maanantai 7. joulukuuta 2015

Joulukuunpinnoja ja odotettu vuodari.Marraskuu loppui mukavaan havaintoon , kun Lahden Kujalan kaatopaikalta löytyi mielenkiintoinen västäräkin alalaji. Leucopsis on suomennettu amurinvästäräkiksi. Nimi kuvaa sitä kuinka kaukaa tämä on meille eksynyt. La 28.11. oli pakko lähteä heti aamusta liikkeelle Heikin , Kallen ja Kautosen kanssa. Paikalla olimme heti aamun valjetessa ja lintu löytyi heti altaiden reunasta. 


Amurinvästäräkki ( Motacilla alba leucopsis)
Lahden kaatopaikalta suuntasimme katsomaan Heinolaan sinne taas jämähtänyttä lapasorsaa.


Koiras lapasorsa


Heinolasta ehdimme vielä hyvin Helsinkiin mistä löytyi valkoselkätikka ja Espoosta pohjantikka.


Joulukuunpinnojen keräilyn aloitin Lohjan suunnalta 2.12.. Siellä oli hetken paikallisena selkälokin alalaji heuglini. Lintu viihtyi Aurlahden laiturilla koko päivän.Selkälokki Larus fuscus heuglini

Lohjalta suuntasin Pohjaan missä on koko syksyn ollut uuttukyyhky, se löytyi heti. Takaisin tullessa kävin katsomassa vielä lohjan Ristenin pähkinähakkeja.


Pähkinähakki

3.12. oli vuorossa valkopäätiaisyritys. Ei löytynyt lintua 3 tunnin odottelulla vesisateessa. Paikalla kuitenkin valkoselkätikka.


Koiras valkoselkätikka
Helsingissä on viihtynyt lehtopöllö. siitä sain joulukuunpinnan.


Lehtopöllö


Helsingistä vielä Espooseen katsomaan jouhisorsaa. Sitä ei ihan heti löytynytkään, kun viihtyi sorsien surassa osittain kaislikossa, mutta lopulta onnisti.  

La 5.12. päätimme suunnata Mikan kanssa Pihtiputaalle missä on ollut jo pitkään kattohaikara. Pienen etsimisen jälkeen löytyi. Se on harvinainen joulukuun- ja talvipinna. 


Kattohaikara 
Pihtiputaalta vielä Heinolan lapasorsaa katsomaan ja sieltä Nastolan Metsäkylään hakemaan metsä- ja merihanhi joulukuunpinnaksi.

Itsenäisyyspäivän pinnoja päätimme jäädä keräilemään Helsingin suunnalle. Aamun aloitimme Helsingin Tähtitorninmäeltä, mistä oli edellisenä päivänä löytynyt hippiäisuunilintu. Hetken etsimisen jälkeen löysin linnun. Jes! Vuodenpinna nro 303. muutama dokkarikuva surkeassa sateisessa ja pimeässä säässä.


Hippiäisuunilintu Phylloscopus proregulus
Tämän jälkeen sinkoilimme sinne tänne helsingin VKL:n suunnalla. sieltä löytyi mm tiltaltti, västäräkki, laulurastas, tundraurpiainen ja niittykirvinen. Kaikki mukavia IP-pinnoja. Sitten jytkähti Espoosta punapäänarsku. Sinne siis. Pinna plakkariin sekä Kirkkonummen että Espoon puolelta. Illalla vielä Lohjalle aseman tukkipinoja penkomaan. paikalla oli valkoselkätikka. Lopuksi Aurlahdelle etsimään virtavästäräkkiä. Eipä löytynyt. Kuitenkin takanamme oli huikea IP-pinna päivä.

Tänään kävin vielä katsomassa Tuusulassa siellä viihtynyttä hernekerttua. Lintu söi paikanpäällä talipötköä. ja näytti hyvinvoivalta. 

Vielä on vuotta jäljellä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti