tiistai 5. marraskuuta 2019

Arktikan Utö-osio 2019

Loppu Arktika UtössäAamulla ke 15.5. olimme hyvissä ajoin kaffestugan pihalla , missä porukkamme kokoontui. Lindemanin Kalle ja Vuorisen Kari liittyivät seuraamme. Pikaiset kahvit ennen Pärnäsiin ja Eivorille siirtymistä. Lautta lähti ajallaan klo 8 kohti Utöä. Perillä saaressa olimme hyvissä ajoin puolenpäivän jälkeen. Aurinko paistoi ja muutenkin mukava fiilis . Toihan tämä uutta vaihtelua perinteiseen arktikaan. Saaresta kaivoimme kaikki pikkumukavat mitä oli aikaisemmat porukat jo löytäneet. Lähivesillä oli koiras allihaahka. Luotsiaseman viereisessä pihlajassa killisteli koiras pikkusieppo.Pikkusieppo Utö
Saaressa oli paljon sinirintoja ja mekin näimme useamman. Tämä paistatteli iltapäivän auringossa Kattrumpanin kallioilla.

Sinirinta Utö
Jalkapallokentällä oli nähty se kovasti vähentynyt laji, peltosirkku kyllähän sekin löytyi.

Peltosirkku Utö
Illalla ei mitään muuta ihmeellisempää löytynyt ja päätimme nauttia kauniista illasta kämpillä. 


To aamulla 16.5. kampesimme aamuvakiolle luotsiasemalle. Merellä muutti mukavia kuikkaparvia yht. reilusti yli 200. Pian saimme Jurmosta tiedon, että jalohaikara oli lähtenyt tulemaan meitä kohden. Pian blokkasin yhden pohjoispuolelta matkalla kohti Kökaria. Melko pian tämän jälkeen löytyi toinen joka tuli vähän lähempää meitä. Mukava havainto Utössä. Mutta päivän paras laji löytyi Jokisen Erkin toimesta patteriniemeltä. Rusorintakerttu hyppeli niemen katajikossa. Etäisyyttä valtavasti ja kova lömpöväreily teki kuvaamisesta lähes mahdottoman, mutta dokkarit kuitenkin. Vuoden ensimmäinen elis! Albistriata alalajin rusorintakerttu Utö

Loppupäivä menikin fiilistellessä elistä eikä kummoisia havaintoja enää tullut.

Pe 17.5. normaalisti aamustaijille. Merellä oli aika rauhallista. Vajaa 200 kuikkaa, vähän melaniittaa jokunen ruokki, ei ihmeellistä. Saaressa oli jonkin verran hysyjä joita etsittiin. Kylällä pyöri koko päivän iduli, mutta kuvaa en siitä onnistunut saamaan. 


Sirittäjä Utö

Pikkusieppo koiras Utön koululla

Lehtokerttu lammashaan niityllä


La aamuna 18.5. marssittiin jälleen reippaasti aamustaijille luotsiasemalle. Juuri kun saatiin putket pystyyn , löysin läheisen lampputolpan nokasta hiiripöllön. Mukava havainto tämäkin, varsinkin näin keväällä.  Pöllö pyöri koko päivän pitkin saarta. tämän kuvan otin itäniityn männikössä.


Hiiripöllö Utö

Päivän muita mukavia oli mm. lähes 500 muuttavaa kuikkaa, 2 etelänkiislaa jotka Mika blokkasi muuttavien ruokkien seasta. 14 merisirrin parvi joka nousi muutolle kohti pohjoista.  Monet pesivät käenpiiat, saaressa oli pari rytikerttusta. Karikukot olivat jo pesimäreviireillä. Saarikisa käytiin Jurmoa, Lågskäriä ja Haliasta vastaan. Jurmo voitti 114 lajilla. Me tultiin toiseksi 103 lajilla kuten myös lågsi. Halias sai kasaan 97. 


Käenpiika UtöRytikerttunen UtöKarikukko Utö

Punarinta teki läheistä tuttavuutta kaukoputkeeni.


Punavarpunen Utö

Minusta päivän mielenkiintoisin oli kuitenkin löytämäni kevään ensimmäinen nuori koiras kirjokerttu. Taaskaan ei kaikki mennyt meidän kuvaajien kanssa kaikki aivan putkeen. Löysin linnun erään talon seinustalla olevista ruusuista mistä se siirtyi keltaiseen onnenpensaaseen. En tietenkään tajunnut että talossa oli joku paikalla, ja taas mieli musteni.. No onneksi ehdin saamaan kivat kuvat linnusta.
Nuori koiras kirjokerttu Utö

Su 19.5. vielä kerran aamustaijille. Merellä meni jälleen lähes 500 kuikkaa. vähän kahlaajia ja vessua. Saaressa ei mitään erikoista löytynyt. Itäniityllä oli kivasti esillä luotokirvinen, joka harvoin antautuu kuvattavaksi.
Luotokirvinen Utö

Sitten olikin aika mennä kämpille laittamaan kamat kasaan ja odottelemaan Hannan kuljetusta Eivorille. Vielä lähtöä odotellessa kuvattiin mustaleppälintua ja allihaahkaa joka oli jo jonkin aikaa viihtynyt Utön vesillä.
Mustaleppälintu nuori koiras

Allihaahka koiras Utö

Allihaahka koiras Nauvo Prostvik
 
Sellainen oli tämän vuoden arktikaviikko. Elislista ja Utönpinnalista karttui yhdellä lajilla, rusorintakertulla. Utössä on keväällä paljon nähtävää. Ensi vuonna täytyy tulla hieman pidemmäksi aikaa. Kiitos paljon seurasta Mika, Kalle ja Kari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti