sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

 Hyinen takatalvien huhtikuu.


Jos oli pääsiäinen keväinen Etelä-Suomessa niin loppu huhtikuu olikin takatalvien kyllästämä. 1.4. mitattiin Vantaalla 17,7 asteen lämpötila.  Ankara takatalvi toi kahteen kertaan lunta maahan reilu 20 cm. ensimmäinen oli alkukuusta 3.4. ja 5.4.  toinen oli loppukuusta 23.4. Sitten taas toisaalta 9.-10.4. oli jälleen keväisen lämmintä jolloin muuttolintuja vyöryi Suomeen. Lumimyräköiden jälkeen muutaman päivän sää oli talvinen ja lämpötila pysyi pakkasella päivälläkin. Yöt olivat todella kylmiä ja se kuritti jo saapuneita hyönteissyöjiä ankaralla kädellä. Monilla lajeilla kuolleisuus oli valtavaa.. Onneksi kuukauden loppu oli lämmin ja aurinkoinen, 20 asteen raja rikottiin ja kevät pääsi etenemään. 

Toisaalta en ole koskaan saanut kuvata lintuja etsimässä ruokaa harvoista sulapaikoista näin valtavassa määrin. Vanjärvellä sulien reunat kuhisi lintuja ja kuvavuodareja tuli kovaa vauhtia. Kylmyys piti huolen ettei järven jää sulanut normaalia vauhtia ja Vanjärven tulvat pysyivät korkealla, eikä tornille ollut mitään asiaa ilman kahluusaappaita tai soutuvenettä koko kuukauden ajan. 

Tässä seuraavaksi kuvakavalkaadi talven keskellä rimpuilevista linnuista.


koiras peippo

västäräkki

laulujoutsen

töyhtöhyyppä

niittykirvinen

punarinta

kurki

Nokikanoja ja kyhmyjoutsen




Ylemmässä kuvassa näkyy lyhytnikkahanhi hienosti massassta


Su 7.4. käytiin joukolla etsimässä aroharmaalokkia Ämmässuolta, Kalliosuon täyttömäen puolelta. Eipä löytynyt cacea. muutama selkälokki oli saapunut ja jokunen peto kaarteli mäen yli. 


tuulihaukka 


Ti 9.4. kävin päiväretkellä Espoossa Maarilla. Luhtakanoja oli jo useita kaislikossa röhkimässä ja joitakin kahlaajia oli lietteillä. Pikkutikka ruokaili koivuissa. 

piilotteleva luhtakana

naaras pikkutikka

Ke 10.4. käytiin paikallisretkellä Mikan ja Teijon kanssa. Muutamia mukavia keväisiä lajeja nähtiin. mm. punasotka, uivelo, silkkiuikku ja heinätavi Vanjärvellä. Muutama kivitasku Vihdin ja Karkkilan alueilla. 

To 11.4. kävin lyhyellä retkellä Vantaan Pitkäjärven lintutornissa. mm. harmaasorsa ja uivelo Vantaanpinnoiksi. Täältä ajelin Kirkkonummelle Saltin parkkiin. Pellolla oli joutsenparvessa 2 pikkujoutsenta ja merikotkia pyöri alueella.

pikkujoutsen

nuori merikotka


Pe 12.4. menin töiden jökeen Helsingin Viikkiin etsimään sieltä edellisenä päivänä löytynyttä aroharmaalokkia. Nyt ei tarvinnut kauaa etsiä, kun lokki löytyi hallin katolta ja sen jälkeen se teki muutaman ohilennon. Tämä oli kuvavuodari nro 139. ja huhtikuunpinna.



Nuori 2-kv aroharmaalokki


Seuraavan kerran kävin ulkoiluttamassa kameraani rajun takatalven jälkeen Vanjärvellä Ti 23.4. Jälleen oli luonto järjestänyt linnuille kovat oltavat.. Osa linnuista jäi Suomeen värjöttelemään, osa lähti pakomuutolle joista valtava määrä menehtyi Suomenlahdelle voimien loputtua. Pelkästään Utön saarelta löytyi kymmeniä rastaita ja punarintoja menehtyneenä hankien keskeltä. 


taivaanvuohi

valkoviklo

kuovi

laulurastas

koiras pajusirkku


To 25.4. jysähti tiedotukseen jälleen megaa Jurmosta. Suomen 3. harmaapääsirkku. Iso porukka lähti saareen etsimään lintua, mutta eivät löytäneet.

La 27.4. käytiin Mikan ja Nykvistien kanssa Maarin tornilla bongaamassa lapinsirri huhtikuunpinnaksi.  Iltapäivällä  rengastettu harmaapääsirkku näkyi uudestaan Jurmon  lintuaseman ruokinnalla, joten nyt oli pientä toivoa linnun näkemisestä. 

Su 28.4. lähdettiin Mikan kanssa päiväretkelle Jurmoon. Saimme taksivenepaikat Sillanpään Jukan varaamasta taksista. Perillä saaressa oltiin aamulla, mutta vasta toisessa tai kolmannessa veneellisessä. Saaressa oli jo iso joukko bongareita ryhmittyneenä kylän niityn länsipuolelle. 

Siinä sitä spodoa odotettiin toiveikkaana, mutta eipä näkynyt ruokinnalla. Pian alkoi porukka hajaantumaan ja etsimään lintua saaresta. Itselleni ropisi kuvavuodareita useita. Mustapääkerttu, hernekerttu , räystäspääsky, nuolihaukka, sepelrastas, rautiainen, pensastasku, leppälintu, 

Koko päivä nautittiin kauniista säästä saarella, käytiin Mikan kanssa syömässä Jurmo-Innissä lounas, joka ei ollut halpa. Kompattiin saarta joukolla ja yksin, mutta spodoa ei vain enää löytynyt. Päivän paras laji oli nummelta löytynyt sinirinta , josta sain huhtikuunpinnan. Kyykäärmeitä näkyi katajikossa muutama. Kuvavuodarit nyt 155. Mainittakoon vielä se, että Aleksanteri oli saaressa kuumeisena, korona alkoi häntä vaivaamaan. Tästä alkoi pikkuinen kierrepallo josta lisää seuraavassa blogissa... 


kyyn silmästä heijastuu kuvaaja

sinirinta väreilyssä.


Ma 29.4. kävin työmatkalla bongaamassa Helsingin Östersundomin Bruksvikeniltä lampiviklon kuvavuodariksi. Illalla  käytiin Mikan kanssa jälleen retkellä vihdissä. Jokunen kahlaaja oli saapunut ja lisää kuvavuodareita sain jokusen kasaan. 

Lampiviklo lirojen seurassa

Kuukauden viimeisenä päivänä 30.4. käytiin Mikan kanssa illalla bongaamassa Janakkalasta Turengin vanhan sokeritehtaan altailta pikkulepinkäinen huhtikuunpinnaksi. Aluksi lintu oli kateissa ja sitä etsittiin Aleksanterin, Oskun ja Mikan kanssa, kunnes se yht´äkkiä oli samassa pajussa, missä se oli nähty viimeksi pari tuntia sitten. Mukava päätös tälle kuulle. Se oli minulle 240. huhtikuunpinna. Kuva vuodareita nyt kasassa 161. 

koiras pikkulepinkäinen


Kompatessa altailla ihmettelin vedessä olevia sinisiä sammakoita. Viitasammakot pitivät kovaa ääntä, joten niitä ajattelin sammakoiden olevan.  Kuulemma viitasammakko koiraat muuttuvat kovassa kosiokiihkossa sinisiksi.. Melkoista. 

sinisiä viitasammakoita pulputtelemassa.

Tässä olikin kaikki huhtikuun retket. Toukokuu on minulle se kiireisin lintukuukausi, joten tulikin retkeiltyä paljon kotimaassa ja ulkomailla. Seuraavan blogi tuleekin mahtavalta Turkin reissulta. Adios ja olympialaisia katsomaan. 








sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

 Talvinen maaliskuu, 2 kk pinnaa.



Maaliskuun  alku tuli retkeiltyä Portugalissa , joten kotimaan retkeilyyn päästiin käsiksi todenteolla vasta 20.3. Kevään ensimmäiset hanhet tulivat Vanjärvelle 18.3. jolloin jokitulvalla oli 2 metsähanhea. 14.3. käytiin Jonin kansaa mun luona . Joni blokkasi vauhdissa Vanjärven eteläpäästä huuhkajan istumassa metsän siimeksessä. 

Huuhkaja Vanjärvi



Ke 20.3 lähdettiin Mikan ja Teijon kanssa päiväretkelle Hankoon tavoitteena saada allihaahka maaliskuunpinnoihin. Aamulla ajeltiin Gåsörsvikenin rantaan parkkiin. Mustaleppälintu oli meitä heti vastassa rannalla. 

naaras mustaleppälintu Hanko

Polkua kävellessä vastaan tuli koko ajan uusia lajeja keväälle. punarintoja, rastaita, peukaloisia, hippiäisiä..


hippiäinen Hanko

Gäsorsuddenin riutalla piipersi tylli ja meriharakka, ristisorsia oli 3 ja luotokirvinen lenteli niemen yllä.

Kapun penkille päästyämme löysimme allihaahkan Gäsorsuddenin edustalta. Maaliskuunpinna napsahti. Harmaahaikaroita oli 70 odottelemassa kelien paranemista ja uivelot olivat keväthulinoissa tukka- ja lapasotkien seurassa. Haahkoja muutti merellä jo jonkin verran, laskimme pienessä ajassa 303 muuttavaa haahkaa. 

allihaahka 2. oikelta 




harmaahaikaroita Hangon luodolla


Merellä lensi 3 mustalintua ja rannassa oli koiras pajusirkku. kuvavuodareita kertyi useita ja sado tämän päivän jälkeen tasan 100.

Seuraavan kerran lähdettiin Jandan kanssa retkelle La 23.3. Jälleen suunnattiin Hankoon. Ajatuksena Jandalle elis allihaahkasta, mutta eipä löydetty, vaikka kuinka yritettiin. pitkälti samat lajit oli paikalla kun edellisenä keskiviikkona. Västäräkki tuli lentäen polulla vastaan, pulmunen lenteli Gåsörsvikenillä ja kulorastaita oli maastossa jokunen.  Ainoastaa yhden kuvavuodarin onnistuin saamaan joten saldo nyt 101.

Ma 25.3. kävin hakemassa Vantaan pitkäjärven lintutornilta kaulushaikaran Vantaanpinnaksi ja kuvavuodariksi. Lintu löytyi heti lämpökameralla, mutta muuten se onkin jo hankalampi hahmottaa... etsi kuvasta kaulushaikara..

kaulushaikara piilottelee ruovikossa. Vantaa Pitkäjärvi LT


To 28.3. järjestettiin Aplan yhteinen pöllöretki. Ilta aloitettiin Karkkilan Sontiaisista , missä varpuspöllö aloitti piippailun auringon laskiessa, huuhkaja oli hiljaa. Toinen varpuspöllö kuultiin vielä Karkkilan puolella Varestenmäenkohdalla, missä 2 pöllöä soidinsi. Loppuyö oli hiljaista, vaikka kierrettiin usean kilometrin lenkki Antiaisten kautta Vahermalle ja sieltä Marttilan kautta Ikkalaan ja sieltä kotiin. Mukana itseni lisäksi Juha, Sanna, Pertti, Janda, Aino, Päivi ja Henna. 


Pe 29.3. retkeiltiin Mikan kanssa Aplan alueella. Vanjärvellä mm. taveja 15 , haapanoita 13, jouhisorsia 2, nokikanoja 14, naurulokkeja jo 21 pesäpaikoilla ja harmaahaikaroita3, Kirjavan pelloilla oli enemmän lintuja, pikkujoutsenia 3, jouhisorsia 8, töyhtöhyyppiä 195, naurulokkeja 76. kevät etenee hiljalleen. Karkkilan Massakoskelta kävimme vielä bongaamassa kuvavuodariksi ja maaliskuunpinnaksi virtavästäräkin. Saldo nyt 109 kuvavuodaria ja 177 maaliskuunpinnaa.


