sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

 Hyinen takatalvien huhtikuu.


Jos oli pääsiäinen keväinen Etelä-Suomessa niin loppu huhtikuu olikin takatalvien kyllästämä. 1.4. mitattiin Vantaalla 17,7 asteen lämpötila.  Ankara takatalvi toi kahteen kertaan lunta maahan reilu 20 cm. ensimmäinen oli alkukuusta 3.4. ja 5.4.  toinen oli loppukuusta 23.4. Sitten taas toisaalta 9.-10.4. oli jälleen keväisen lämmintä jolloin muuttolintuja vyöryi Suomeen. Lumimyräköiden jälkeen muutaman päivän sää oli talvinen ja lämpötila pysyi pakkasella päivälläkin. Yöt olivat todella kylmiä ja se kuritti jo saapuneita hyönteissyöjiä ankaralla kädellä. Monilla lajeilla kuolleisuus oli valtavaa.. Onneksi kuukauden loppu oli lämmin ja aurinkoinen, 20 asteen raja rikottiin ja kevät pääsi etenemään. 

Toisaalta en ole koskaan saanut kuvata lintuja etsimässä ruokaa harvoista sulapaikoista näin valtavassa määrin. Vanjärvellä sulien reunat kuhisi lintuja ja kuvavuodareja tuli kovaa vauhtia. Kylmyys piti huolen ettei järven jää sulanut normaalia vauhtia ja Vanjärven tulvat pysyivät korkealla, eikä tornille ollut mitään asiaa ilman kahluusaappaita tai soutuvenettä koko kuukauden ajan. 

Tässä seuraavaksi kuvakavalkaadi talven keskellä rimpuilevista linnuista.


koiras peippo

västäräkki

laulujoutsen

töyhtöhyyppä

niittykirvinen

punarinta

kurki

Nokikanoja ja kyhmyjoutsen




Ylemmässä kuvassa näkyy lyhytnikkahanhi hienosti massassta


Su 7.4. käytiin joukolla etsimässä aroharmaalokkia Ämmässuolta, Kalliosuon täyttömäen puolelta. Eipä löytynyt cacea. muutama selkälokki oli saapunut ja jokunen peto kaarteli mäen yli. 


tuulihaukka 


Ti 9.4. kävin päiväretkellä Espoossa Maarilla. Luhtakanoja oli jo useita kaislikossa röhkimässä ja joitakin kahlaajia oli lietteillä. Pikkutikka ruokaili koivuissa. 

piilotteleva luhtakana

naaras pikkutikka

Ke 10.4. käytiin paikallisretkellä Mikan ja Teijon kanssa. Muutamia mukavia keväisiä lajeja nähtiin. mm. punasotka, uivelo, silkkiuikku ja heinätavi Vanjärvellä. Muutama kivitasku Vihdin ja Karkkilan alueilla. 

To 11.4. kävin lyhyellä retkellä Vantaan Pitkäjärven lintutornissa. mm. harmaasorsa ja uivelo Vantaanpinnoiksi. Täältä ajelin Kirkkonummelle Saltin parkkiin. Pellolla oli joutsenparvessa 2 pikkujoutsenta ja merikotkia pyöri alueella.

pikkujoutsen

nuori merikotka


Pe 12.4. menin töiden jökeen Helsingin Viikkiin etsimään sieltä edellisenä päivänä löytynyttä aroharmaalokkia. Nyt ei tarvinnut kauaa etsiä, kun lokki löytyi hallin katolta ja sen jälkeen se teki muutaman ohilennon. Tämä oli kuvavuodari nro 139. ja huhtikuunpinna.



Nuori 2-kv aroharmaalokki


Seuraavan kerran kävin ulkoiluttamassa kameraani rajun takatalven jälkeen Vanjärvellä Ti 23.4. Jälleen oli luonto järjestänyt linnuille kovat oltavat.. Osa linnuista jäi Suomeen värjöttelemään, osa lähti pakomuutolle joista valtava määrä menehtyi Suomenlahdelle voimien loputtua. Pelkästään Utön saarelta löytyi kymmeniä rastaita ja punarintoja menehtyneenä hankien keskeltä. 


taivaanvuohi

valkoviklo

kuovi

laulurastas

koiras pajusirkku


To 25.4. jysähti tiedotukseen jälleen megaa Jurmosta. Suomen 3. harmaapääsirkku. Iso porukka lähti saareen etsimään lintua, mutta eivät löytäneet.

La 27.4. käytiin Mikan ja Nykvistien kanssa Maarin tornilla bongaamassa lapinsirri huhtikuunpinnaksi.  Iltapäivällä  rengastettu harmaapääsirkku näkyi uudestaan Jurmon  lintuaseman ruokinnalla, joten nyt oli pientä toivoa linnun näkemisestä. 

Su 28.4. lähdettiin Mikan kanssa päiväretkelle Jurmoon. Saimme taksivenepaikat Sillanpään Jukan varaamasta taksista. Perillä saaressa oltiin aamulla, mutta vasta toisessa tai kolmannessa veneellisessä. Saaressa oli jo iso joukko bongareita ryhmittyneenä kylän niityn länsipuolelle. 

Siinä sitä spodoa odotettiin toiveikkaana, mutta eipä näkynyt ruokinnalla. Pian alkoi porukka hajaantumaan ja etsimään lintua saaresta. Itselleni ropisi kuvavuodareita useita. Mustapääkerttu, hernekerttu , räystäspääsky, nuolihaukka, sepelrastas, rautiainen, pensastasku, leppälintu, 

Koko päivä nautittiin kauniista säästä saarella, käytiin Mikan kanssa syömässä Jurmo-Innissä lounas, joka ei ollut halpa. Kompattiin saarta joukolla ja yksin, mutta spodoa ei vain enää löytynyt. Päivän paras laji oli nummelta löytynyt sinirinta , josta sain huhtikuunpinnan. Kyykäärmeitä näkyi katajikossa muutama. Kuvavuodarit nyt 155. Mainittakoon vielä se, että Aleksanteri oli saaressa kuumeisena, korona alkoi häntä vaivaamaan. Tästä alkoi pikkuinen kierrepallo josta lisää seuraavassa blogissa... 


kyyn silmästä heijastuu kuvaaja

sinirinta väreilyssä.


Ma 29.4. kävin työmatkalla bongaamassa Helsingin Östersundomin Bruksvikeniltä lampiviklon kuvavuodariksi. Illalla  käytiin Mikan kanssa jälleen retkellä vihdissä. Jokunen kahlaaja oli saapunut ja lisää kuvavuodareita sain jokusen kasaan. 

Lampiviklo lirojen seurassa

Kuukauden viimeisenä päivänä 30.4. käytiin Mikan kanssa illalla bongaamassa Janakkalasta Turengin vanhan sokeritehtaan altailta pikkulepinkäinen huhtikuunpinnaksi. Aluksi lintu oli kateissa ja sitä etsittiin Aleksanterin, Oskun ja Mikan kanssa, kunnes se yht´äkkiä oli samassa pajussa, missä se oli nähty viimeksi pari tuntia sitten. Mukava päätös tälle kuulle. Se oli minulle 240. huhtikuunpinna. Kuva vuodareita nyt kasassa 161. 

koiras pikkulepinkäinen


Kompatessa altailla ihmettelin vedessä olevia sinisiä sammakoita. Viitasammakot pitivät kovaa ääntä, joten niitä ajattelin sammakoiden olevan.  Kuulemma viitasammakko koiraat muuttuvat kovassa kosiokiihkossa sinisiksi.. Melkoista. 

sinisiä viitasammakoita pulputtelemassa.

Tässä olikin kaikki huhtikuun retket. Toukokuu on minulle se kiireisin lintukuukausi, joten tulikin retkeiltyä paljon kotimaassa ja ulkomailla. Seuraavan blogi tuleekin mahtavalta Turkin reissulta. Adios ja olympialaisia katsomaan. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti