keskiviikko 26. toukokuuta 2021

huhtikuu 2021

Kuntaskaba työllistää myös huhtikuussa



Koska huhtikuu ei tarjonnut mitään harvinaisuutta, ei tullut juurikaan bongailtua mitään tässä kuussa. Jotain kuitenkin. Huhtikuun linturetkeilyn aloitin pitkänäprjantaina 2.4.  Aamulla ja päivällä staijailtiin leppoisasti Pian ja Mikan kanssa Lerbackassa. Mitään ihmeellistä ei näkynyt. Hanhia velloo tuhansia Vanjärveä ympäröivillä pelloilla ja usein pihani lähellä ruokailee jokin parvi. Ohilentäviä hanhia pystyykin kuvaamaan hienosti terassiltani hyvissä valoissa aamulla ja illalla. Tässä pari ruutua tundrahanhista.



Tundrahanhia Lerbacka


Iltapäivällä lähdin ajelemaan kohti Virolahtea haaveena viirupöllö virolahtipinnaksi. Tällä kertaa halusin kokeilla olisiko uudesta hankinnastani, lämpökamerasta hyötyä pöllön löytämisessä. Laite on merkkiä HIKMICRO Lynx joka ei ole läheskään parhaasta päästä lämpökameroita, mutta alle tonnin laitteena ihan kohtuullinen apu. Illalla kiertelin paikkoja, missä pöllöä on nähty tai kuultu lähiaikoina, mutta eipä tälläkään kerralla tullut havaintoa. Menomatkalla onnistui kuitenkin Kylynpinnaksi pähkinähakki Haminasta ja löytyihän turkkilainenkin tällä kertaa.

Turkinkyyhky Hamina

Pähkinähakki Hamina

Pimeän tultua yritin vielä kuunnella josko viirupöllön soidinta kuuluisi Virolahden puolella, mutta hiljaista oli. Päätin ajella yöllä Haminan puolelle. Siellä oli ollut viikon verran lapinpöllö äänessä. Tämä puuttuisi kuukausipinnoista. Tiiran paika oli vain suuntaa antava, enkä tarkkaa paikkaa saanut tietooni. Kuuntelin tarkasti melko isolla alueella, mutta lehtopöllöä kummempaa ei kuulunut. Lämpökameralla löysin lehtokurpan ja jänkäkurpan pelllolta.

Jänkäkurppa Hamina 

Puolen yön jälkeen ajoin auton parkkiin ja kävin nukkumaan. 3.4. la ajelin iltapäiväksi takaisin kotiin. illalla staijailtiin taas Lerbackassa. Selkälokki ja västäräkki kuntapinnaksi.

Harmaapäätikka Lerbacka

Su 4.4. staijattiin Mikan ja Pian kanssa koko päivä Lerbackassa.  Muutama kuntapinna jälleen, mm. merimetso, mustavaris ja metsäviklo. 

Kalasääski Lerbacka

ma 5.5. oli karmea keli. Vettä satoi lähes kaatamalla. Käytiin hakemassa Mikalle Espoonpinna maastoon istutetuista peltopyistä. Latokaskessa oli 3 linnun parvi. Linnut löytyivät melko nopeasti lämpökameran avulla. No pinnaa ei saa jos sitä ei ota. Illalla käytiin etsimässä vielä kurppia Vanjärven läheisiltä pelloilta. Löysinkin lämpökameran avulla yhdeltä pellolta 4 taivaanvuohta ja yhden jänkäkurpan. Jänkis oli mukava kuntapinna. 

Ke 7.4. kävin bongaamassa kuntapinnaksi fasaanin Vanjärven Riutasta. Kovin vähiin on käyneet Vihdin fasaanit. Ilmeisesti kohtuullisen vahva kanahaukkakanta pitää kanalintujen kannat kurissa. Kuntapinnaksi löytyi myös mm. kaakkuri Kirkkojärveltä ja pyrstötiainen Pääkslahdesta.


fasaanikukko reviirihuudossa

Pe 9.4. kävin komppaamassa Vihdin Oinasjoella yhtä kosteaa peltoa. Lämpökameran avulla löytyi ainakin 28 taivaanvuohta ja 4 jänkäkurppaa. Yksi jänkis päästi hyvin lähelle kuvaamaan ennen kuin pyrähti lentoon. Jälleen on pakko ihmetellä kurpan suojaväriä. Ilman lämpokameraa ei lintua löydä maasta ennen kuin se lähtee lentoon jaloista. Jälkimmäinen nopea huitaisu lentävän kurpan perään.



Jänkäkurppa Vihti Oinasjoki

Su 11.4. staijailtiin jälleen Lerbackassa. Muutama kuntapinna tuli listattua: mm. meriharakka , kuikka ja ruskosuohaukka.  


Kottarainen laulaa pihakelossa lerbackassa


Ma 12.4. staijattiin jälleen Mikan kanssa iltapäivä Lerbackassa. Sinisuohaukka oli päivän kuntapinna.

Ke 14.4. löysi Malinin Mika pihaltaan mustaleppälinnun. Pitihän sitäl ähteä bongaamaan. Tämä oli tavallista arempi, enkä kunnon kuvaa linnusta saanut. Dokkari saa nyt kelvata.


mustaleppälintu Vihti

Su 18.4. staijattiin jälleen Lerbackassa lähes koko päivä. Muuttoa näkyi mukavasti ja ynnäsimme mm. 823 muuttavaa peippoa, 143 sepelkyyhkyä ja 325 räkättirastasta. Kuntapinnaksi punajalkaviklo ja kivitasku.

Muuttava kulorastas Lerbacka

 
Seuraava mukava havainto oli, kun löysin la aamuna 24.4. Vanjärveltä mustapyrstökuirin. Tämä viihtyikin järvellä muutaman päivän.  Pia hoksasi myös jalohaikaran järven pohjois-osassa. Myös harmaasorsa kirjautui päivän kuntapinna-lajiksi.


su 25.4. kävin jälleen kiertelemässä Vihtiä yksin. Mitään en löytänyt, mutta tieto vanjärvellä nähdystä tunturikiurusta sai siirtymään järvelle. Kiurua ei löytynyt, mutta onnekseni ylitseni viuhtoi n-puk. arosuohaukka kohti etelää. Mukava kuntapinna. 

To 29.4. kierrettin vielä Vanjärveä Mikan kanssa töiden jälkeen. Kuntapinnaksi kirjautui mm. tylli, suokukko, heinätavi ja liro 

Loppuun vielä viimeinen havaintoni kevään lyhytnokista. tämä löytyi 23.4. kartanon alapuolen pellolta.

Metsähanhi vas. ja lyhytnokkahanhi Vihti Vanjärvi


Siinä olikin huhtikuun retkeilyt. Pian saa hyökätä toukokuun kuvien kimppuun. sinne siis..





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti