tiistai 26. huhtikuuta 2022

 Talvinen loppuvuosi 2021






Näin kevään keskellä on vielä mukavaa palailla loppuvuoden linturetkiin. Talvi kiristi otettaan marraskuun lopulla ja yltyi joulukuussa. Pihlajat notkuivat marjoja ja siksi oli Suomeen kohtalaisen kylmästä alkutalvesta huolimatta jäänyt paljon lintuja talvehtimaan, varsinkin rastaita. 

Kreikan matkan jälkeisen marraskuun ainoa mainittava  Retkipäivä on 20.11. jolloin kävimme Mikan kanssa bongaamassa Vantaa Seutulan Isoniitulta lapinkirvisen marraskuunpinnaksi. Se olikin minulle 180. marraskuunpinna.  

Marraskuussa sain Kuntaskabaan yhden kisalajin 6.11. Vihdin Nummelasta, Tilhen. nro 196.





1.12. oli kova yritys punavarpusesta joulukuunpinnaa Tammisaaren Trollbölestä. Reilun 10 hengen porukalla tapitettiin ruokintaa, mutta turhaan. Eipä näkynyt enää punavarpusta. Läheiseltä pihalta löytyi kuitenkin rautiainen ja punakylkirastas. Mukavia talvilajeja. Helsingin Lauttasaaresta kompattiin näkyville mahdollinen tristis-tiltaltti.

Seuraava retkipäivä oli 5.12. kun etsittiin vielä kuntaskabaan lisälajeja Mikan kanssa. Ei löytynyt uusia kisalajeja , mutta marjansyöjät ovat kuvauksellisia.








6.12. oli jälleen vuorossa perinteinen IP-pinnojen keruu päivä.

Kolmistaan ajeltiin Teivosen Mikan ja Laakson Arton kanssa. Aloitettiin metson etsinnällä pimeässä Pusulan kirkolta, mutta eipä löytynyt. Seuraava etappi oli aamun valjetessa Hangon maankaatopaikka. Sieltä kompattiin esille kangaskiurut. Tästä jatkoimme matkaamme takaisinpäin ja matkan varrelta Tammisaaresta hoidettiin nopsasti rautiainen. Siitä siirtyminen Lohjan Risteniin mistä pähkinähakki ja töyhtötiainen listalle. Saimme kuulla että Pusulan metso oli jälleen löytynyt , joten ajoimme Ristenistä Pusulaan. Hetken etsimisen jälkeen saatiin metso listalle. 

Viimeinen kohteemme oli Töölönlahden tundrahanhi, mutta sain puhuttua äijille, että kävisimme katsomassa kunkun Espoon Soukasta. Kun olin ainoa joka ei sitä viime vuonna nähnyt... Sain vihreää valoa, joten pikainen bongaaminen Espoon Soukan kuningaskalastajalle ja lintu löytyi lähes heti. Pikainen räpsy ja menoksi.


Matkalla kävimme vielä hetken komppaamassa Meilahden arboretumissa josta listalle hoitui nokkavarpunen ja tästä vielä hyvissä valoissa Töölönlahden tundrahanhi. Mukava retkipäivä ja 8 uutta IP-pinnaa. saldo nyt : 130.


11.12. käytiin yrittämässä joulukuunpinnaksi kaulushaikaraa Lohjan Osuniemeltä, mutta eipä näkynyt sankan sumun seasta.. Peukaloinen paras havainto paikalta.

Pe 17.12. Tein viikonloppuretken Oulun suuntaan Matkailuautolla. Retkiseurana Janda Käyhkö. Käytiin bongaamassa sepelhanhi joulukuunpinnaksi Laanilan sorsaruokinnalta. Se olikin ainoa kk-pinna tänä vuonna minkä sain. Samalla reissulla yritettiin riekkoa ja taviokuurnaa, mutta ne ei onnistuneet. 

Seuraava bongaus oli 24.12. Lohjan Nummenkylästä. Vuoden viimeinen kuntaskabapinna , hiiripöllö näkyi Vihdin puolelle VT-25 reunasta. nro 197 oli loppusaldo. Paljon näin vaivaa vuoden aikana, mutta haave 200 lajista jäi saamatta.  Kävin myöhemmin ottamassa pöllöstä muutaman kuvan.  






25.12. Käytiin retkellä Helsingin suunnalla. Taisi olla pinnojenkeruuajatus Mikalla Tringan talviskaba tai sitten Joulupinnat. Samahan tuo mikä se syy on... Mukavaa on retkeillä.  Tundrahanhi oli edelleen paikalla Töölönlahdella. Tervasaaressa oli muutama kottarainen ruokinnalla.



Töölönlahdella Tokoinrannassa oli kanadanhanhi ja kalalokkeja talvehtimassa.




Pikku-Huopalahdella oli pakkasessa 4 tavia sorsaruokinnalla. 



Vantaan Myyrmäen ojaruokinnalla oli sorsien seassa urhoollinen haapana.



Olihan vielä Espoon Latokasken mustakaularastas edelleen paikalla ja Meilahden Arboretumissa pikkutikka.

26.12. suunnattiin edelleen Mikan kanssa PK-seudulle. Kirkkonummen Masalan mäntysirkku viihtyi edelleen Kapasten ruokinnalla. Vantaan Pyymosan täyttömäellä oli tunturikiuru hyvin esillä.



Espoon Soukassa hoideltiin kuningaskalastaja ja luhtakana. Sekä Vantaan Petikosta jänkäkurppa.




Siinä olivatkin vuoden 2021 linturetket paketoituna. Loppuvuosi meni suunnitellessa seuraavaa vuotta ja ekaekaa retkeä... Tsau.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti