lauantai 17. heinäkuuta 2021

Upea keväinen Utö

Ai miksi aina Utöhön? Minulle tärkeät Utönpinnat houkuttaa ja onhan tuo saari lintukuvaajalle paratiisi. Tänäkin vuonna oli lintuja paljon kuvattavissa ja tuli sieltä muutama Utönpinna myös. Olin varannut 2-hengen huoneen, ns. pikkukerhon jossa majoituimme koko helatorstai- viikoksi. Kamera oli edelleenkin viallisena ja roskiin meni paljon kuvia. Teräviä kuvia on kuvatuista kuvista n.10%. Monista kuvaustilanteista meni kaikki kuvat roskiin. Onneksi kuitenkin jokunen onnistui. Tuntuu kuin olisi palannut ajassa takaisin Canon aikaan...

Kohti saarta lähdettiin ajelemaan Mikan kanssa siis jo 9.5. su iltapäivällä. Matkailuvaagoni kuntoon ja menoksi. Illalla parkkeerasimme auton Nauvoon, saariin meneville tarkoitetulle parkkipaikalle. Lasi punaviiniä ja iltapalaa hetulaan ja nukkumaan. Aamulla 10.5. Baldur lähti 8:15 Nauvosta ja olimme tietenkin hyvissä ajoin paikalla. Vettä satoi ikävästi, joten odottelimme autossa.  Retkueeseemme liittyi ammulla myös Lindemanin Kalle ja Vuorisen kari.

Lauttaan tuli paljon väkeä. Kyytiin otettiin koronan takia vain 100 ensimmäistä, joten jännitystä riitti mahdutaanko kyytiin. Jouduin vielä viemään asuntoauton takaisin parkkiin, jonka aikana kaikki muut olivat siirtyneet alukseen. Onneksi takaisin päästyäni kukaan ei ollut laskemassa väkeä, joten matkaan päästiin. Aluksella oli kyllä melko tiivis tunnelma. Mielestäni enemmän kuin 100 ihmistä.. 

Kaikki satamat kierrettiin ja perillä oltiin joskus 13:00 jälkeen. Sade lakkasi kuin seinään jossain Aaspön kieppeillä. Matkan parhaat havainnot olivat  muutama ruokki ja Jurmon pikkutiira.

Saareen kun päästiin oli hysyjä joka puolella. Yöllinen sade oli pudottanut pikkulintuja paljon saareen ja kuvattavaa oli paljon. Kamat nopsaan kämpille. Kari ja Kalle menivät luotsimäelle. Seuranamme kerholla oli Metsärannan Ramin porukka jotka ovat varanneet ison kerhon samalle viikolle seuraaviksi viideksi vuodeksi!

Matkan varrella lepikosta kuului turkinpulun huhuilua. 


Turkinkyyhky 


Kämpältä suunnistimme ensimmäisenä itäniityn suuntaan. Otin muutaman kuvan niityn yllä varoittelevista punajalkavikloista. 


punajalkaviklo


Rantaan päästyämme katselimme tyllien, meriharakoiden ja karikukkojen touhuja. Myös muutama luotokirvinen oli paikalla. 


karikukko


Ristisorsia pesii alueella 2 paria. 

koiras ristisorsa


Rannasta päästyämme kolusimme pusikoita paremman lajin toivossa. Tuttuja hysyjä vilisi joka pusikossa,  ei mitään harvinaista. 

5 mustapääkerttua 


Takaisin kämpille päästyämme huusi Kalle itäniityn rannasta pikkusirkun. Oli ruokailemassa levävallilla. Eipä me vaan sitä aikaisemmin huomattu. Tämä oli reissun ainoa kk-pinna minulle. 


pikkusirkku


Kauniissa iltapäivän valossa kuvasin myös luotokirvistä, mutta tässä kohtaa oli kameran onnistumisprosentti surkea...  

luotokirvinen


Pikkusirkkua kuvatessa pyyhälsi pintaa pitkin paikallinen merikihu.


merikihu


Pikkusirkku jäi päivän parhaaksi lajiksi. Muita havaintoja mm. 1 mustaleppälintu, 60 mustapääkerttua, 3 nokkavarpusta ja 3 sinirintaa. Illalla nopea kysely saaren havainnoista muilta ja pikainen iltahuuto kerholla. Mukava lintupäivä takana ja tyytyväisenä nukkumaan.  


Ti 11.5. aikainen herätys klo 4. Maittava aamiainen ja staijille luotsimäelle. Merellä ei liikkunut käytännössä mitään, joten aamuhetki meni lähinnä turistessa tuttujen kanssa. Pian saarta komppaamaan. Hysyjä oli edelleen paljon. Päivän kerttu oli tänään hernekerttu joita arvioimme olevan saaressa n. 50. Mukeja enää n. 30. Päivän ensimmäisen kivan lajin löysi Kalle hotelliauleelta. Peltosirkku etsi ruokaa Enskärin kalliolla. Tämä on itselleni vuoden ainoa havainto tästä lajista. Ensimmäinen vuosi historiassa kun Vihdistä ei ole lajia löytynyt koko vuonna ollenkaan.  Surullista! 

peltosirkku

Aamupäivällä komppasin yksin itäniityn itäreunaa. Läheltä polkua nousi siivilleen heinäkurppa, joka laskeutui keskelle itäniityn kaislikkoa. Huusin porukan paikalle ja siirryimme itäniityn rantaan polulle. Kuin tilauksesta kurppa lennähti muutaman kymmenen metriä takaisin kuivemmalle puolelle ja lähes kaikki onnistui näkemään linnun. Varovaisessa uusintakomppauksessa ei lintua enään löydetty. Itse niittyä ei saa näin pesintäaikaan kompata, joten on tyytyminen reunoja kiertävien polkujen komppaamiseen. 

Päivän kovin laji oli kuitenkin Jokisen Ekin löytämä avosetti. Eki oli istunut kaikessa rauhassa Itäniityn rannan penkeillä kun tämä kaunokainen oli tupsahtanut nenän eteen. Lintu ei montaa sekuntia rannassa viihtynyt, vaan nousi siivilleen ja katosi idän kautta kohti etelää. Onneksi Eki tajusi pitää meidät ajantasalla radiopuhelimen avulla. Olimme Mikan kanssa lähellä, Katrumppanilla ja juosten painelimme kohti rantaa. Näimme polulta linnun lennossa saaren itäpuolella ja jonkin dokkarin ehdin räppäsemään. Itselleni reissun ensimmäinen saaripinna. 


avosetti


Muuta ihmeellistä ei enää illalla saaresta löytynyt ja tapana on aina hieman juhlistaa saaripinnaa. Muita mukavia havaintoja päivältä: 3 pikkusieppoa, 4 lapinsirriä, 1 p ruokki, 4 luotokirvistä, 15 leppälintua, 15 pensastaskua ja 3 mustaleppälintua. 


Ke 12.5. tuttu aamurutiini ja staijille. Jälleen oli muutto aivan seis. Merellä valtava väreily. Tylsän muutonseurannan katkaisikin nopesti huuto lepikon reunasta. Arskan pihassa kevään ensimmäinen sepelsieppo koiras. Linnusta onnistui muutama kuva aamun kelmeässä valossa. Lindemanin Kallelle napsahti elis mitä kauneimmassa muodossa, aikuinen koiras. Mmm konjakkia tiedossa... Onnittelut vielä. 


+2kv koiras sepelsieppo

Samalla pihalla hyöri myös ad- koiras pikkusieppo, pari kirjosieppoa ja harmaasieppo. Aamupäivällä muutti katrumppanin yli suopöllö kohti pohjoista.



ad koiras pikkusieppo


Lisää lintuväkeä oli saapunut saareen ja lintujakin löytyy entistä enemmän. Illalla kehrääjää ihmetellessämme lepikossa lensi matalalla ylitsemme suohaukka. Minun ja Mikan silmiin näytti sirosuolta, muut olivat sisun kannalla. Lintu kiersi majakan ja siirtyi itäniitylle saalistelemaan. Nopeasti perään ja kuvaamaan sitä. Lintu osoittautui naaras niittysuohaukaksi. Jes, saaripinna jälleen! 


ad naaras niittysuohaukka 


Olihan jälleen mukava ja lajirikas lintupäivä. Alkaa kohta saaripinnojen juhlinta käymään raskaaksi.. Muita päivältä: 2 sinirintaa, 2kultarintaa, kerttuja edelleen kymmeniä, ja toinen 2-kv koiras sepelsieppo. 


Helatorstai 13.5. klo 4:00 ylös ja aamupalaa. Aamustaiji edelleen väreilyn takia hankalaa. Merellä meni 12 gaviaa, 13 ruokkia ja 8 jalohaikaraa. Tämä oli viikon lämpimin päivä. iltapäivällä tuuli oli lähes nollassa ja lämpötilä käväisi +19 asteessa. Saari oli selvästi tyhjentynyt ja raririntamalla oli välipäivä. Kautosen Joni ja Linda saapuivat saareen.   Tänään keskityin kuvaamaan hysyjä. 



sirittäjä kerhon syreenissä

koiras punavarpunen enskärillä

hernekerttu...

tiltaltti...

lehtokerttu...

ja toinen hernekerttu login mökkien pihan pajussa


Kalle ja Kari siirtyivät yhdeksi yöksi login mökkeihin. Illalla rauhallinen iltahuuto ja iltapalaa, sekä nautiskelua lämmöstä. Pikkusieppoja tänään saaressa 5 , harmaasieppoja 20, mustavaris, 1/1 isokäpylintua, punavarpusia 4 ja nokkavarpusia 3.


Pe 14.5. herätys klo 4. Reippaana aamupalaa naamariin ja staijille. Merellä tänään sentää hieman liikettä. Kuikkia vajaa 140, 1 mehiläishaukka, 3 nuolihaukkaa, ja ruokkeja 14 ja ekat 2 tervapääskyä. 

Saarta jälleen kompattiin. Kari ja Kalle joutuivat lähtemään tänään aikaisella lautalla kun saaren kaikki majoitukset ovat täynnä. 




pensastasku aamun sinisessä valossa


Aamupäivän mukava havainto oli lepikon reunassa ruusupensaassa surissut pensassirkkalintu. Luonnollisesti melko kähmy lintu, eikä oikein hienoa kuvaa syntynyt. 

pensassirkkalintu


Koulun niityllä piipersi myös muita hysyjä. Nyt keskityin kultarintaan. 

kultarinta


Päivän ja koko reissun kovin havainto oli ruostepääsky. Murtosaaren Jussi näki Hannan kahvilan kieppeillä  ruosteen värisen haarapääskyn, ehkä ruostepääskyn. Jauhiaisen Jussi oli viisas ja meni staijille Kattrumpanille. Eipä mennyt kauaa kun Jauhis huusi radiopuhelimeen ruostepääskyn itäniityn päällä saalistelemassa muiden pääskyjen kanssa. Taas juostiin! Lintua sai ihailla koko illan ja välillä todella läheltä, kun se kaarteli ylitsemme Kattrumpanin kallioilla. 









pörriäisen elämän viimeiset hetket

Ruostepääsky


Tätä tuli kuvattua ja ihailtua koko loppu ilta. Täytihän tätä kolmatta saaripinnaa myöskin juhlistaa. 
Päivän muita havaintoja: sinirintoja 23, luhtakerttusia 2, pikkusieppoja 6, ja 1 sepelsieppo. 


La 15.5. oli sumuinen ja tihkusateinen. Staijia ei aamiaisen jälkeen edes yritetty. Yleensä tämä säätyyppi on saarella mainio, mutta nyt oli hiljaista. Mitään jytkyä ei yrityksestä huolimatta löytynyt. Ruostepääsky pyöri koko päivän kylällä, joten onnistui Tittosen Jouni sen bongaamaan taksiveneellä. 


pensastasku patteriniemen piikkilanka-aidalla


Koulun lepikossa kirteli koko päivän 2-kv koiras sepelsieppo 


2-kv sepelsieppo koiras



Saunalahden rantapajussa oli muutama hysy. 2-kv koiras pikkusieppo oli kuvatuin yksilö.

2-kv koiras pikkusieppo


Päivän mukavin havainto oli Jonin Enskäriltä löytämä merisirri. Ehdin itse juuri näkemään sen lennossa.


merisirri


Lähtöpäivä su 16.5. oli edelleen hernerokkasumupäivä. Aamupalan jälkeen saarta kiertämään.  Tämä osoittautui kaikkein surkeimmaksi lintupäiväksi. Retken neljäs sepelsieppo oli päivän paras havainto, mutta en jaksanut enään tätä kuvata. Aamupäivällä kämpän siivous, kamat peräkärryyn ja kylille odottelemaan Baldurin lähtöä. Baldurilla jälleen maukas lounas ja lepoa. Nauvossa perus hiki irti tavaroiden roudaus autolle ja pikaisesti liikenteeseen. Lossijono oli yli 2km, joten kotiin saapuminen venyi melko myöhäiseksi. 

Kitos jälleen mukavasta seurasta Mika, Joni,  Kalle ja Kari. Sekä tietenkin Rami, Eki, Petri ja Ahti. Kuin myös Jauhis, Jussi, Timo ja saaren pinnakuningas Jorma. Ensi vuonna taas.





1 kommentti:

  1. Casino | New Orleans, LA - MapYRO
    Casino is located 군포 출장샵 in 상주 출장안마 New Orleans, LA 김해 출장마사지 and is open daily 24 hours. The casino features 200 slots, 1 table games and a video 상주 출장샵 poker 보령 출장마사지 room.

    VastaaPoista