torstai 19. joulukuuta 2013

Hola vielä kerran, Summa summarum Canarialta.


Maanantaina 16. päivä  Suuntasimme isäni kanssa Playa Del Cardon linnustonsuojelu alueelle, joka on Bahia Felizin ja Juan Granden välissä GC-500 tien rannan puolella. Tuo paikka oli aivan loistava lintupaikkana. Suosittelen siellä käyntiä. Alueella oli kaksi helposti hallittavaa matalaa kahlaaja lammikkoa joissa ei nyt valtavaa vipinää ollut, mutta kaksi kahlaajalajia tuli silti kuvattua. Alueen kuivalla maalla oli n. 20 pikkukiurun ja n. 15 aavikkotulkun reviirit. Hieman kosteammalla pensaikkoalueella oli ainakin 3 paria pikkupensaskerttuja. Myös etelään muuttaneita selkälokkeja oli alueella varmasti 1000-2000 yksilöä.
Tässä muutama otos em. lajeista


Aavikkotulkku ( Bucanetes githagineus ) koiras talvipuvussa. Tämä oli minulle täysin uusi tuttavuus, eli WP:n pinna "jos niitä laskisi".


Toinen kuva samasta lajista. Nämä olivat melko ujoja eli vaikeita havaita maastopuvun värin ja loistavan piiloutumisen takia. Muuten pääsin jopa metrin päähän, mutta olivat silloin kivien takana piilossa. 


Pulmussirri ( Calidris alba ) talvipuvussa on puhtaan näköinen.


Alueella oli myös kaksi Suosirriä ( Calidris alpina)

Ti 17. päivä kävin pyörähtämässä aamulla tällä samaisella lintualueella hyvän kuvan toivossa esim. pikkupensaskertusta, mutta ei onnistunut lintujen kovin aran käyttäytymisen johdosta.


Pikkupensaskerttu ( Sylvia conspicillata ) dokumenttikuva lajistaPikkukiuru ( Calandrella rufescens ) ei myöskään päästänyt lähelle.

Päivällä kävimme porukalla vielä pikku ajelulenkillä Maspalomaksen pohjoispuolella parilla vuoristotie pätkällä Montana La Datan läpi. Seltä ei enää mitään ihmeellistä löytynyt. Pari kuvaa tuolta reissulta.


Pikallinen Isolepinkäinen


Ja kanarianhemppo.

Sitten siihen yhteenvetoon reissusta. Säät olivat tähän aikaan jo melko arvaamattomia. kahtena päivänä satoi ja oli pilvistä. Yhtenä yönä oli melkoista myrskyä ja ukkosta. muuten keli oli mukavan lämmin. Lintulajeja saarella on melko niukasti. kotoperäisiä lajeja n. 50 ja muuttolinnut siihen päälle. ihan kaikkia lajeja en tietenkään nähnyt esim. vuoriston linnut jäivät kokonaan näkemättä. silti lajeja löytyi tällä viikon reissulla 42. Minulle uusia wp-pinnoja peräti 7.  Lajilista:

Myskisorsa ( istutettu saareen )
Kalliopyy 2
Silkkihaikara 6
Harmaahaikara n.10
Hiirihaukka 6
Tuulihaukka monta
Arabihaukka  1 Kyyhkyjahdissa
Liejukana yli 10
Nokikana isoin parvi yli 30
Pulmussirri 10+6

Suosirri 2 
Pikkukuovi 3
Valkoviklo 3 
Selkälokki tuhansia 
Etelänharmaalokki monta
Turkinkyyhky paljon
Turturikyyhky 1 kpl maspalomaksen dyyneillä
Kalliokyyhky paljon
Tervapääsky n.5
Vaaleakiitäjä 2

Harjalintu 3
Ruostepääsky 3
Kanariankirvinen monta
Punarinta 1
Mustarastas paljon
Mustapääkerttu monta
Samettipääkerttu n.10
Kanariantiltaltti paljon
Afrikansinitiainen monta
Isolepinkäinen (koenigi) 2

Korppi 1 
Pensasvarpunen useita
Kanarianhemppo useita
Keltahemppo 2
Tikli n. 10
Munkkiaratti useita
Pikkupensaskerttu 6
Aavikkotulkku n.15
Virtavästäräkki 3
Pikkukiuru n. 20

Pronssi-iibis 1
Kalasääski 1

Auton vuokraaminen on ehdotonta jos haluaa nähdä eri lajeja, mutta sitä ei kannata vuokrata etukäteen, vaan marssii lentokentällä suoraan autovuokraamon luukulle. Itse vuokrasin etukäteen netistä, maksoin siitä100 euroa ja kuvittelin että se on siinä, mutta eipä ollut. Auto tuli goldcarin luukulta johon oli n. 50 ihmisen jono. Jonotettuani toista tuntia enkä vieläkään ollut edes puolivälissä , meni Henna tiskin toiseen reunaan ja kylmästi kiilasi jonossa,  näin pääsimme  asioimaan tiskille. Auton avaimia vastaanottaessa minulle lyötiin käteen vielä lisälasku polttoaineesta ja täydestä vakuutuksesta jotka olivat yhteensä 145 euroa, eli autolle tuli nyt hintaa 245 euroa viikko. No toki polttoaineen sai käyttä loppuun, eli auton sai palauttaa tankki tyhjänä. Arvatkaa vain jäikö sitäkin puolitankillista käyttämättä. GRRRR!! No kusetuksesta opii..

Senkin opimme ettei vuoristoa kannata lähteä ylittämään  jos ajoaikaa auringon laskuun on alle 2 tuntia ja tankki  alle puolivälin. Polttoaineen kulutus ylämäkeen kakkosvaihteella on melko yllättävää. Onneksi vuorilla on yksi tankkaus asema. Se vain saa mukavan tunteen vatsanpohjaan , kun miettii riittääkö polttoaine sinne asti. RIITTI, HUH. 

Vuorille kannatta muutenkin lähteä vain jos on varmasti luvattu aurinkoista. Me menimme ylös paksuun pilveen jossa näkyvyys oli n. 20 m ja lämpötila 7 astetta plussaa. Ei niin kovin miellyttävä linturetki. Emme nähneet ensimmäistäkään lajia koko vuoristo-osuudella. Siksi muutama laji jäi puuttumaan lajilistalta.

Kaiken kaikkiaan mukava reissu Hennan ja vanhempieni kanssa. Valtaosa lintukuvista on peruslajeja, mutta niitä on kiva kuvata hyvissä valaistus olosuhteissa näin pimeimpään aikaan vuodesta. Seuraavaksi haluaisin käydä tutustumaan taas johonkin toiseen Canarian saareen. Teneriffa ja Gran canaria on nyt nähty.

Kiitos ja anteeksi pitkästä tekstistä joka varmasti vilisee kirjoitusvirheitä. Koittakaa kestää ;) ensi kertaan Hola!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti