Pari melkein elistä ja nihkeästi kk-pinnoja
Tässä on tullut odoteltua huonoja kelejä että pääsisi blogin kirjoittamisen kimppuun. Eipä niitä ole ollut eikä ole näköpiirissä joten kirjoitellaan nyt sitten kauniina kesäisenä iltana tätä.
Toukokuu on varmasti lintuharrastajan kiireisin kuukausi, eikä tämäkään vuosi tehnyt poikkeusta.
Kuntaskaba käy kiihkeänä ja La 1.5. tulikin retkeiltyä Vihdissä. Tällä päivämäärällä tuli pinnoihin monta lajia, mm. haara- ja räystäspääskyt. Kesä siis alkoi 1.5.
Su 2.5. retkeilin koko päivän Vanjärvellä ja kuntapinnoihin ropisi myös uusia lajeja. mm: törmäpääsky ja nuolihaukka.
Ma 3.5. alkaen pidin töistä vapaaviikon. Synttäripäivän (3.5.) pinnoja olen jo muutaman vuoden keräillyt ja niin tein tänäkin vuonna. Nyt ei tarvinnut lähteä Helsinginseutua kauemmas. Päivän aloitin Karkkilan Massakoskelta klo 5:00. 45 min odottelulla tuli virtavästäräkki etsimään ruokaa kosken kiville. Seuraava kohde oli kangaskiuru. Karkkilan Kuonjoen soramontuilta. 2 laulavaa lintua kuului heti kun nousin autosta ulos. Kolmas puute oli jänkäkurppa. Päätin pysähtyä komppaamaan Vihtijärvellä erästä kosteaa peltoa missä en ole koskaan pysähtynyt. Nyt n. 10 min komppauksella löytyi jänkis lämpökameran avulla.
Neljäs puute oli tulipäähippiäinen. Helsingin Haagassa jo useamman päivän laulanut koiras ei pettänyt. Seuraava puute olisi kyhmyhaahka. Komea koiras hengaili naaras-haahkan kanssa Jollaksessa edelleen. Kello oli vasta aamupäivä ja kaikki oli onnistunut todella hienosti. Hetken mietinnän jälkeen suunnistin Helsingin Viikkiin gardenian pelloille. Sepelrastas oli ollut vanhalla maissipellolla jo muutaman päivän ja oli edelleen. Tämä ei ollut synttäripinna, vaikka niin muistelin. Helsingistä menin Espoon Maarin torniin hakemaan listalle mustapyrstökuirin. Lintu löytyi lähes heti ruokailemassa lietteellä. Seuraava puute olisi valkoselkätikka. Helsingin Lauttasaaren kärjessä olisi tällainen tyrkyllä, joten ajelin sinne. Damskin Timo ja Minna antoi hyvät nuotit ja pian naaras tikka löytyi ruokailemasta rannan lahoissa koivuissa.
Naaras valkoselkätikka Helsinki Lauttasaari |
Enään jäljellä olisi nuoteissa Vantaan mandariinisorsa joka jäi kiireen takia edellisenä vuonna bongaamatta. Ongelmana vain oli ettei lintua oltu nähty muutamaan päivään. Ristipuron kompattuani päätin vielä käydä Hiirlammilla jos se olisi sinne siirtynyt. No siellä se kökötti saman puunrungon päällä kuin viimevuoden kk-pinna hakureissuilla.
Mandariinisorsa Vantaa Simonsilta Hiirlammit |
Nyt olin kotona jo hyvissä ajoin ja ehdin vielä retkeillä Vihdissä. Kuntapinnoihin ei uusia lajeja tullut, mutta auringon laskiessa katselin kun huuhkaja lennähti saalistuslennolle Vanjärven eteläpään pelloille. Näkyi hienosti lämpökameralla ja hahmo erottui pellolta myös kiikareilla. Hieno synttäripinnapäivä. 9 uutta lajia jotka nostivat saldon 190.
Ti 4.5. tuli käytyä Vanjärvellä aamustaijilla. Uutena lajina nokkavarpunen joka oli minulle myös Vihti-elis. Myös ke 5.5. tuli staijailtua Vanjärven lintutornissa aamulla. Uusina vihtivuodareina keltavästäräkki ja Kolin Paavon pihalta käenpiika.
To 6.5. aamulla löysi Mika Vanjärven länsitulvalta lampiviklon. Kiva laji.
Lampiviklo Vihti Vanjärvi |
Viestin tiedotukseen laitettuamme päätimme mennä käymään Kirvelän tulvalla. Paikalta ei uusia lajeja skabaan löytynyt, mutta kivan näköinen mustapäinen keltavästäräkki tarttui Mikan kiikariin. Emme sitä sen enempää ihmetelleet, vaan totesimme että näitä alalajejahan on... Tästä siirryimme takaisin Vanjärvelle. Muutama bongari oli tullut katsomaan lampivikloa ja puhuimme Uusivuoren Pertille mustapäisestä keltavästärekistä. P-U kävi katsomassa linnun ja totesi sen olevan Feldegg alalajin lintu. Minulle elis. tai ainakin nojatuoli-elis, eli melkein elis...
Toki ajelin katsomaan tätä hieman paremmin. Lintu oli edelleen paikalla, mutta löysin keltavästäräkkien seasta myös sitruunavästäräkin.Itselleni Vihti-elis. Kivoja lajeja kaikki.
N-puk sitruunavästäräkki Vihti Herrakunta Kirvelä |
Feldegg- alalajin keltavästäräkki Vihti Herrakunta Kirvelä |
pe 7.5. jälleen aamustaiji Vanjärvellä ja tulvien kiertoa. Uusia lajeja ei nyt listalle herunut. La 8.5. Retkeiltiin Vanjärvellä ja Oinasjoella. Uusia lajeja mm pensastasku ja sirittäjä. Yksi jänkäkurppa löytyi edelleen. Su 9.5. oli aika lähteä kohti Utötä. Päivän retkeilyn aloitimme kuitenkin Vihdistä. Averialta löytyi ruokokerttunen ja Herrakunnalta leppälintu. Illaksi ajelimme Nauvoon parkkiin matkailuautolla, koska lähtö on aamulla aikaisin. ma 10.5. siirryimme Utöhön ja sieltä sitten seuraava blogi...
Palataan vielä toukokuun muihin retkiin. Koko kevään on vanjärvellä jälleen vellonut tuhatpäisiä tundra-, metsä- ja valkoposkihanhiparvia. Joukossa oli yksi kaunis tundrahanhi:
Hyvin vaalea tundrahanhi Vihti Vanjärvi. |
Vanjärvellä on myös koko kevään näkynyt mukavasti suokukkoja . Niiden soidintelua on hauska seurata. Piilokojun avulla näitä pääsisi varmasti lähemmäksikin kuvaamaan , mutta seuraavat ovat auton ikkunasta otettu.
Suokukkoja Vihti Vanjärvi |
Seuraavan kerran tuli retkeiltyä Mantereella ma 17.5. Kevät olikin ottanut viikon aikana valtavan harppauksen ja hyönteissyöjien armeijat olivat saapuneet Suomeen. Vihtivuodareita kertyi 11. Mielenkiintoisimpia olivat Taposen Karin löytämä kattohaikara Vanjärven itäpuolelta. Lintu viihtyi alueella muutaman päivän ja seuraavana aamuna sain tästä myös Lerbackan pihapinnan.
Kattohaikara Vihti Vanjärvi |
Illemmalla löysin vielä länsitulvalta pikkusirrin. Tämä oli myös Vihti-elis. Sirri ruokaili länsitulvalla useamman päivän.
Pikkusirri Vihti Vanjärvi. |
Myös Mustatiira viihtyi järvellä hyönteispyynnissä todella pitkään ja välillä lintuja näkyi 2. 18.5. sain myös tästä pihapinnan.
Mustatiira Vihti Vanjärvi. |
Pikkulokkeja on ollut jokunen myöskin järvellä. Ovat saattaneet myöskin pesiä naurulokkien seurassa.
Pikkulokki nappaamassa hyönteistä Vanjärvellä |
To 20.5. löytyi Vihdin Kirvelän tulvalta tiibetinhanhi. Tämän kävin bongaamassa ruokiksella vihti-elikseksi ja tietenkin kuntavuodariksi.
Tiibetinhanhi Vihti Herrakunta Kirvelä |
Saman päivän illalla olimme vielä Vanjärvellä retkellä töiden jälkeen. Järven yli pyyhki ristisorsa kohti etelää. kiva vihti-elis. Pikkusirri ja mustatiira ed. paikalla.
La aamuna 22.5. lähdin etsimään pikkusieppoa Vihdin vanhoihin metsiin. Suuntasin retkeni Vanjoen Huopinmäen metsään. Kauriinojan lehdossa lauloi kauniisti nuori 2-kv koiras.
Pikkusieppo Vihti Huopinmäki |
Su 23.5. lähdettiin bongaamaan yöllä Alavudelle elistä, kaspiantylliä Mikan ja Jonin kanssa. Menomatkalla nähtiin lapinpöllö istumassa langalla Ylöjärven alueella. Perille päästyämme "tylli" löytyi pian aamun valjetessa, mutta kovin kaukana. No elis kuitenkin. Minua ei päästetty lähestymään lintua, joten kuvat ovat kaukaa kuvattu...
Kahlaaja Alavus. |
Harmiksemme lintu saatiin kuvattua illalla lähempää. Laji muuttui amerikankurmitsaksi. Se siitä eliksestä. Itselläni vain nämä kaukaa kuvatut lentokuvat, mutta näissä näkyy linnun tummat kainalot. No RK-tekee lopullisen päätöksen.
Illemmalla vielä viitakerttusesta vihti-vuodari Vanjärven kartanolta. 24.5. sain taasen pinnan luhtakerttusesta Vanjärven tornilta.
25.5. kävin kuuntelemassa Vihdin Averialla vihtivuodariksi luhtahuitin ja ruisrääkän sekä Taka-Siippoosta pensassirkkalinnun.
To 27.5. staijattiin Mikan kanssa Lerbackassa illalla töiden jälkeen. Muutolla nähtiin 2 parvea sepelhanhia.
Sepelhanhia matkalla siperiaan. Vihti Lerbacka |
Vanjärvellä pyöri hauskan näköinen ruskosuohaukka jolla oli valtava vaalea kauluri.
Naaras ruskosuohaukka Lerbacka |
29.5. käytiin Roosa-Riikan kanssa Nuuksiossa kävelyllä. Ajatuksena oli löytää idänuunilintu. Ei löytynyt, mutta kolme pikkusieppoa ja korillinen korvasieniä. Päivällä sain Vihtipinnoihin Vanjärveltä vielä liejukanan, joka olikin tästä eteenpäin päivittäin äänessä koko kesäkuun. Su 30.5. lähdin etsimään idulia Konianvuoren LS-alueelle. Ei löytynyt idulia eikä tarsigeria, mutta isokäpylintu näkyi hetken istumassa männyn latvassa.
Siinä oli toukokuun retkeilyt ja kuvat. Ikävänä takaiskuna pudotin kameran kallion pintaan ja kameraan tuli vika. Tarkennus ei osu välillä millään kohteeseen ja siksi esimerkiksi kaikki sitruunaväiski kuvat menivät pilalle. Myöskään feldegg- kuvat eivät onnistuneet. Tarkennus on välillä linnun edessä10-cm tai sitten sen takana , joten suttua tulee.Välillä kamera kuitenkin osuu ja siksi en ole saanut sitä vietyä huoltoon. No syksyllä sitten...
Loppuun vielä kiitos ja nöyrä kumarrus kaikille jotka jaksavat blogiani seurata:
Suokukko koiras Vanjärvi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti