sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Syyskuussa säpinää ja munkkikahvia


Jos oli loppukesä surkeaa bongaus rintamalla, niin samaa ei voi enää sanoa syksystä. Syyskuussa kilahti jo eliskassaankin. Alkukuu oli rauhallinen ja tuli kerättyä edelleen kotiseutupinnoja. 1.9. kuulin esimmäisen lapinkirvisen.

8.9. tuli retkeiltyä aamusta alkaen Lerbackassa ja kompattiin Mikan kanssa lähipeltoja. Lapinsirkku ilahdutti omalla alueella. Illalla käytiin vielä bongaamassa Vantaalta harjalintu:


Harjalintu Vantaa

10.-13.9. tuli hieman retkeiltyä omalla Lerbackan kotiseudulla lähes päivittäin. 11.9. komppasin heinäkurpan lentoon  Vanjärven pohjoisrannalta. Lintua ei harmiksemme enää löydetty uudestaan.

14.9. päätettiin lähteä syysretkelle Virolahden suuntaan Mikan kanssa. Ajatuksena mukava linturetkiviikonloppu itäisessä Suomessa. Pe töiden jälkeen lähdettiin liikenteeseen ja menomatkalla käytiin  bongaamassa palsasirri Espoon Maarin tornilta.

Palsasirri keskellä kuvaa, Espoo Maari
15.9. retkeiltiin koko päivä Virolahdella. Kirkonkylällä oli nähty pähkinänakkeli ja sitä mekin etsimme. Aluksi emme sitä löytäneet, mutta kiitos hyvien nuottien se onnistui viimein. Itselleni Virolahtipinna. Mukava yllätys oli myös kun saavuimme Lintulahden lintutorniin. Tornin edessä olevissa pensaissa tiksutteli innokkaasti 2 pohjansirkkua. Pian linnut nousivat siivilleen ja katosivat lahden yli lounaan suuntaan. Toinen Virolahtipinna. Muita mukavia havaintoja oli piekana, valkoselkätikka ja lapinkirvinen. 
16.9. Lähdimme tulemaan kotiin päin jo aamusta. Matkan varrella komppasimme hieman Kotkan Hovinsaarta. Siellä oli vielä mukavasti hysyjä. Mm. pensaskerttu, mustapääkerttu, sinirinta, leppälintu, ruokokerttusia ja pikkulepinkäinen. Iltapäiväksi menimme vielä Maariin staijille. Palsasirri oli edelleen paikalla ja sain myös arosuohaukasta vuodenpinnan.

Illalla kävimme vielä bongaamassa Karkkilasta Ohtosen Pian löytämän koiras mandariinisorsan. Kiva havainto omalta alueeltamme. 

Eklipsipukuinen koiras mandariinisorsa
17.9. kävin katsomassa uudestaan herra mandariinia ja samalla bongasin syyskuun pinnaksi koskikaran. Sain tästä kk-ässän. Karjaanjoessa oli myös virtavästäräkki. Hyviä lajeja pienellä alueella. 


virtavästäräkki Karkkila Högfors
ke 19.9. piippasi Porista kovempaa lajia. Etelänisolepinkäinen. Nyt oli pakko lähteä kesken työpäivän ajamaan kohti Poria. Virran Kalle hyppäsi Karkkilasta kyytiin ja perillä olimme hyvissä ajoin. Lintu oli komeasti koko ajan näkyvillä , mutta kuvaajien kannalta hieman kaukana. 


Nuori etelänisolepinkäinen Pori Maaviikki
Elis tästä napsahti kummallekin ja koska Kallella on niitä enemmän sai hän edun tarjota eliskahvit.

29.9. lähdettiin Mikan kanssa bongaamaan pikkukanadanhanhea, mutta menomatkalla laji varmistui pinnakelvottomaksi alalajiksi joten päätimme mennä Maariin bongaamaan punapäänarskun kun olimme lähes sen kohdalla. Lintu oli mukavasti hetken näkyvillä, mutta pian siirtyi jonnekin Elfvikin puolelle piiloon ruovikkoon. 

30.9. lähdin Mikan, Kautosen Jonin ja Salon Markun kanssa bongaamaan Liminkaan sieltä eilen löytynyttä munkkikorppikotkaa. Aamulla satoi vettä latistaen fiiliksiä, mutta onneksi sade lakkasi puolen päivän jälkeen. Valitsimme staijipaikaksi Tupoksentien ja hyvin valitsimmekin. Pian Joni blokkasi ison pedon ja  onnistuimme kaikki näkemään linnun hienosti. Jälleen hieman kaukana hyvää kuvaa ajatellen. 

Munkkikorppikotka Liminka
Munkki liisi hienosti ohitsemme myötävalossa. Pojat nappasivat tästä eliksen itse sain prosun eli tuplan. Tietenkin sain mukavan kuvaeliksen Suomesta.  Huojentuneina menimme kotimatkalla Munkkikahville huoltoasemalle. 
Hieno päätös mukavan raririkkaalle syyskuulle. 

Lokakuussa lisää jytkyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti