maanantai 26. huhtikuuta 2021

maaliskuu 2021

Jokunen kuukausipinna ja Vihdin kuntapinna



Niin hujahti jälleen maaliskuu ja kohta on mennyt jo huhtikuukin, joten näin kurjan, kylmän ja tuulisen sään aikaan on hyvä hieman päivittää blogia. Maaliskuussa tuli bongattua 5 kuukausipinnaa. Eliksiä ei ole tänä vuonna herunut sitten ohotanlokin. Kuntapinnaskaba saa retkeilyinnon suunnattua Vihdin alueelle enkä vuodenpinnoja ole tänä vuonna bongannut ollenkaan muualta kuin Vihdistä. 

Maaliskuun retkeily alkoi su 7.3. kun käytiin Mikan kanssa katsomassa Kirkkonummen Masalassa jo pitkään viihtynyttä mäntysirkkukandia eli masia. Tuskin tämä menee RK:sta läpi, mutta pitihän tuo varmuuden vuoksi käydä katsomassa. Olisihan se kuukausipinna. Hetken odottelun jälkeen lintu saapui ruokinnalle.


Mahdollinen mäntysirkku naaras Kirkkonummen Masalassa


13.-14.3. viikonloppu tuli lähinnä staijailtua muuttoa omalla pihalla. Uusina vihtivuodareina mm. tuulihaukka, harmaahaikara, kalalokki, piekana ja sepelkyyhky. Muutamia kuvia tulee välillä räpsittyä omalta lavalta. tässä muutama:


laulujoutsen



laulujoutsenia



kyhmyjoutsen



Nuori laulujoutsen




merihanhi


Ti 16.3. oli töistä vapaata ja koko päivä tulikin oltua ulkona. Aamusta staijailua omalla pihalla Mikan kanssa. Uutena lajina kanadanhanhi. Päivällä lähdin etsimään metsoa Vihdin Rokokallion alueelle. jokusen tunnin tarpomisen jälkeen löytyi 2 ukkometsoa. Samoin kevään ensimmäinen teeri. Hienolta metsäalueelta löytyi myös kaikki metsätiaiset. Kuvaan valikoitui hömötiainen. Päivän kilometrisaldoksi tuli reilu 10 km umpihankikävelyä n. 6 tunnin aikana.  Illalla sain päivän kovan rasituksen johdosta jonkinlaisen rasitus- / nestevajauskohtauksen. Olo oli kuin olisi ollut järkyttävän kova kuume. Palelin ja tärisin peiton alla ja luulinkin jo koronan selättävän minut, mutta aamulla olo oli jälleen lähes normaali. Hieman tuntui väsymystä ruhossa normaalia enemmän. 



Hömötiainen Vihti Rokokallio

Pe 19.3. päätin lähteä töiden jälkeen Mynämäelle bongaamaan kuukausipinnaksi pikkukanadanhanhen. Menomatkalla nappasin Iston kyytiin. Perille Aarlahdentielle päästyämme ei lintua löytynyt hanhiparvesta. Vajaan puolentunnin etsimisen jälkeen se onneksi laskeutui pellolle muutaman metsähanhen porukassa. Kaukaa dokkari ja kohti kotia. 


pikkukanadanhanhi Mynämäki


La 20.3. kävin etsimässä pohjantikkaa parissa vanhassa kuusimetsässä. Karhunkorpea komppasin pari tuntia. Ei löytynyt pohjantikkaa. Pari pyytä vihelteli ja töyhtötiaiset lauloivat. Vanjärven Jokilaakson Marunkorpi oli myös hienoa aluetta. Laitetaan tähän väliin kuva oman pihan pikkuvarpusesta joita pesii pihallani ehkä 10 paria. Ovat ryökäleet vallanneet lähes kaikki kottaraisenpöntöt.



pikkuvarpunen Vihti Lerbacka


Su 21.3. oli hieman harmaa ja tuulinen. Aamusta staijasin omalla pihalla. Aamulla istui ampuhaukka Ahmoontien tolpilla. Muuta uutta ei staiji antanut. Vaikka keli ei ollut mikään mahtava, päätin silti lähteä iltapäivällä komppaamaan metsiä. Nyt päätin suunnistaa Metsäkylään pajalansuon / Ropakon metsäalueelle. Ajellessani metsäkyläntietä liiteli nuori maakotka vastaan. Tästä sain muutaman kohtalaisen ruudun. 




Nuori 2-kv maakotka Vihti Anjalanpelto

Reilun tunnin metsäkomppauksen jälkeen näin metsässä vilahtavan jonkin linnun,  joka näytti tikalta. Oksiston välistä näin komean koiras- pohjantikan. Hiivittyäni lähemmäksi olikin tämä ihan kuvaajaystävällinen herra ja sain nakutettua hyvän rivin ruutuja. Tässä muutana otos:




Koiras pohjantikka Vihti Sipilänmäki Pajalansuo


Pari mukavaa Vihtipinnaa napsahti. Koskaan ei saisi jäädä kotiin , vaikkei keli ihan paras olisikaan. Eihän sitä koskaan tiedä mitä löytyy. 


Ma 22.3. staijailin omalla pihalla töiden jälkeen. Metsähanhi uudeksi Vihtipinnaksi.

Ti 23.3. jälleen staijia töiden jälkeen omalla lavalla. Pulmunen tänään uudeksi lajiksi. 

Ke 24.3. aamulla staijia hetki ennen töihin menoa omalla pihalla. Mika tuli myös seuraksi. Sää oli todella suotuisa muuton edistymiselle ja reilussa parissa tunnissa muutti mukavasti lintuja. Kiuruja ja töyhtöhyyppiä muutti mukavasti ja uusina lajeina kuntaskabaan tuli mm. kulorastas, hemppo ja kangaskiuru joka oli myös lerbackapinna nro. 168.  sekä telkkä ja kurki. 

to 25.3. tuli kierreltyä Vanjärven lähialueiden peltoja töiden jälkeen. Uusina vihtipinnoina löytyi 3 lyhytnokkahanhea ja merihanhi. Järvellä kevään uutena oli nokikana. 

Pe 26.3. kävin bongaamassa töiden jälkeen kuukausipinnaksi sepelhanhen Huittisista. 

la 27.3. lähdettiin Jonnan kanssa yhden yön pikavisiitille Hankoon Vedagrundetille. Ennen lähtöä ehdin kuitenkin vielä retkeilemään Vanjärvellä. Järvellä oli mm. jalohaikara, naurulokki ja jouhisorsa uusina lajeina. Iltapäivällä pääsimme liikkeelle Fiatilla. Perille päästyämme  kävelimme rantoja pitkin ja staiajiltiin merelle. Mitään ihmeellistä ei näkynyt. Rantamänniköstä lehahti 4 lehtokurppaa lentoon. Isokäpylintu porukka ruokaili männikössä. Mukavin havainto oli luhtakanan kuvaus venerannassa illalla. 



Luhtakana Hanko Vedagrundet

Su 28.3. aamupalan jälkeen lyhyt staiji merelle, mutta mitään uutta ei näkynyt. paikalliset meriharakat ja tyllit ruokaili rannalla ja ristisorsa nukkui luodolla. Pian vesisade sai meidät jättämään Hangon ja ajelimme takaisin kotiin. Vihdissä oli sää jo muuttunut paremmaksi, joten lähdin täällä linturetkelle. Järvellä näkyi mm. uivelo, pikkujoutsen ja pajusirkku. 
Lähipelloilta löytyi jälleen lyhytnokkahanhia. Nyt ainakin 4 yksilöä. Yksi lyhytnokista oli huomiotaherättävän vaalea. Tässä tuo.


Lyhytnokkahanhi metsä- ja tundrahanhien joukossa




Iltapäivällä staijailimme vielä omalla pihalla Mikan, Pian sekä Damskin Minnan ja Timon kanssa. Lintuja meni jonkin verran mutta sykähdyttävin oli kevään ensimmäinen räkättirastas. 

ti 30.3. ajelin töiden jälkeen Lohjalle bongaamaan kuukausipinnaksi  sääkseä. Pienen odottelun jälkeen lintu näkyi hetken lennossa Osuniemenlahden päällä ja istumassa vastarannan puiden oksilla. 


sääksi Lohja Kirkniemi, osuniemenlahti. 


Koska valoisaa oli vielä reilusti jäljellä päätin ajella Hankoon etsimään punajalkavikloa Kobbenilta. Vaikka komppasin koko Kobbenin niityn en löytänyt muuta kuin 2 jänkäkurppaa ja metsäviklon , joka onneksi oli sekin kuukausipinna. Illalla ajelin kotiin pimeän aikaan.

Ke 31.3. löytyi punajalkaviklo Espoon Maarin tornilta. Pakkohan sinne oli ajaa vielä töiden jälkeen. Lintu löytyi hetken etsimisen jälkeen lietteiltä. Illalla ajelin vielä Porkkalaan etsimään härkälintua kuukausipinnaksi, mutta turhaan. Kova vastavalo ja  kohtalainen aallokko teki etsimisestä lähes mahdottoman tehtävän. Valotkin alkoivat jo hiljalleen hiipumaan , joten totesin tämän kuukauden olleen taputeltu.  Kuukausipinnasaldona oli 5 uutta ja vihtipinnoja kasassa 85. Tästä on hyvä jatkaa kevättä.. Loppuun vielä bongattu kottarainen vihtipinnaksi Vihdin kirkonkylältä.




 






 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti