita. Taivaalla puputti parhaimmillaan ainakin 3 suopöllöä. Harmi vain että taivas oli yöllä paksussa pilvessä ja valot tietenkin vähissä. Tässä jotain:


Kuva Pikku-Jehkakselta . Sumussa Jehkastunturi


Tunturikihuja oli ainakin 2 paria

Kiirunoita näimme ainakin 3

Lapinsirkkuja oli 2 paria


Sopuli oli itselleni nisäkäselis. näimme jokusen, mutta ovat hankalia kuvattavia pitkällä putkella


N. 6 tunnin komppauksen ja kuvaussession jälkeen menimme autolle ja nukkumaan. Ajantaju on aivan hukassa. Makoisien unien jälkeen menimme Kilpisjärven biologiselle asemalle kuvaamaan ruokinnan elämää. Paikalla oli paljon urpiaisia ja järripeippoja sekä pikkunisäkkäitä:


Punamyyrä, harmillisesti vain jäi korte eteen

Ja harmaakuvemyyrä . Molemmat tietysti eliksiä


Kilpisjärveltä lähdimme etsimään vielä tavoitelajia nro. 12 joka on retken hankalin, eli lapinkirvinen. No eihän sitä löytynyt vaan vastaan tuli 2 tavoitelajia nro 13 eli tundraurpiais pari. Paikalla oli myös hiiripöllöpoikue.


Aikuinen hiiripöllö

Nyt on kaikki tavoitelajit tsekattu ja saldoksi jäi 9 vuodenpinnaa ja 2 elistä. hylsyt tuli rantakurvista, mustapääsirkusta, mandariinisorsasta ja lapinkirvisestä. toivotaan että näistä jonkun saisi vielä paikattua syksymmällä. Seuraavaksi on tarkoitus mennä kuvaamaan Muotkatakalle sepelrastaita niiden omassa ympäristössään. Siitä vielä viimeisessä osoiossa.2 kommenttia:

  1. Jarmo. Kivaa tarinaa iskit. Porin pojat ovat: porilainen, ulvilalainen, huittislainen ja minä raumalainen (y)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho. Ei sekään ihan onnistunut. 😲. Tuli vain tuo sanonta tutuksi reissullamme.. 😊

      Poista