Alkuvuosi 2023
Näin kauan kaivatun sadepäivän ja vapaapäivän ratoksi hieman blogipäivitystä. Vuosi on jo puolessa ja hellettä on pukannut, joten palatkaamme ajassa taaksepäin kylmään talveen.
Vuosi aloitettiin tutulla tavalla ekaekaa ryntäyksellä. Tänä vuonna ei kovin kauas tarvinnut lähteä koska paras bongattava laji löytyi Hangosta. Gunnarstrandin ruokinnan pikkusirkku oli edelleen paikalla, joten siitä aloitimme Mikan ja Jandan kanssa aamun valjetessa ison bongariporukan keskellä.
Sirkun bongattuamme siirryimme napsimaan Mukavia talvisia pinnoja 4-tuulen tuvalle. Mm. haahka, silkkiuikku, kaakkuri ja riskilä. Kalasatamasta napsahti naurulokki.
Ti 10.1. kävin katsomassa töiden lomassa Helsingin Kuusisaaren salmessa talvihtinutta pikku-uikkua.
Pikku-uikku Helsinki |
Ke 11.1. kävin kuvaamassa Helsingin Malmin hautausmaalla viihtynyttä pähkinänakkelia.
Pähkinänakkeli Malmin hautausmaalla |
La 14.1. käytiin Mikan ja Teijon kanssa bongaamassa vuodareita. Helsingistä harmaasorsa ja Porvoon Tolkkisten ruokinnalta pikkutikka ja valkoselkätikka.
Koiras valkoselkätikka Porvoo |
La 21.1. käytiin bongaamassa Jandalle elikseksi tunturikiuru Vantaa Pitkäsuon täyttömäeltä. Paikalla oli myös tundraurpiaisia urpiaisparvessa. Paremmin Kiurut olivat kuvattavana seuraavana päivänä, kun kävimme mäellä Mikan ja Teijon kanssa.
Tunturikiuru Vantaa |
Mäeltä päästyämme autolle saimme tiedon että lähimetsässä on parhaillaan pohjantikka ruokailemassa kuolleilla kuusilla. Sinne siis seuraavaksi.
Naaras pohjantikka Vantaa |
Ma 23.1. kävin kuvaamassa Helsingin Viikissä siellä talvehtinutta hiiripöllöä.
Hiiripöllö Helsinki |
La 28.1. lähdettiin katsomaan Turun suuntaan siellä viihtyvää mahdollista etelänharmaalokkia Mikan ja Teijon kanssa. Matkan varrelta blokattiin muutama kiva vuodari Salosta. Mm. sinisuohaukka, hiirihaukka, piekana ja tuulihaukka. Myös turkinkyyhky, sepelkyyhky ja uuttukyyhky löytyi. Tovin odoteltuamme Förillä Aurajoen varressa saapui nuori lokki jäälle muiden lokkien sekaan. Jälleen saamme odottaa RK:n tuomiota hamaan tulevaisuuteen.
Nuoren etelänharmaalokin piirteitä omaava lokki |
Mielenkiintoinen oli myös Ilmeinen Harmaalokin ja isolokin risteymä joen jäällä.
Su 29.1. käytiin Mikan ja Teijon kanssa jälleen Hangossa retkellä. Pikkusirkku oli edelleen paikalla, mutta itselleni mukavampi laji, härkälintu 4-tt:lla oli kk-pinna.
Ma 30.1. käytiin Jonin kanssa hakemassa Turusta auton osia ja samalla piipahdettiin Topinojan kaatiksella karsomassa tuota mahdollista Micaa. Muurin päällä istui hetken aikaa 3-kv aroharmaalokki, mutta juuri kun sain kameran esille, oli lokki kadonnut lokkimassaan. Onneksi Kemppaisen Olavi ehti saamaan lokista kuvan. Tammikuunpinna tästä tuli. Mica-kandi kuitenkin löytyi ruokailemasta ihan läheltä aitaa kipistä. Huomion arvoinen seikka oli se , että lokki kaklatti ehkä 5 kertaa ollessamme paikalla, mutta ei kertaakaan avannut siipiä kuten Cacet tuppaa tekemään...
Mahdollinen etelänharmaalokki Turku |
Helmikuun aloitin Bongaamalle Helsingin Tokoinrannasta siellä viihtyneen ja sinisorsa-naaraita kosiskelleen harmaasorsan heti ke 1.2. Mukava kk-pinna ja näin myös kk-ässä.
Kyllä kelpaa pläide naaraan katsella komeaa harmaasorsa- koirasta |
La 4.2. kävin bongaamassa Hangosta jälleen härkälinnun kk-pinnaksi.
Su 5.2. löytyi Vantaan Varistosta alueella talvehtinut ja rengastettu punavarpunen. Tämän onnistui vain harva bongaamaan tammikuunpinnaksi. Itsekin kävin kolme kertaa yrittämässä, mutta eipä onnistanut. Helmikkuun pinna tuli ruokinnalle vain n. puolen tunnin odottelun jälkeen, eli oli nyt paljon helpompi.
Nuori koiras punavarpunen Vantaa Varisto |
6. ja 7.2. käytiin Mikan ja Jandan kanssa kuuntelemassa pöllöjä Vihdin alueella. Kuulimme jokusen lehtopöllön ja Vanjärven huuhkajan .
La 11.2. lähdettiin jälleen Turun suuntaan Mikan, Jandan ja Teijon kanssa. Tarkoitus oli yrittää löytää aroharmaalokki Topinojan kaatopaikalta kk-pinnaksi, mutta eihän sitä löytynyt. Matkanvarrelta blokkasimme Kaarinan peltopyyt ja Paimion puhdistamolta Mika komppasi suopöllön lentoon. Pöllö laskeutui pajukkoon Paimionjoen länsipuolelle, viihtyen siinä koko loppu päivän. Mika sai kk pinnan ja minä talvikuvapinnan.
Su 12.2. lähdettiin jälleen Mikan, Jandan ja Teijon kanssa etsimään aroharmaata Helsingin Kauppatorilta, mutta eipä se tälläkään kertaa onnistunut. Kyläsaaresta haimme mustavariksen ja Porvoosta kävimme bongaamassa lapinpöllön.
Lapinpöllö Porvoo |
Su 19.2. käytiin jälleen Vantaan Pitkäsuon mäellä katsomassa tunturikiuruja Mikan, Jandan ja Teijon kanssa. Taisi Janda vasta nyt nähdä linnut eliksen arvoisesti. Helsingin pikku-uikun haimme myös Jandalle vuodenpinnaksi.
Su 26.2. retkeiltiin Mikan kanssa Helsingissä, mutta alkaa potentiaaliset pinnat käymään vähiin. Keinumäen ruokinnalla on koko talven talvehtinut punarinta. Sitä hetken katselimnme.
punarinta Helsinki, Viikki |
Ma 27.2. lähdettiin Mikan ja Teijon kanssa retkelle Jurmoon kahdeksi yöksi. Varasin meille huoneen Jurmo-innistä. Pärnäsistä lähdimme aamulautalla liikenteeseen ja 11 maissa olimme jo saarella. Kamat mönkkärin kärryyn ja optiikka olalle. Satamasta marssimme suoraan länsiriutan kärkeen etsimään siellä talvehtineita karikukkoja ja punajalkavikloa. Molemmat löytyivät melko kivuttomasti, kumpaakin yksi yksilö. Kummastakin tuli kk-pinna ja tietysti talvikuvapinna. Jurmossa on tullut vuosien saatossa kuvattua mukavia talvilajeja. Mitähän ensi vuonna?
Vas. punajalkaviklo ja oik. karikukko, Jurmo |
Saaressa saalisteli piekana ja eteläpuolen lahdelta löytyi silkkiuikku.
