sunnuntai 30. joulukuuta 2018


Loppuvuoden retkeilyt

Marraskuussa ei edelleenkään paljoa tullut retkeiltyä. Ainoan retken tein ma 5.11. Muutoin keskityin rakentamaan omaa projektiani. Koko syksyn on Helsingin Vuosaaressa viihtynyt nuori turturikyyhky. Olihan sitä lähdettävä kuvaamaan kun kyseessä olisi kuukausipinna. Lintu löytyi lähes heti kun paikalle pääsin. Meinasi olla vain liian tuttavallinen kun lintu käveli koko ajan liian lähelle kameran tarkennus etäisyyttä. Jokusen ruudun tästä sain kuitenkin napsittua. 

Turturikyyhky Helsinki Vuosaari 


Vuosaaresta siirryin Kallvikin kärkeen uimarannalle etsimään isokäpylintuja. Eipä niitäkään tarvinnut kauaa etsiä. Kaksi lintua liikkui rannan matalissa männyissä. Kuvaa en nyt ehtinyt saamaan. Marraskuunpinna kuitenkin.

Tiedotukseen tuli tieto että Vanhankaupunginlahdella on edelleen paikalla jalohaikara. Sen kävin bongaamassa Fastholman lintutornista kuukausipinnaksi. Kaislikossa hääri parvi timaleita. Niitä oli pakko jäädä hetkeksi kuvaamaan. 

Viiksitimali naaras Helsinki Fastholma


La 17.11. sain viimeisen kotiseutupinnan kun aamuhämärissä lauloi varpuspöllö aktiivisesti Sielumäessä. Se oli tälle vuodelle kotiseutupinna nro. 169. Ihan mukavasti kertyi lajeja kilometrin säteellä omalta Lerbackan tilalta. 170 Tringan alueen pihan sijoitus 5. 

Kuun vaihduttua tuli lähdettyä Mikan kanssa joulukuunpinna retkelle  su 2.12. 
Kohteina oli piilottelun jälkeen uudelleen löytynyt turturikyyhky Helsingin Vuosaaresta. Siitä nappasin pari huonoa kuvaa talvikuvapinnalistalle. 

Vuosaaresta siirryimme Kallvikin niemeen katsomaan siellä viihtynyttä naaras kyhmyhaahkaa. Lintu löytyi kohtalaisen kaukaa pienen etsimisen jälkeen. Nyt on dokkarikuvaa...


Naaras kyhmyhaahka Helsinki Vuosaari Kallvik


 Niemellä oli myös edelleen kaksi isokäpylintua mistä sain viimeisen kuukausipinnan eli kuukausiässän. Lopuksi kävimme etsimässä Helsingin Haltialasta lapinsirkkua, mutta turhaan. Paikalla oli vain vilkkaasti liikkuva carduelis-parvi. 

Tikli Helsinki HaltialaSeuraava kova turnee oli itsenäisyyspäivänpinnan keruu to 6.12. 
Aamulla suuntasimme jälleen Vuosaareen katsomaan turturikyyhkyä. Pienen etsimisen jälkeen lintu löytyi. 
Seuraavaksi päätimme mennä katsomaan lähellä ollutta pikku-uikkua.  Lintu löytyi pienen odottelun jälkeen kaislikon reunasta. Paikalla oli myös lapasotka. Aikaa tuntui nyt tuhraantuvan. 
Koska kyhmyhaahkasta ei ollut tietoa, lähdimme etsimääm pähkinähakkia. Sitä kun  ei löytynyt, päätimme mennä vielä hakemaan punakylkirastaan. Sitäkään emme löytäneet ja  samalla saimme tiedon että kyhmyhaahka oli lentänyt kauas näkymättömiin. Voi harmi.  Olihan sitä silti lähdettävä etsimään. Eipä löytynyt.. Joskus sitä luottaa liikaa kanssabongareihin. Joka päivä tähän päivään asti oli pattihaahka ilmoitettu aamulla ensimmäiseksi että edelleen paikalla ja vielä paikka mistä lintua kannatta mennä katsomaan. No ei tänään. Oli kuulemma ollut todella hienosti esillä ja melko moni onnistuikin saamaan siitä korvaamattoman Ip-pinnan.  Emme me. Laihaksi lohduksi saimme isokäpylinnun. 

Pettyneinä tästä menimme eteenpäin ja kävimme hakemassa nopeasti Fastholmasta pähkinänakkelin ja viiksitimalin.  Seuraava kohteemme oli Lauttasaaren sepelkyyhkyt joita emme myöskään löytäneet. Larussa saimme kuitenkin nuotit helmipöllöön jonka kävimme blokkaamassa.  

Illan viimeisillä valoilla menimme vielä Espoon Soukkaan etsimään siellä viihtynyttä punakylkirastasta. Melko tuskaisen etsimen jälkeen sen onnistuimme löytämään ja hämärissä löysimme vielä omankin helmipöllön Soukasta. Pettymysten päivän kruunasi vielä se kun saimme liian myöhään tietää , että aivan vieressämme olisi ollut liejukana bongattavissa. No sellainen oli tämän kertainen Ip-pinna päivä. Ehkä ensi vuonna onnistuu paremmin. 


Su 23.12. lähdettiin Mikan kanssa retkelle Helsingin suuntaan. Minulta puuttui joulukuunpinnoista kuningaskalastaja. Niitä on nyt näkynyt pääkaupunkiseudulla useita ja kävimme etsimässä Helsingissä viihtyneen yksilön. Lintu löytyi helposti. 
Viikistä oli edellisenä päivänä löytynyt kiuru, sen kävimme hakemassa Mikalle kk-pinnaksi.

Kiuru Helsinki Viikki


Sulaojaa kompatessamme emme löytäneet muuta kuin koskikaran ja kärpän, joka oli kovin arka eikä uskaltanut muuta kuin kurkkia kolosta. 

Kärppä

Haltialasta etsimme vielä lapinsirkkua, mutta emme löytäneet muuta kuin paljon peippoja. 

Talvipukuinen koiras peippo Helsinki Haltiala


25.12. kävimme etsimässä Helsingin keskustan rannoilta sieltä löytynyttä grönlanninlokkia, mutta eipä sitä näkynyt. Surkeassa säässä kävimme katsomassa Eiran isokäpylintua. 

30.12. Ajoimme aamulla Mikan kanssa Kautosen Jonin luokse Porvooseen. Sieltä ajoimme yhdessä  Haminaan bongaamaan lapintiaista. Bongaus oli hienosti järjestetty. Oli kahvia ja kakkua ja ystävällinen isäntäväki. Lintukin löytyi helposti kk-pinnaksi, Kylyn-pinnaksi ja vuodenpinnaksi. Haminassa kävimme syömässä lihapiirakat. -tietäjät tietää.. ja loppu päiväksi Porvooseen katsomaan punasotkaa. 

Lapintiainen Hamina

Siinä oli tämän vuoden retkeilyt. Vielä suunnittelemme reitin ekaekaa- pinnojen keruuseen. Ehkä Haminan kautta Helsinkiin tai jonnekin.Ylihuomiseksi on vain ennustettu todella surkeaa säätä. Yritettävä silti on. 

Ja kaikille hyvää ja linturetkirikasta alkavaa vuotta! Ehkä nähdään jossain.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti