torstai 11. helmikuuta 2016

Fuerteventura part 3


Afrikansinitiainen Cyanistes teneriffae


5.2. pe aamu, Kello soi taas 6. Olen itse jo herännyt aikaisemmin ja tässä vaiheessa on munat kovana. Siis kananmunat paistettuna. Aamiainen naamaan ja menoksi. Tänään suuntaamme La Vega de Rio Palmasin alueelle ja tutkimaan sen lähellä olevaa Embalse de Las Penitas tekojärveä. 

Menomatkalla päätimme käydä kuitenkin katsomassa Catalina Garcian kosteikkoa. Olihan siellä joskus nähty mm. kurnuliejukana. Aluksi emme meinanneet löytää aluetta, mutta kysymällä löytää aina perille. Paikalle menee pieni hiekkatie joka oli puomitettu ketjulla. "kosteikko" on ilmeisesti tien lähellä oleva monttu, joka nyt huusi kuivuutta. Auton jätimme parkkiin puomille hiekkatien sivuun.

 Kävelimme molemmat montun reunalla ihmetellen että missäköhän täältä on kaikki linnut. Sitten kuului kohtalaisen kaukaa ison koiran haukahdus. sitten se kuului melko läheltä ja kohta TODELLA läheltä. Meillä oli kummallakin matkaa autolle n. 100 m. Tässä vaiheessa kämmenpohjat kylmeni hikisiksi. Toivottavasti koira ei ole vihainen. No siihen se tuli murisemaan meille 10 m päähän. Valtava musta sekarotuinen mikä lie tappajan näköinen otus. Oli siinä varmastikin jotain bullterrieriä. Kiiruhdimme molemmat kohti autoa. Mika sanoi että ota maasta kiviä. Itse ajattelin lopettaa koiran lähinnä kalliilla kamerallani. Onneksi maanomistaja ajoi lähelle autollaan ja huusi koiran luokseen. Pääsimme kummatkin autoon hengissä, mutta arvatkaa vaan hakkasiko kädet valtavassa adrenaliini ryöpyssä. Ei olisi todellakaan mukava joutua painimaan tuollaisen otuksen kanssa, takkiin tulisi 100% varmasti. Hengityksen tasaannuttua lähdimme jatkamaan matkaa. Jos ei muuta opi täällä retkeilystä, niin muistakaa että jokaisen maatilan pihalla on yleensä valtava vahtikoira. Ja useasti ne ovat vielä irti. Päätimme käyttää edelleen Tenovuon Jorman uutta nimeämistä paikalle , eli Katala Garcia. 

Seuraavaksi menimme Pajaran kylän pusikoita ihmettelemään. Retkilajistoon tuli mm.:

tikli 5
kauluskaija 2
palmukyyhky 2
tiltaltti 4
taigauunilintu 1

Ei taaskaan mitään mahdollisuutta kuvata vilkkaasti liikkuvaa inoa tiheissä puissa. Kaijasta joku kuva.

Naaras kauluskaija Psittacula krameri

Sitten menimme Las Penitaksen järvelle, mutta päätimme mennä sinne länsipuolelta. Ajoimme Pajaran kylästä kohti etelää tielle FV-605. Siitä vähän matkaa ja oikealle tie FV-625. Siitä n. 2,5 km ja oikealle tie FV-627 ja sen päähän. Tästä kävelimme ylöspäin Barranco de Las Penitasta aina järvelle asti. Rotkossa saimme seurata pelastuslaitoksen harjoituksia, Äänimaailama vain hieman muuttui linnun laulusta toiseen. Meteli oli melkoinen kopterin jyllätessä aivan lähellämme. Kolme miestä laskeutui kallioseinää pitkin alas.

Barranco de Las Penitas 

Järvi oli yllättävän tyhjä , mutta kerttuja oli paljon äänessä samoin liejukanoja. Alkumatkasta löysimme yllättäen yhden rusorintakertun, mutta en onnistunut saamaan siitä yhtään kuvaa. Järvellä oli edustettuina hyvin Streptopeliat. Turkinkyyhkyjen ja palmukyyhkyjen lisäksi siellä lauloi aktiivisesti turturikyyhky. Rotkossa lentelivät vaaleakiitäjät. Kävelimme vielä jokiuomaa pitkin kohti kylää, mutta päätimme kääntyä takaisin. Lajit:

ruostesorsa 2
pikkukorppikotka 1 
hiirihaukka 3
tuulihaukka 3
liejukana 2
palmukyyhky 4
turturikyyhky 1
vaaleakiitäjä 6
virtavästäräkki 2
rusorintakerttu 1
kanariantasku 1

 
koiras samettipääkerttu Sylvia melanocephala


Embalse de Las Penitas järvi
Kävelyä kertyi 4-5 km melko jyrkkää nousua ja laskua. Autolle päästyämme oli lähellä kuvauksellinen tuulihaukka.

Tuulihaukka Falco tinnunculus

Embalse de Las Penitas ylhäältäpäin

Syömään päätimme mennä takaisin Pajaran kylään. Loppupäivästä ajoimme Pajarasta suoraan länteen kohti merenrantaa pientä hiekkatietä pitkin, mutta tämä oli totaalinen hukkareissu lintujen kannalta. Siellä näimme vain 2 kanariantaskua. Illalla kämpille, pesulle ja iltapalalle. Kyllä väsytti makeasti reilun patikointipäivän päätteeksi.

6.2. la Päätimme mennä uudestaan Los Molinoksen alueelle, koska se oli ollut yksi parhaista paikoista. Kuvapinna puuttuisi vielä aavikkojuoksijasta ja samoin hyvät kuvat trapista. Tuhti aamiainen ja kohti seikkailuja. 
Los Molinokselta löysimme uudeksi lajiksi taivaanvuohen, ruskosuohaukan ja pikkukotkan.  Muut lajit:

ruostesorsa 300
silkkihaikara 2
harmaahaikara 5
pikkukorppikotka 1 
ruskosuohaukka 1
pikkukotka 1 vaalea
hiirihaukka 4
tuulihaukka 1
pitkäjalka 9
aavikkojuoksija 6
pikkutylli 5
taivaanvuohi 1
punajalkaviklo 1
lampiviklo 1
valkoviklo 2
metsäviklo 1
rantasipi 3
hietakyyhky 60


Taivaanvuohi Gallinago gallinago


Alueella lenteli edelleen arat hietakyyhkyt. Niistä yritin saada joitakin kuvia.

Hietakyyhky Pterocles orientalis alla koiras ja yllä naaras

Paikalla törmäsimme Brittiläiseen linturetki seurueeseen ja niiltä saimme muutamia hyviä vihjeitä tavoitelajien suhteen. Los molinokseen syömään tuoretta kalaa ja siitä matkaamme kohti Tindayaa. Ennen Tefian tietä juoksi automme editse aavikkojuoksija ja kyllä ne osoittautuivat melkoisiksi juoksijoiksi. Kunnon kuvaa en ehtinyt saamaan , mutta dokkarikuvan silti. 


Aavikkojuoksija Cursorius cursor


Tindayan alueelle ajoimme kylän läpi kohti länttä pitkälle kohti rantaa päällystettyä , mutta paikoin melko huonokuntoista tietä. Ennen oikealla puolella olevaa hylättyä kivitaloa lähtee pieni hiekkatie oikealle. Tällä alueella pitäisi olla paljon trappeja. Ajoimme ja komppasimme jalan pusikoita ja aavikkoa, mutta ei näkynyt . Joitakin kuvia muista paikallisista lajeista.


Pikkukiuru Calandrella rufescens. Hassusti tumma nokan kärki


Paikalla oli myös runsaasti pikkupensaskerttuja.

Naaras pikkupensaskerttu Sylvia conspicillata

Olimme jo luovuttaneet trapin suhteen kun takaisinpäin ajaessamme päällystettyä tietä vähän ennen Tindayan kylää tien reunassa oli trappi. Nyt onnistuin saamaan hyvät kuvat linnusta auton ikkunasta.


Lännenkaulustrappi Chlamydotis undulata fuertaventurae

lännenkaulustrappi 1
aavikkojuoksija 6
harjalintu 1
pikkukiuru 40
pikkupensaskerttu 10
kanariankirvinen 50


 Illalla ennen kämpille menoa päätimme vielä tsekata Caleta de Fusten lähellä sijaitsevan kosteikkoalueen. Paikka on lähellä Barranco de La Torrea FV-2 tien pohjoispuolella. Se on Barranco de La Antigua ja sinne käännytään samasta risteyksestä kuin motocross radalle. Tien nimi on La Torre. Siellä oli mm. 

ruostesorsa 20 
hiirihaukka 1
liejukana 3
pitkäjalka 24
pikkutylli 4
taivaanvuohi 1
harjalintu 1

Ruostesorsa Tadorna ferruginea
Tästä vielä kämpille ja illalla taxin avulla hyvään pizzeriaan. Illalla taxilla kotiin ja unten maille.

vielä 2 päivää jäljellä... koittakaa kestääEi kommentteja:

Lähetä kommentti