Talvipukuinen silkkiuikku, Jurmo |
Illan laskeutuessa köpöttelimme mökille. Mökillä saimme kuulla , että majoituksemme oli vaihtunut kammarista metsämökkiin peruutuksen vuoksi. No sehän passaa meille. Nyt oli tilaa piereksiä ja kuorsata. Varasimme illaksi saunan ja sen jälkeen pidimme iltahuudon, söimme hyvin ja kävimme nukkumaan.
Ti 28.2. herätys tuntia ennen auringon nousua. Aamupala ja eväiden pakkaus reppuihin ja mars kohti länsiriuttaa. Tällä kertaa löysimme 3 karikukkoa, mutta punajalkavikloa ei näkynyt. Saarikomppaus toi meille edelleen etelälahdella viihtyvän silkkiuikun, talvisen kuikan, ampuhaukan, teeriä ja hiiripöllön.
Hiiripöllö, Jurmo |
Illalla jälleen sauna ja iltahuuto sekä maittava iltapala. Ensi yönä vaihtuu kuukausi ja arvelimme karikukkojen löytyvän helposti.
Ke 1.3. soi herätyskello 2 tuntia ennen auringon nousua. Aamukahvit murkinan kanssa huiviin, kamat kasaan, mökki siistiksi ja jälleen lompsis kohti länsiriutan kärkeä. Tällä kertaa Teijo jäi kämpille vatsaongelmien vuoksi. Perille päästyämme sää oli hyvä, hieman tuulinen, mutta aurinko paistoi. Useamman tunnin etsimisen jälkeen jouduttiin tyytymään hylsyyn. Kahlaajia ei vain näkynyt. Ainoa ilon aihe oli kevään ensimmäisen töyhtöhyypän kierros saaren yllä. Jotenkin tämä näky vain lämmittää mieltä joka vuosi.
Kevään ensimmäinen töyhtöhyyppä, Jurmo |
Aikaikkunan sulkeutuessa oli marssittava mökille, nostettava kamat kärryyn ja käveltävä satamaan Balduria odottamaan. Lautta oli ajallaan, kamat kyytiin, heipat saarelle ja kotia kohti.
Su 5.3. käytiin Jandan kanssa retkellä PK-seudulla. Aamulla yritettiin jälleen punavarpusta maaliskuunpinnaksi Varistosta, mutta eipä ole lintu helppo tällä hetkellä. Kolmas hylsyreissu tälle kuulle oli totta. Pari tuntia hytisimme paikalla , kunnes kyllästyimme odottamaan. Tästä suuntasimme Helsingin siltamäkeen katsomaa vuorihemppoa ja siitä suuntasimme Eiraan bongaamaan tundraurpiaisia.
Vuorihemppo Helsinki, Siltamäki |
Ti 7.3. löytyi Karkkilan Rautamäestä lapinpöllö. Sitä kävimme iltasella töiden jälkeen Jandan kanssa katsomassa.
Pe 17.3. kävin Hangossa bongaamassa pikkulokin kk-pinnaksi. Tänä kevättalvena on Hangossa pyörinyt useampi pikkulokki. Itse jouduin hetken odottelemaan kalasataman kalliolla, kunnes rantaa pitkin tuli yksi yksilö kohti satamaa, kadoten jonnekin idän suuntaan.. Samalla reissulla kävin katsomassa luotokirvisiä ja mustaleppälintua Longörenin tyvellä. Paikalla oli myös kevätmuutolla olevia harmaahaikaroita.
Luotokirvinen Hanko |
Harmaahaikaroita Hanko |
La 18.3. käytiin etsimässä Jandan kanssa Matildasta virtavästäräkkiä kk-pinnaksi, mutta eipä lintu enää tänään ollut paikalla. Pikkutikka, harmaapäätikka ja koskikarat olivat parhaat lajit, sekä tuore korvapuusti paikallisessa leipomo kahvilassa oli maistuva.
Koskikara Salo Matilda |
Su 19.3. käytiin Jandan kanssa VKL bongaamassa Jandalle hiiripöllö vuodariksi. Viikissä näkyi myös uuttukyyhkyjä ja kottaraisia.
Ma 20.3. töiden jälkeen suuntasin jälleen Varistoon yrittämään punavarpusta ties monennenko kerran. Noin tunnin yksinäisen odottelun jälkeen lintu nousi punaisen rivitalon takapihan lehdettömään puuhun hetkeksi aikaa , kunnes jälleen katosi tuijan syövereihin.. Melko epätodellinen olo, kun olin jo varma että en saa tätä kk-pinna hoidettua. Jes!
Punavarpunen ed.paikalla Vantaalla |
Ti 21.3. käytiin Jandan kanssa aamuretkellä Pusulan puolella. Paikallinen ukkometso oli kuulemma ollut jälleen kovin reviiritietoinen, joten sinne suuntasimme pikavisiitille. Metso tuli lähes heti katsomaan meitä ja me luikimme pakoon.
Metso Lohja, Pusula |
La 25.3. lähdin jälleen yksikseni Hankoon bongaamaan avosettiä kk- pinnaksi. Juuri kun pääsin pelipaikoille , tuli piippariin tieto että, isohaarahaukka lentelee Hangon kylän päällä kohti kärkeä. Satuin olemaan sopivasti Vapaasataman portilla asfalttikentän reunassa. Sieltähän tämä kauneus hiljalleen lipui matalalla kohti kärkeä. Kamera oli valmiina joten ei muuta kun sarjatulta...
Isohaarahaukka Hanko |
Tästä ajelin Gåsörsbuktenin rantaan. Avosetti kuulemma edellee Gåsörsuddenin riutalla. Maastokartta käteen ja totesin riutan näkyvän tähän autolle. Siellähän se nukkui särkällä. Eipä tarvinnut kauaksi autolta marssia. 10 min sisään 2 mukavaa lajia hoidettuna.
Su 26.3. Lähdettiin yllätys visiitille Taksiveneellä Utöhön. Outi oli löytänyt saaresta kautta aikain aikaisimman sinipyrstön edellisenä päivänä. Minulle tarjottiin Mika-Ilarin järjestämää venepaikkaa ja olihan siihen suostuttava. Mikan kanssa huristeltiin kovaa kyytiä Kemiönsaaren Kasnäsiin mistä kyytimme lähti. Matkalla blokkasimme kuitenkin Björkbodan punakaulahanhen.
Veneeseen tuli 9 bongaria ja matkaan päästiin lähes aikataulussa. Perillä oli Jorma jo meitä odottamassa ja lintu löytyi heti. KK-pinna napsahti. Samoin itselleni tärkeä Utönpinna Pikku-uikku näkyi kävellessä lepikon reunaan.
Sinipyrstö Utö |
Pikku-uikku Utö |
Vielä olisi hyvin aikaa etsiä Itäniityn rannasta aikainen kivitasku. Sekin löytyi lähes heti. Kk-pinna tämäkin. Hienosti hoitui kaikki target-lajit. Saaresta löysimme Mikan kanssa vielä mustaleppälinnun, nokkavarpusen , kangaskiurun ja lehtokurpan.
Kivitasku Utö |
Pe 31.3. Vedin vielä Viikin maisemissa synttärilahjaretken. Päivänsankarin lisäksi mukana oli firman työntekijöitä n. 10 hlöä. Kävimme Keinumäen ruokinnalla, Hakalan ja purolahden torneilla. Muutama mukava laji näkyi. Mm. aikainen tiltaltti Purolahden kaislikossa. Retken jälkeen oli ruokailu Viikin kartanolla. Mukava retki ja tyytyväiset asiakkaat ovat paras palkinto.
Illalla käytiin vielä Mikan Ja Jandan kanssa katsomassa Vanjärvelle tullutta lyhytnokkahanhea. Länsitulvan reunan puissa istui myös ampuhaukka.
Siinä olikin koonti alkuvuoden retkistä. Kevät on niin kiireistä aikaa, että loppukevään retket paketoin yhteen osaan sekä huhtikuisen Kreetanretken.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti