keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Kevätviikonloppu Utössä


Toukokuun Utöviikonloppu oli otettava aivan kuukauden loppuun. Lähdin saareen tällä kertaa yksikseni. Tavoitteena oli saada vuodenpinnat sepelsieposta ja kirjokertusta sekä kuvat kirjokertusta ja karikukosta. Pe 29.5 ajelin kohti Nauvoa. Aikaa oli sen verran reilusti , että päätin käydä moikkaamassa Vuolteen perhettä. Siellä sain kupin kahvia ja tuoretta pullaa. Kiitos.  Heiltä lähdön jälkeen piippasi Nauvosta nummikirvinen, mutta aikaa ei ollut linnun etsimiseen kuin muutama minuutti. Eihän sitä niin nopeasti löytynyt. Eivoriin pääsin mukavasti varttia ennen lähtöä. Sää oli niin hyvä että ajattelin viettää koko illan laivan kannella. Mukaan Utööseen tuli joitakin tuttuja mm. Sällylä. Jurmossa katselimme satamassa pörräävää pikkutiiraa. Illalla olimme perillä kymmenen kieppeissä. Isto oli vastassa, mutta mitään kummoisia havaintoja ei enään saaresta tullut. Tällä kertaa yövyin Gamla postenissa. Pian nukkumaan ja kello soimaan 3:30. 

La aamu oli kaunis ja aurinkoinen. Lepikossa näin vilaukselta mustavalkoisen siepon jonka ajattelin olevan vain kirjosieppo. en löytänyt lintua enää uudestaan. Luotsiasemalle staijille juttelemaan muiden kanssa. Muutto oli rauhallista joten päätin lähteä saarta komppaamaan . Pian ville-veikko huusi radiopuhelimeen , että koiras sepelsieppo lepikon vieressä. no sinne mars! Lintua ei löytynyt taaskaan viimeiseltä havaintopaikalta. Kävelin kämpälleni vähentämään vaatteita kun huomasin jälleen siepon korkean koivun latvuksissa. Koiras sepelsieppo. Räppäsin siitä muutaman dokkarikuvan. Ensimmäinen tavoite täynnä. Saaressa ei kuulemma ole yli viikkoon näkynyt ensimmäistäkään kirjosieppoa.. Jokunen sepelsieppo kylläkin. 


Sepelsieppo nuori koiras

Vaatteiden vähennyksen jälkeen etsimään kirjokerttua. Raripuskassa oli laulava koiras josta myös muutama kuva. Toinen ja kolmas tavoite tuli täyteen. 


Kirjokerttu nuori koiras


Ajatuksena oli myös kuvata saaressa pesiviä haahkoja. Oli mukavaa nähdä rannoilla useita poikueita ja yllättävän vähän merikotkia. Koko viikonlopun aikana näkyi vain yksi kotka. Tässä jokunen otos haahkoista. Alimpana oleva haahka oli tehnyt pesänsä saaren korkeimpaan kohtaa luotsimäelle. Sen on oltava saaren kuningatar


Haahka naaras

Haahka naaraita ja juuri kuoriutuneita poikasia

Haahka naaras hautomassa ruoholaukan ympäröimänä


Päivän viimeinen projekti oli karikukkojen kuvaaminen. Koska eteläkärkeen uskaltaa vielä mennä saamatta tiirojen pommituksia päähänsä, menin sinne etsimään niitä. hetken etsimisen jälkeen löytyi. tässä pari otosta


Karikukko majakka taustalla

Karikukko hämmästeli minua

Illalla alkoi tuulla ja pian sataa vettä joten hyvällä syyllä ajoissa nukkumaan.

Kello soi jälleen 3:30 su aamuna. Sade oli mennyt yöllä ohi joten toiveissa oli että saareen olisi pudonnut jotain mukavaa. Aamu staijin keskeytti radiopuhelimen ääni. Kylällä idänuunilintu, No sitä katsomaan. Eipä ollut kuvattavissa.  Saareen oli tippunut myös jonkin verra sirittäjiä. Ne olivat puolestaan hyvin kuvaajaystävällisiä. 


Sirittäjä


Muuten saari oli yllättävän tyhjä. Kirjokerttuja ei enää näkynyt. Itäniityn rannassa oli vain yksinäinen jänkäsirriäinen kuten oli eilenkin. Aamukierroksen jälkeen palasin kämpälle pakkaamaan ja siivoamaan. Hotellilla kävin aamiaisella ja moikkaamassa puuskuttavaa Sällylää. Pojilla oli kuulemma ollut pienet juhlat eilen illalla...  Onneksi itse olin pirteänä. Vielä ennen lähtöä huusi Jorma radiopuhelimeen mustaleppälinnun kylältä. Sitä vielä katsomaan kuvan toivossa. Tällä kertaa odottaminen onnisti:


Mustaleppälintu koiras

Muleli oli häkellyttävän musta. Ei meinannut kamera tarkentaa millään lintuun.. no onneksi jokunen kuva onnistui. Sitten Eivoriin ja matka kotia kohti alkakoon. Jurmossa oli taas pikkutiira saalistelemassa satamassa. Pärnäsiin saavuttiin 17:30 ja siitä yhtäsoittoa kotiin saunomaan. Mukava viikonloppu lintuja kuvaillen. Jokunen vuodenpinna tuli ja vanhoja ystäviä oli kiva nähdä. Kiitos vielä seurasta Kimi, Ilkka, V-V, Sepi, Jäpä, Reiska ja Jorma.  Minne lie seuraavaksi??Ei kommentteja:

Lähetä kommentti