keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Fuerteventura part 2 


3.2. herätys normisti klo 6. Tuhdin aamiaisen jälkeen suuntanamme on  tänä päivänä El Cotillon alue ja tavoitteena löytää trappi. Ajelimme Puerto Del Rosarion ja La Olivan kautta tielle nro FV10. La Olivan ja El Cotillon tien puolivälissä Lajareksen kohdalla liikenneympyrästä suuntasimme Lounaaseen eli vasemmalle isolle aavikkoalueelle jossa oli silmän kantamattomiin isoja heinäisiä kumpareita. Heti auton ikkunat avatuamme kuulimme kalliopyyn kutsuääntä.

Kalliopyy Alectoris barbara
Tässä kohtaa päätimme tehdä reilun komppauksen hiekkatien molemmille puolille Radiopuhelimet ovat hieno juttu! Tien vas. puolella oli valtava kaatopaikan näköinen kaivettu alue. Kumpikin veti noin 2 km komppauksen , mutta ei trappia. Lisää kalliopyitä ja kaksi ylilentävää aavikkojuoksijaa. Isolepinkäisiä on runsaasti ja kuvausinto näihin peruslajeihin hiipuu nopeasti. Paitsi jos pääsee oikein lähelle..

Etelänisolepinkäinen Lanius meridionalis koenigi
Komppauksen jälkeen siirryimme autolla eteenpäin leveälle aavikkomaiselle jokiuomalle. Ajoimme sitä eteenpäin kunnes saavuimme aidatulle alueelle. Sieltäkin etsimme jalan trappia, mutta ei vain löydy. Käännyimme oikealle aidan vierusta ja tulimme risteykseen josta lähti hiekkatie oikealle. Tässä oli tehty hieman kivetystä autoille ja siinä oli iso kyltti ja suuntaviitat El Cotilloon päin. Päätimme yrittää mäen yli. Tie ei ollut kovin hyvä, mutta pääsimme mäen päälle. Paikka oli tuulinen ja siihen oli tehty jonkinlainen kivinen tuulensuoja taukopaikaksi. Paikalla kolme kanariantaskua.


kanariantasku Saxicola decotiae
Eipä tämä aavikko antanut enempää tällä kertaa. Huonokuntoinen tie jatkui alas ja saavuimme El Cotilloon. Kävimme hetken staijilla majakalla, mutta mitään suulaa kummempaa emme merellä nähneet. 

Faro de toston
Takaisin tullessa komppasimme aavikkoaluetta vielä syvemmälle , mutta uuvuttavien kilometrienkään jälkeen emme trappia löytäneet. Alueen lajit:

kivikkopyy 7
suula 1 
silkkihaikara 3 
hiirihaukka 2
aavikkojuoksija 2 
pikkukuovi 1 
hietakyyhky 12 
harjalintu 3
aavikkotulkku 10
pikkukiuru 25

Tästä sisuuntuneina päätimme vielä siirtyä Tindayan alueelle kun kuulimme että siellä on trappeja. Komppasimme usean kilometrin Tindayan vuoren pohjoispuolella, mutta ei edelleenkään trappia. 
Ajoimme autolla vielä aavikon läpi La Olivan pohjoispuolelle , mutta ei edelleenkään trappia. Tindayan lajit:

ruostesorsa 2 
harmaahaikara 1
hiirihaukka 2 
tuulihaukka 1
liejukana 1 
hietakyyhky 12
harjalintu 1 
aavikkotulkku 5
pikkukiuru 100

Hieman pettynein mielin kotimatkalle ja suihkun jälkeen päätimme mennä pizzalle. Ei ollut sekään häävi kokemus. Kaupan kautta kämpille ja nukkumaan.


4.2. kello soi taas 6 ja tuttu aamiainen naamaan. Tänää menemme etelään Jandiaan. Tieltä FV2 6 km La Lajitan jälkeen käännyimme oikealle kohti La Paredia. n. 2 km jälkeen parkeerasimme auton tien reunaan ja komppaaminen alkoi. Vajaan tunnin päästä tien vas. puolelta löysin ensimmäisen lännenkaulustrapin. Lintu oli kovin arka, mutta jonkin dokkarin silti sain.

Lännenkaulustrappi Chlamydotis undulata fuertaventurae
Mika juoksi paikalle tien toiselta puolelta ja ehti myös nähdä linnun hienosti. Tästä jatkoimme autolla El Jablen aavikolle, mutta sieltä ei hietakyyhkyjä kummempaa löytynyt. Ajoimme aavikkotietä melko pitkälle kunnes jäimme jumiin loivassa ylämäessä. Nyt olisi tarvittu sitä maasturia. No onneksi pystyimme palaamaan takaisipäin peruuttamalla. Käännyimma vas. kohti itää tuulivoimaloiden ali .

Aavikolta ajoimme suoraan rantaan Jonnekin Playa De Sotaventon alueelle. Kävelimme upealla hiekkarannalla pitkän tovin Barranco de Pecenescalin suistoalueella. Rannalla oli haikaroita kuvattavana ja joitakin kahlaajia. lajit: 

Silkkihaikara Egretta garzetta


Silkkihaikara 16
kapustahaikara 6

Kapustahaikara Platalea leucorodia


mustajalkatylli 7
pulmussirri 2

Mustajalkatylli Charadrius alexandrinus

suula 4
riuttatiira 15
keltanokkaliitäjä 2

Tästä suuntasimme syömään kohti etelää Mal Nombren kohdalta rantaan. Rannassa oli mukava ravintola jossa söimme paikallisen vuohenliha annoksen.


 Rannalta näimme jälleen suulia, riuttatiiroja ja paljon maaoravia


Kaukaa kuvattu suula Morus bassanus


Riuttatiira Sterna sandvicensis
Maaoravat olivat kovin kesyjä


Matkamme jatkui eteenpäin. Morro Jablessa ihmettelimme kahta iibistä. Emme kuitenkaan tuolloin niille saaneet lajia. Linnut kyllä lentelivät kylällä, mutta tuskin silti ovat luonnonvaraisia.

Hadadaiibis Bostrychia hagedash

Paikalla oli myös munkkiaratteja

Munkkiaratti Myopsitta monachus
Tästä ajoimme vielä 20 km pitkän hiekkatien aivan lounaisimpaan kulmaan Jandian niemen kärkeen majakalle.

Faro de Jandia



Jandian luonnonpuistoa
Takaisin päin tullessa pysähdyimme vielä Morro Jablen majakalla etsimässä lehmähaikaroita, mutta ei löytynyt. paikalla oli paljon pikkupensaskerttuja. 

Faro de Morro Jable

Pikkupensaskerttu Sylvia conpicillata illan viimeisissä valoissa.

Tästä ajelimme suoraan kämpille Caleta de Fusteen. Teimme taas itse iltapalan ja kävimme nukkuman.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti