maanantai 16. syyskuuta 2024

 Ristiriitainen keväinen Utö.


Eskimohanhi seikkailuista selvittyämme lähdimme perinteiselle kevätlomalle aina niin upeaan Utööhön. Reissuun päästiin Mikan ja Artun kanssa la 18.5. Pojat tulivat hekemaan minua  aamulla, Arttu ajoi. Janda joutuu tulemaan myöhemmin. Paatti lähti Pärnäsistä 13:30 ja perillä oltiin joskus 18 maissa. Lauttamatkalla tuli napsittua joitakin kuvavuodareita. 

riskilä

merikihu

Saareen päästyämme roudasimme kamat kämpille. Jälleen yövytään viikko Login mökeissä. Illalla kierreltiin saarta leppoisassa aurinkoisessa kelissä. Saaressa ei ollut mitään ihmeellistä, mutta peruslajistosta nautittiin. Edellispäivän amerikanmustalintua ei ollut tänään enää nähty. Harmillista olla yksi päivä myöhässä. 
Illalla syötiin hyvin, nautittiin muutama olut  ja käytiin nukkumaan.

Aamulla su 19.5. aikainen herätys klo 4. Tuhti aamupala alle ja staijille. Nyt oli muuttoa ilmassa jonkin verran. Kahlaajia näkyi jokunen parvi. Sieltä onnistuin kuvaamaan mm. punakuirin ja isosirrin. Hanhia muutti jokunen tonni, gavioitakin vajaa tonni. 

punakuireja



Paras havainto tälle päivälle saatiin kun Nisulan Timo blokkasi väylää pitkin pohjoiseen muuttavan leveäpyrstökihun. lintu lensi melko kaukaa, mutta riittävän läheltä dokkarikuvaan. Itselleni utönpinna nro 238 ja wp kuvaelis 532.


leveäpyrstökihu

Staijin jälkeen kämpille lounaalle ja tietenkin kilisteltiin saaripinnalle. Istuskeltiin lasillisilla terassilla kun huomasin kevään ensimmäisen kirjokertun mökkien hysypajukossa. Koiraslintu oli tullut saareen ehkä tarkistamaan mahdollista reviiriä.


koiras kirjokerttu

Kevät on Utössä mieletöntä aikaa kun kerää kuvavuodareita. Saari kuhisee hyönteissyöjiä ja lähes kaikki hysyt saakin kuvattua täällä kohtalaisen vaivattomasti. Alla kuvat päivän hysyistä. 

satakieli

sinirinta

kultarinta


lehtokerttu kuvavuodari nro 183

Itäniityn rannalla kahlailee muutama lapinsirri ja yksi tundrakurmitsa. Saunalahdella häärii pesänrakennuspuuhissa tänävuonna 5 paria mustakurkku-uikkuja. Toivottavasti pesinnät onnistuu edes jokusella parilla.

mustakurkku-uikku 

Illalla klo 19 aikoihin saatiin kylmää kyytiä mantereelta alkavasta rarikesästä. Tiedotukseen pamahti Luodosta uusi laji, tummajunkko laulava koiras p. Jaaha, Utöstä on Luotoon tolkuttoman pitkä matka. Alus ei tänään enää kulje, joten ainoa mahdollisuus olisi taksivene. Hintaa tuolle kyydille kertyisi n 200 e / hlö. Arttu oli sitä mieltä, että budjetti ei antaisi myöden, joten mekin Mikan kanssa tyydyttiin huomiseen yhteysalukseen. Ristiriitainen olo olla näin kaukana. 

Eipä muuta kuin illalla kämpille ja nukkumaan. 

 
Ma 20.5. herättiin herätyskellon sijaan tiedotuksen piippailuun. Junkko edelleen paikalla. Luodossa valtava bongarijoukko. Sekavassa fiiliksessä aamupalaa nassuun ja staijille luotsiasemalle. Pohjoistuuli oli viilentänyt ilmaa reilusti. Muutto käytännössä aivan seis ja saarikin tyhjentynyt linnuista. Muutolla alle 100 kuikkalintua. 

Muutamia kuvavuodareita kuitenkin  keräilin saaresta. Männiköstä kuului käpylinnun ääntä. Pikkukäpylintu ruokaili männyn kävyillä. Männikössä lauleskeli myös pikkusieppo.

pikkusieppo koiras

pikkukäpylintu naaras


Seuraavaksi jälleen kämpille lounaalle ja valmistautumaan bongausreissulle mantereelle. Lautta lähti saaresta 13:30 joten Pärnäsissä oltaisiin iltapäivällä 17 maissa. Liikkeelle päästiin joskus viiden jälkeen ja matka kohti Luotoa alkoi. Ajoaika näytti 6h30min joten aamuksi oltaisiin perillä. Lintu kuulemma lauleskellut koko päivän ja pitää selvästi reviiriä, joten ei mitään hätää, hoituu kyllä varmasti. 

Perillä oltiin ti 21.5. klo 3 maissa. Kaikkia väsytti armottomasti ja ajatus oli ottaa pienet torkut ennen kuin mentäisiin maastoon. Ei kenelläkää hermo kestänyt. Vaatetta päälle, kaikki mitä oli mukana, ja sitähän oli liian vähän. Onneksi Artulla oli yksi ylimääräinen huppari. 

Lompsittiin mäkeä alas rantaan. Paikalla oli jo jokunen bongari. Aika kului hitaasti, lisää bongareita saapuu tasaisesti paikalle. Nurmikko alkaa vetämään kuuraan. On armottoman kylmä! Lintua ei kuulu... Aurinko nousee hitaasti , mutta alkaa välittömästi lämmittää selkää, se jos jokin tuntuu hyvälle. Istokin on saapunut paikalle. 

 Muutama tunti siinä seisty ja paleltu, ei lintua. Epätoivo alkaa hiipiä niskaan. Tämän piti olla varma juttu. No eipä saatana ole! Vittu kun oltaisiin maksettu se taksivene, nyt tuntuu siltä että olisin voinut maksaa sen vaikka itse. Olisi pinna plakkarissa ja oltaisiin iloisina Paraisilla. 

Lämpimiksemme laskemme Luodon pinnoja. Ylitsemme lentää arosuohaukka itään. eipä juuri mieltä lämmitä. Puolenpäivän aikoihin komppaamme porukalla kylää. Bruun näyttää hienoja kuvia junkosta. Oli tullut äkäisenä atrappiin illalla... se olikin viimeinen havainto linnusta. Liekö hermostunut atrapin soitosta ja painunut helvettiin.. 

Pari dudea sanoi kuulleensa junkon laulua päätien varressa. Paskat. Jokin muu lintu siellä äänteli. Olimme n. 50 m päässä, joten oltaisiin kyllä kuultu...

Eipä auta muu kuin startata paluumatka. Hylsy maistuu näissä sairaan kovissa lajeissa aina satakertaa paskemmalle. Matkalla katseltiin kahlaajia jossain levähdyspaikalla. Jossain käytiin syömässä. Ehkä vaihdettiin kuskiakin, en muista. 

Illaksi varasin meille mökin Korppoosta. Airb&b majoitus oli n. 30e per nuppi. Illalla saunottiin ja otettiin hylsykaljat. Mökki oli mukava ja sänky hyvä nukkua. 

Ke 22.5. heräiltiin hyvissä ajoin mökissä Korppoossa. Syötiin aamupala ja lähdettiin etsimää pojille Paraistenpinnoja. Mm. töyhtötiainen oli etsinnässä. Ajettiin lauttaan ja siirryttiin Nauvon puolelle Pärnäsiin. Ajeltiin kohti Nauvoa ja päätettiin kääntyä ekalle pikkutielle. 

Sanoin Artulle, että pysähdy tähän, kuulin ajossa ikkunan läpi jotain korkeaa laulua. Arttu pysäytti ja avattiin ikkuna. Tulipäähippiäinen! Ensimmäinen tosisponde minulle.  Tätä hetken kuvattiin. 

tulipäähippiäinen. 

Jatkoimme vielä hetken kuusikoiden kuuntelua, mutta emme pojille pinnoja Saaneet. Janda tuli myös bongaamaan tulipään ja nelistään siirryttiin lautalle, joka lähti kohti Utötä klo 11:10. Perillä saaressa oltiin jälleen iltapäivällä. Aamulla oli saaressa nähty muuttavana 12 vesipääskyä, sekin minulta puuttuisi saaripinnoista. 

Iltapäivä jälleen kotiuduttiin ja kierreltiin saarta. Muutaman kuvavuodari sain jälleen kuvattua. 

kirjosieppo naaras kuvavuodari nro 192

Illalla jälleen syötiin iltapalaa ja koitettiin parantaa maailmaa. Melko myöhään päästiin nukkumaan.. Kostautuu aamulla.

To 23.5. soi kello jälleen armottoman aikaisin. No aamupalaa ääntä kohden ja staijille. Aurinko nousi tänäänkin pilvettömälle taivaalle. Tuuli oli kääntynyt itään. Merellä yllättävän hiljaista. Reilu 600 gaviaa, 16 sepelhanhea. 

Omasta puskasta yhytimme jälleen lounaan jälkeen kirjokertun, tällä kertaa naaraslinnun. idänuunilintuja lauloi saaressa muutama, liekö itätuuli ne tänne puskenut. Löysin myös Arska vainaan pihasta kevään ensimmäisen viitakerttusen. Päivällä nukuttiin päikkärit, kyllä tuntui mukavalta. 


kirjokerttu naaras


viitakerttunen


idänuunilintu

Päivän paras laji oli kuitenkin illalla Britan löytämä naaras sepelsieppo koulun pihalla. Tätä ehdimme kaikki ihailla rauhassa ja jokunen ruutukin tästä syntyi. Janda sai mukavan eliksen ja minä kuvavuodarin nro 198.


sepelsieppo naaras


Illalla jälleen nautittiin auringon säteistä mökin terassilla, syötiin hyvä iltapala ja nautittiin parit oluet. Väsyneenä nukkumaan. 

Pe 24.5. jälleen tuttu kuvio. Aikainen herätys klo 4 ja aamupalalle. Aamiaiselta jälleen lompsis luotsiasemalle. Kahlaajia muutti mukavasti. Punakuireja 267, tundrakurmitsoja 455, isosirrejä 101 ja sp isokahlaajia 2865, 22 parvessa. Kuikkiakin vielä n.500. Hieno aamu. 

Tänäänkin saaressa lämmin ja aurinkoinen päivä. Kultarintoja laskettiin yli 20, sepelsieppo edelleen koululla, 4 pikkusieppoa, 4 viitakerttusta, 3 sirittäjää ja 2 luhtakerttusta. Eli on maastossa paljon lintuja. 

sirittäjä

luhtakerttunen

lisää mustakurkku-uikkuja tulossa. 

Iltaa nautittiin jälleen terassilla punaviinilasillisen ääressä. Aurinko lämmitti iltaan asti ja iltapalan jälkeen jälleen nukkumaan. Aamulla olisikin sitten mökin siivous ja kamojen siirto yhteysalukselle. 


La 25.5. herätys normisti klo 4. Pikainen siivous ja kamojen pakkaus aamupalan jälkeen. Luotsiasemalta kävin vielä noukkimassa kuvavuodariksi nro 204 viitasirkkalinnun. Piha pihlajassa lauloi luhtakerttunen kaunista sävelmäänsä. 

Mökki siivottiin hyvin, kiitos Janda! alukselle käveltiin hissukseen. matkalla ihailtiin hotellin portilla sirittäjän touhuja. Alus lähti ajallaan 8:30. Lauttamatka sujui todella lämpimässä ja aurinkoisessa säässä. Meri oli peilityyni ja aurinko porotti. Olipa mukavaa. Pärnäsissä jälleen puolilta päivin ja kotona illalla hyvissä ajoin. 

Kiitos äijät Mika ja Arttu jälleen retkiseurasta ja Jormalle myös kiitos tutusta ja turvallisesta seurasta. Kimille ja Jauhikselle myös peukut. Jandalle pusu kärsivällisyydestä ja seurasta. 

Loppu toukokuu seuraavaan blogiin.