Virtavästäräkki Karkkila Massakoski

La 30.3 lähdettiin matkuiluautolla pääsiäisretkelle Hankooon Jandan ja Mikan kanssa. Perille ajeltiin jo edellisenä iltana ja auto parkkeerattiin Gåsörsvikenin rannan parkkin. Aamulla aamupalan jälkeen suunnattiin jälleen Uddskatanille. Tällä kertaa löydettiin Jandalle allihaahka elikseksi. Gåsörsuddenilla oli nyt 3 tylliä, 40 meriharakkaa, 4 luotokirvistä, mustavaris, kangaskiuru ja 2 harmaasorsaa. Sumu meinasi häiritä retkeä , mutta taukoa oli juuri sopivasti.  Uddskanilta suunnattiin seuraavaksi Svanvikenin lintutornille. Tornin edustalla oli muutama taivaanvuohi, punajalkavikloja 5 ja koiras heinätavi melko sankassa sumussa.



heinätavi koiras Hanko Svanvik

Svanvikiltä siirryttii Högholmenille. Täällä oli vain 2 tylliä. Illaksi ajettiin parkkiin Vedagrundetin rannalle. Nautittiin virvokkeita, käytiin yrittämässä rallusta, mutta oli hiljaista. 

Aamulla heräiltiin Vedan rannassa. syötiin aamupala ja tsekattiin Vedan linnut. Meriharakoita oli 37, taveja 26, tyllejä 2, ja isokäpylintu oli rannan männyissä. Seuraavaksi ajettiin Kobbenille,  Täällä olikin jonkin verran tuttuja retkellä, Risto, Ari, Vepe, ym. Rannassa touhusi mm 2 luotokirvistä, 3 västäräkkiä, 2 punajalkavikloa, 9 taivaanvuohta, 16 tylliä, 360 tavia, ja 9 valkoposkihanhea. 


luotokirvinen Kobben Hanko

Seuraava kohteemme oli Hangon kalasatama. sieltä sain Hangonpinnaksi nokikanan ja kuvavuodariksi liejukanan. Hangonkylän satamasta löydettiin 2 silkkiuikkua ja 1 nokikana. 


Liejukana piilotteli laiturin alla, Hanko kalasatama


Iltapäivällä saimme nauttia vielä bongauksen riemusta, kun Laineen Ari löysi Hangon golffin tien varresta mustapäätaskun. Tätä jouduttiin jaagaamaan porukalla melko kauan ennen kuis se löydettiin uudestaan niityltä. Muutamat kuvat plakkariin ja perinteiset höpöttelyt tuttujen kanssa. 

vp koiras mustapäätasku, Hanko golf


Illaksi ajettiin parkkiin Gåsörsvikenin rantaan kun aamulla alkaa marssi allihaahkan perään huhtikunnpinnaksi. Illalla maittava illallinen ja muutama olut hienon lintupäivän kunniaksi. Kuvavuodareita kertyy päivittäin ja saldo nyt maaliskuun lopussa 125.

Jatketaan Blogia vielä huhtikuun puolelle kun ollaan edelleen samalla retkellä, joten Ma 1.4. herättiin Hangon Uddskatanin polun päästä. Reilu aamupala nassuun ja kävellen kohti kärkeä. 

Ilma oli hieno, aurinkoinen ja heikkotuulinen. Ilma oli selkeästi keväisempi kuin eilen, sumu oli poissa. Polulla oli ainakin 2 tiltalttia, nokkavarpunen tiksutteli, kangaskiuru ed p, Gåsörsuddenilla oli tukka- ja lapasotkien seurassa naaras allihaahka ed paikalla. huhtikuunpinna plakkariin. 

Tästä jatkoimme kävelyä vielä kärkeen. Mereltä tuli mm. ruskosuohaukka ja kuovi, jotka olisivat puuttuneen maaliskuunpinnoista.. Haahkoja muutti satoja ja metsäviklo tuli mereltä. 

Lompsimme takaisin autolle päin kuunnellen satojen rastaiden kutsuääniä, punarintoja joka puolella peukaloiset  ja peipot lauloivat. Autolla kevyt välipala ja seuraavaksi  suuntasimme vielä golffin suoralle hakemaan mustapäätaskusta huhtikuunpinnan.  Lintu ed paikalla, kuten melko monta bongariakin. Mika jäi Hankoon retkelle Teijon kanssa ja me suuntasimme kotia kohden.