lauantai 9. syyskuuta 2017

Heinäkuun loppua ja megaa pukkaaHeinäkuun retkeily jatkui 10.7. ma kun lähdettiin Salokorven Jussin kanssa hakemaan kk-pinnaa Helsingin Suomenlinnasta. Siellä on tänä kesänä pesinyt huuhkaja, ja se on ollut upeasti kuvattavissa. Nyt emme kunnon kuvaus tilannetta odottaneet , vaan pinna plakkariin dokkarikuvan kanssa ja ilta-aurinkoiselle terassille nauttimaan paikalliset Suomenlinna oluet.


huuhkaja odottelee auringon laskua Suomenlinnassa

Ke 12.7. kävin etsimässä pohjantikkaa tutuilta Lohjan Pusulan alueilta ja löysin yhden ruokailemassa kuolleesta kuusesta. kuvaa en taaskaan ehtinyt saamaan kun vaihtoi välittömästi paikkaa. Enkä viitsinyt lähteä sen perään, kun Riihimäeltä piipattiin pikku-uikku. Olin sitä jo viime vuonna yrittänyt monta kertaa heinäkuun pinnaksi, mutta en onnistunut. Nyt ajattelin jälleen kokeilla. Tällä kertaa onnisti. 

Pe 14.7. työpäivää häiritsi pässkykahlaajalaji havainto Joroisten Pasalasta. Ensin en edes ajatellut sinne lähtemistä, vaikka minulta puuttuu kaikki pääskykahlaajalajit eliksistä. Kohta  Kautosen Joni soitti ja yllytti lähtemään. No niin päättyi työpäivä hieman aikaisemmin ja matkaan lähdettiin. Mika hyppäsi kyytiin , vaikka hänellä olikin lajit plakkarissa, no kk-pinnaa oli kuitenkin tiedossa.

Matkan varrella laji alkoi varmistua. Ensin suljettiin pois aropääsky- vaihtoehto punertavien kainaloiden takia. Se sai hieman jännitystä aikaiseksi. Puolimatkan jälkeen laji tarkentui edelleen ja tuntomerkkien perusteella kaikkein todennäköisin on aasianpääskykahlaaja joka on uusi laji Suomelle! Tässä kohtaa alkoivat jäljellä olevat kilometrit tuntumaan todella pitkiltä. 
Onneksi ehdimme hyvissä ajoin perille. Paikalla olikin jo valtava määrä bongareita.  Lintu kökötti pellolla melko kaukana ja vajaan tunnin ihmettelyn jälkeen otti siivet alleen ja siirtyi pois näkyvistä. Muutaman huonon kuvan ehdin linnusta kuitenkin nappaamaan.Aasianpääskykahlaaja (vasta rk:n käsittelyn jälkeen)
Olihan hieno Bongausreissu. Lintu oli paikalla vielä seuraavana aamuna , mutta nousi siivilleen jo melko aikaisin ennen puolta päivää. Tästä sain myös autopinnan =).


16.7. su käytiin Espoon Maarin tornilla katsomassa mustapyrstökuiria. Muutamaa päivää myöhemmin siellä näkyi islandica alalajin edustaja. 

Mukava kk-pinna havainto oli myös omalla kotipiiri pihalla Vihdissä piipahtanut valkoselkätikka 23.7. 

Heinäkuun viimeinen bongaus tuli tehtyä ke 27.7. kun lähdettiin etsimään aroharmaalokkia Turun Topinojan kaatopaikalta Wallinmaan Leon kanssa. Aluksi ei lintua löytynyt, mutta kahvittelun jälkeen yritettiin uudestaan. Nyt lintu löytyi kipin takana olevilta hiekka kasoilta mistä se lennähti toiselle kipille. Tässä kuvat. Nuori 1 kv aroharmaalokki
 Tässä huikea heinäkuu.
Retkeilyäni on hillinnyt valtavasti kun ostin Vihdistä pienen maatilan ja sitä on tullut siistittyä heinäkuussa jo jonkin verran. Pihan raivaukset, maatyöt ja pohjatyöt olisi tarkoitus saada valmiiksi vielä tänä syksynä jotta varsinaiseen remonttiin pääsisi käsiksi talven aikana. tästäkin kuulette varmasti vielä myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti